معرفی بیشتر دومضراب چپ
دومضراب چپ همان طور که قبلاً هم معرفی شد، یکی از تکنیک های متداول در سنتور نوازی است که از دو مضراب اقتباس شده و حالت اجرایی آن شبیه سرمضراب است.
موتیف زیر نمونه ای از تکنیک دومضراب چپ می باشد:
برای آشنایی بیشتر با حالت صحیح اجرای دومضراب چپ به قطعه گرایلی شستی از کتاب ردیف ابتدایی فرامرز پایور توجه کنید که در این جا سعی شده به دو صورت اجرا شود؛ اول به حالت اصلی یعنی سرمضراب و سپس با دو مضراب چپ.
توجه کنید که در اجرای دومضراب چپ، مضراب چپ باید کاملاً نقش دو نت زینت را با سرعت و ظرافت ایفا کند و از لحاظ شنیداری نباید تفاوتی میان این دو اجرا حس کرد.
الف –
اجرای گرایلی شستی با حالت سرمضراب (اصلی)
ب –
اجرای گرایلی شستی با حالت دومضراب چپ
یکی از ویژگی های اجرای دومضراب چپ ، آزاد بودن دست راست در حین اجراست برای همین در اجرای دومضراب چپ دست راست به واسطۀ آزادی عملی که دارد می تواند پرش های متعدد داشته باشد.
البته این نکته هم قابل ذکر است که چون در در حین اجرای دو مضراب چپ تمام نیروی دست چپ نوازنده معطوف زینت ها است، برای همین اجرای زینت حتماً باید روی یک نت باشد.
در غیر این صورت باید اجرای مورد نظر ما با سرمضراب طراحی شود.
به مثال های زیر توجه کنید:
یکی از قطعاتی که در آن از این نوع دو مضراب چپ استفاده زیادی شده، چهارمضراب شور می ساخته «اردوان کامکار» است که در نوار «ماهی برای سال نو» منتشر شده است. به قسمتی از نت و اجرای این قطعه توجه کنید.
این قطعه در این جا به دو شکل اجرا شده است؛ در مرحله نخست به صورت ساده از یک مضراب چپ استفاده شده و در مرحلۀ دوم از دوچپ. توجه کنید که هنگام استفاده از دومضراب چپ چقدر لحن کار عوض شده و کار شکل کامل تری به خود می گیرد.
چهار مضراب ابوعطای حبیب سماعی
به این چهارمضراب اثر حبیب سماعی گوش کنید و به حالات اجرایی و تزئینات و ریزه کاری های دست چپ کاملاً
همان طور که توجه کردید، در شیوه های قدیم سنتور نوازی به خصوص شیوه هایی که از مضراب لخت یا بی نمد استفاده می شود، نوازنده برای مهار صداهای اضافی ساز مضراب را شل تر در دست گرفته و ضربات ملایم تر بر روی سیم فرود می آیند و چون در شیوه های قدیمی تر دست چپ از قدرت اجرایی کمتری برخوردار بود، به همین خاطر در حین اجرا مضراب های اصلی توسط دست راست و مضراب های فرعی و تزئینات با دست چپ اجرا می شد.
همان گونه که در این اجرا توجه کردید دست چپ نت های زینت بسیاری را اجرا می کند که شکل تعمیم یافته همین نوع مضراب ها بعدها تحت عنوان دومضراب چپ، استقلال بیشتری یافت و در سایر شیوه ها نیز استفاده گردید.
salam mr30az matalebe zibaei ke dar morede moosighi minvisi makhsoosan matlabi ke darbareie santoor va shiveie navazandegie in saz neveshti sepase dobare shoma santoor ham mizanid?felan bedrood
عالی بود. دست شما درد نکند
vaghean,aliye man yek santoor zane mobtadiam
kheili ali boud vagean dasteton dard nakone
kheyli kheyli mamnonam…che khob bod age ba formate mp3 miavordin
از ز حمات فراوان شما نهایت تشکر را دارم
سلام. من به تازگی با سایت شما آشنا شده ام.
و خیلی سودمند است. من به مدت ۲ سال است که به عنوان هنرآموز سنتور مشغول یادگیری هستم ولی هنوز نتوانسته ام به صورت ریز تمرین دقیق و خوبی داشته باشم . لطفاً راهنمایی کنید.با تشکر
سلام کارتون فوقالعاده است ادامه بدید که این مشتاقان فقط به پشتکار و همت شما تکیه کرده اند امیدوارم همیشه زنده و سلامت باشید تا موسیقی ایرانی نگاهی بر موسیقی جهانی بکنه و اون موسیقی بی بته رو از رو ببره. امیدوارم همیشه عاشق بمونید
عالیه