گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

سلیقه موسیقی مغز

در سن ۱۱ سالگی برای اولین بار تصمیم گرفتم که شخصیت موسیقایی خود را به همه نشان دهم و اولین کاست گلچین ترانه های مورد علاقه ام را از روی رادیو ضبط کنم. ساعتها با انگشتی که روی دگمه REC. خشک شده بود منتظر ماندم تا بالاخره توانستم یک کاست گلچین ضبط کرده و از شر نوارهای موسیقی قدیمی مادرم راحت شوم.

این اولین کاست میکس از گلچینهای موسیقی که بعدها ضبط کردم بود، از جمله یک CD مجموعه موسیقی راک برای مادرم و یک میکس از موسیقی روز برای خواهرم که شدیدا در حال و هوای موسیقی Nickelback بود.

اما هربار که من آماده تهیه یکی از این “شاهکارها” میشدم، ترانه هایی را انتخاب میکردم که به نظر خودم برای این موقعیت مناسب بودند و آنها را بدون ترتیب خاصی پشت سر هم قرار میدادم. مدتی بعد فهمیدم که پشت ماجرای ساختن یک گلچین عالی، عوامل و دلایلی علمی وجود دارد.

دانیل جی. لویتین Daniel J. Levitin استادیار روانشناسی، عصب شناسی و موسیقی در دانشگاه مک گیل McGill، به مدت ۱۶ سال در کار تحقیق بر روی چگونگی تاثیر موسیقی بر مغز بوده است. او در کتاب جدید خود به نام “نظر مغز شما درباره موسیقی” This Is Your Brain on Music، با دقت به سرچشمه سلیقه موسیقی ما و تعدادی از دلایل تمایل ما نسبت به انواع خاصی از موسیقی، اشاره میکند.

لویتین گفته است: ” پژوهشهای ما نشان داده است که همه افراد به همان سادگی سخن گفتن به زبان مادری خود، کارشناس موسیقی هم هستند. ما میتوانیم یک نت نابجا یا خارج را در یک قطعه موسیقی تشخیص دهیم، حتی اگر لزوما نام این نت را هم ندانیم.”

و اما علم

پس، چگونه انواع خاصی از موسیقی طوری وارد ذهن ما میشود که در بیشتر اوقات آنها را زمزمه میکنیم و دسته ای دیگر انگشتان شما را برای خاموش کردن پخش صوت به خارش می اندازند؟ اینطور که به نظر میرسد، کلید حل مسئله سلیقه موسیقی ما ، در دوران ناپختگی و سنین بسیار کم قرار دارد.

لویتین در کتاب خود دوران نوجوانی را به عنوان زمان تبلور سلیقه موسیقی ما مشخص کرده است. مغز ما در طی سالهای خود شناسی، در حدود سن ۱۴ سالگی، برای ورود به عالم بزرگسالی برنامه ریزی میشود. لویتین بر این نکته تاکید میکند که هرچند افراد با بالا رفتن سن به انواع تازه موسیقی نیز علاقمند میشوند اما سلیقه حاکم بر این گرایش در سنین ۱۸ تا ۲۰ به طور کامل شکل گرفته است.

در این سن سلیقه موسیقی ما به خصوص تحت تاثیر همسالانمان است که ما با دوستانمان به عنوان یک روش اظهار دوستی و همبستگی به موسیقی مشابهی گوش میدهیم. به گفته لویتین :” موسیقی جدید خود را با چهارچوب همان موسیقیی که در دوران حساس رشد میشنیدیم تلفیق میشود.”

البته عدم علاقه مرموز و توصیف ناپذیر ما به انواع خاصی از موسیقی نیز سرمنشاء مشابهی دارد و البته نباید نقش عوامل محیطی–که حتی از دوران جنینی تاثیر گذار هستند- را فراموش کرد.

“موسیقی مورد علاقه ما همواره با چیزی که قبلا دوست داشته ایم نقطه مشترکی دارد.”


cantonrep.com

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

دیدگاه ها ۱۳

  • ye 2-3 mahe pish ke dochare bohrane roohie shadidi shode boodam, az hameye alam o adam be
    yek chapters (ketab forooshi) panah borde boodam, be tore tasadofi in ketabe ba arzesh (this is your brain on music) ro shoroo kardam
    be varagh zadan. dige har rooz karam shode bood beram oonja baraye khoondane edamash… mitoonam begam ta hadde ziadi az lahaze roohi komakam kard. mesle yek doost ke agahyed va nazarate moshtareki ba shoma dare.hala ke in matlabo inja mibinam dobare yade oon ketab oftadam, ajab hosne tasadofi, va dar zemn in neshoon mide ke shoma cheghadr up to date va ba poshteka in site ro edare mikonid. khaste nabashid

  • ملطب خیلی جالب و خیلی کوتاهی بود .
    اگر امکانش هست بیشتر بهش پرداخته بشه . در ضمن اگر این کتاب ترجمه شده لطفا معرفیش کنین (انتشارات و … )
    ممنون از وقت و علاقه ای که به خرج میدین

  • lمن معمولا با صدای آهنگهای هایده یا تقویم تاریخ از خواب بیدار میشدم و بمحز اینکه آوای گیتار استراتوکستر را در قطعات بلوز و راک دهه هفتاد شنیدم ، گفتم : آره خودشه همینیه که میخوام . هنوز هم ریتم ها و ملودیهای آهنگهای هایده و جواد یساری از نظر من خیلی شبیه ریتم های برخی آهنگهای راک هستند . کسی تجربه مشترکی داره ؟

  • خیلی مطلب تازه و جالبی بود . لطفا مرا راهنمائی کنید که چگونه میتوانم اطلاعات بیشتری در این زمینه بدست بیاورم .

  • هایده و جواد یساری؟ هایده رو میذاری کنار جواد یساری و می گی فندر استراتوکستر و دوست داری ؟ با با تو دیگه کی هستی؟ 🙂
    بعدم که می گی اینا شبیه راک هستن؟ می گی آهنگ تقویم تاریخ.
    اون آهنگ اسمش تایم مال پینک فلوید. اونوقت دنبال یکی هم عقیده با خودت می گردی؟
    چی بگم.
    فکر کنم عباس قادری باهات هم عقیده باشه چون اون آهنگش خیلی راکه. البته جواد یساری هوی متاله.
    شاید هم در این میان Pat Metheny داره آهنگ بند توبونی می زنه و اون ور دنیا دیوید گیلمور هم داره تقویم تاریخ و تمرین می کنه.
    جوک جالبی نوشته بودی رفیق. حسابی خندیدیم.

  • مطلب جالبی بود من تو روز بیشتر از ۱۳ ساعتمو به موسیقی گوش می دم و الانه گوشام به نوتها خیلی حساس شده ولی باز در مورد موسیقی های ایرانی مشکل دارم مثلا اهنگهایی که جدیدا بیرون میاد فقط فقط rafet el roman

بیشتر بحث شده است