از امروز نمایشگاه اختصاصیِ «کارگاهِ رضا ضیایی» (RZW) در موزه موسیقی تهران برگزار میشود. این نمایشگاه قرار است از ۲۳ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ و در ساعت ۱۰ الی ۱۹ برگزار شود. این اولین نمایشگاه اختصاصیِ «کارگاهِ رضا ضیایی» در سال جاری است؛ این مجموعه در سال گذشته نیز کارگاهی را با همکاری اعضای این کارگاه اجرا کرد.
در این کارگاه، برخی از شاگردان رضا ضیایی از جمله: سوده مفیدی، ندا اسدینژاد، فرزاد شالپوش، صادق محمدی، وحیده هاشمی، محسن ملامحمدی راوری، سعید جلالی و ارغوان پورقناد حضور دارند. این گروه از اعضای کارگاه، در تهیه اطلاعاتی که در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است، همکاری داشتهاند.
رضا ضیایی و صادق محمدی
کارگاه رضا ضیایی قصد دارد در هر دوره مروری بر آثار یکی از بزرگان عرصۀ موسیقی و سازسازی داشته باشد و در این نمایشگاه موضوع محوری شخصیت «ابونصر فارابی» در نظر گرفته شده است.
فرزاد شالپوش
موضوعاتی که در این نمایشگاه مورد بررسی قرار گرفته است شامل:
۱. بررسی آثار فارابی درباره سازسازی
«ابونصر محمد فارابی»، معروف به «معلم ثانی» (۲۵۹-۳۳۹ ق)، فیلسوف، حکیم، موسیقیدان، ریاضیدان و منجم قرن سوم و چهارم هجری است. فارابی نخستین فیلسوف اسلامی است که به ترجمه آثار علمی و حکمت یونان به زبان عربی پرداخت و او نقش بسزایی در رواج فلسفه در جهان اسلام داشت.
سوده مفیدی
در این نمایشگاه مطالعۀ موردی آثار ابونصر فارابی درباره سازسازی به نمایش گذاشته شده است.
ندا اسدینژاد
۲. بررسی موضوع تنش در ساخت خرک در ویولن
در این قسمت، موضوع تنش در ساخت خرک ویولن با ترسیم تصاویر، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتهاست. تنش و ایرادهای خرک از جمله موضوعاتی است که تأثیر زیادی بر خروجی صدای سازها از جمله ویولن دارد.
وحیده هاشمی
۳. معرفی و ساخت ساز ربک و لیره
در این نمایشگاه، ساز ربک و لیره معرفی و ساخته میشود. اعضای کارگاه در روزهای برگزاری این نمایشگاه، به صورت کارگاهی این سازها را به طور کامل ساخته و به علاقمندان معرفی میکنند.
صادق محمدی
ربک (Rebec) و لیره (Cretan lyra)، هر دو ساز باستانی و از اجداد ساز ویولن هستند. این ساز همچنان در برخی کشورها مانند یونان و ترکیه کنونی نواخته میشود. این دو ساز جدِ بسیاری از سازهای کمانی اروپایی هستند. پدر این سازها سازی به نام رباب است که همچنان امروزه هم در مناطقی از ایران و افغانستان استفاده میشود.
سعید جلالی
۴. بررسی تنش چوب در قالبها و اشکال مختلف
در این بخش، تنش چوب در قالبها و اشکال مختلف مورد بررسی قرار گرفتهاست. چوب، به عنوان یک مادهٔ اصلی در ساخت سازها، تحت تأثیر انواع تنشها قرار میگیرد و در این کارگاه، مشارکتکنندگان میتوانند بر اساس تصاویر ثبت شده، با تنش چوب در قالبهای مختلف آشنا شوند و تفاوت تنش چوب با قالبهای مختلف را به صورت تصویری ببینند.
محسن ملامحمدی راور
ورود به این نمایشگاه برای علاقمندان آزاد و رایگان است.
۱ نظر