از بهشت آنالوگ و ققنوسی از جهنم دیجیتال
سینتی سایزرها، زیبا و شگفت انگیز! شاید این توصیف بیشتر برای موجودی زنده مناسب باشد. موجودی مثل طاووس. اما چندان دور از انصاف هم نیست که بگوئیم سینتی سایزرها، طاووسهای سازهای الکترونیکیاند. با قدمتی در حدود ۱۳۰ سال، قدیمیترین موجودات موسیقایی الکترونیکی هستند. با انواع مختلف تکنولوژی و کارایی. با تاریخ جذاب و قابل توجه، با سازندگان و نوازندگانی که تاریخ موسیقی معاصر را تحت تاثیر قراردادهاند. با نگاههای مختلف، شک و تردیدها، امیدها و باورها.
سینتی سایزر، مثل یک فرشته متولد شد، مثل طاووس رشد کرد و مثل ققنوس مرد و دوباره از خاکسترش متولد شد. داستان سینتی سایزر، داستانی است با قهرمانانی که شاید برای بسیاری شناخته شده نباشد. دلایل زیادی وجود دارد که موجب شده این ساز نزد بسیاری از علاقه مندان موسیقی و حتی خود موزیسین ها، مهجور و دچار سوء تفاهم باشد.
کلاوس شولتز در مصاحبه ای (۱) در پاسخ به خبرنگاری که از او پرسیده بود سینتیسایزر چیست اینگونه گفته: «بسته به کاری که از این ساز میخواهید، سینتی سایزر همه چیز است و هیچ. برای کسی که میتواند با آن کار کند میتواند همه چیز باشد ولی برای کسی که نمیتواند با آن کار کند میتواند تنها برای تشخیص وجود جریان برق در پریز استفاده شود. کاری نیست که نتوان با سینتی سایزر انجام داد. یکی اش کافی است اما کیبوردیستها معمولآ ارتشی از سینتیسایزر دارند.»
امروزه سینتی سایزرها از فناوری های مختلف و متفاوتی برای تولید صدا استفاده میکنند. همچنین برخی از سینتی سایزرهای مدرن، مثل چاقوهای همه کاره سوئیسی، ترکیبی از چند فناوری تولید صدا را دارند و این مسئله، تعریف این ساز را مشکل میکند.
کلی ترین و ساده ترین تعریفی که میتوان از سینتی سایزر کرد این است: سینتی سایزرها، سازهایی هستند الکترونیکی که کارشان ساخت و سنتز صدا از پایه ای ترین عنصر صدا یعنی موج پایه یا سیگنال است. در مقایسه با سازهای آکوستیک، سینتی سایزرها صداهایی تولید میکنند که میتواند گستره زیر و بم بسیار بزرگی داشته باشد.
تصور کنید که کسی میخواهد خانهای بسازد، میتوان این خانه را با دیوارهای پیش ساخته ساخت، میتوان جور دیگری کار کرد. حال تصور کنید که کسی بخواهد تمام خانه را از نقطه صفر بسازد. برای این کار باید از گل آجر ساخت، ملات ساخت و دیوارها را بالا برد. سینتی سایزرها، صدا را از یک موج ساده میسازند.
در این مطلب به داستان سینتی سایزرها از منظر مهمترین وقایع در مورد آن میپردازیم. بحث تخصصی در مورد سینتی سایزرها، تاریخچه آن و انواع فناوری های مختلف تولید صدا، بسیار طولانی و فنی است و از این رو سعی شده در لابه لای مطالب این نوشته به صورت بسیار خلاصه و با زبانی که تا حد امکان از بحث های تخصصی دوری کند، به آن اشاره شود.
پینوشت
1- مصاحبه با کلاوس شولتز / تابستان ۱۹۷۶ / منبع: وب سایت رسمی کلاوس شولتز
۱ نظر