گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

ویلیام جان اوانس (William John Evans) معروف به Bill Evans در ۱۶ آگوست سال ۱۹۲۹ در شهر Plainfield نیوجرسی آمریکا بدنیا آمد. در خانواده ای که پدرش یک فرد معتاد به الکل بود و توجهی به رفتار فرزندش نداشت اما مهمترین عامل در شکوفایی استعداد بیل مادرش بود. او علوم اولیه موسیقی را در کلیسا و زیر نظر مادرش فرا گرفت. مادر وی یک پیانیست آماتور بود که علاقه و گرایش به سمت آهنگسازان مدرن آنزمان دنیای موسیقی کلاسیک داشت که فرزندش را از سن شش سالگی با دقت تحت تعلیم نوازندگی پیانو قرار داد.

علاقه مادر برای موزیسین شدن فرزندش باعث شد تا بیل در سن ۱۳ سالگی به یک فلوتیست ماهر نیز مبدل شود و ویولون را نیز بخوبی بنوازد!

در ۱۲ سالگی بود که به گروه برادرش Valentino’s band پیوست و در همان زمان بود که شروع به نواختن قطعات رقصی که ملهم از موسیقی جز بود، نمود در دهه ۴۰ در کلوب های نیویورک به نوازندگی می پرداخت اما جدا از فعالیتهایش به عنوان نوازنده جز (و یا اجرای قطعات در کلوبها برای کسب در آمد) در موسیقی کلاسیک نیز نوازنده ای چیره دست بود و علاقه خاصی به این سبک از موسیقی داشت.

وی توانست بورس تحصیلی موسیقی را از دانشگاه Southeastern Louisiana University از آن خود نماید و در سال ۱۹۵۰ با اجرای کنسرتو پیانو شماره سه بتهوون مدرک خود را در اجرا و تدریس دریافت نماید. اما در دوران تحصیل نیز فعالیتهای مختلفی از جمله اجرای موسیقی برای حمایت از تیم ورزشی دانشگاه و یا تشکیل گروه با دیگر همکلاسی هایش نیز داشت. پس از فارغ التحصیلی بار دیگر وی به سمت موسیقی جز رفت و به همراه Tony Scott نوازنده کلارینت در کلوبهای شبانه نیویورک مینواخت.


audio file بشنوید ساخته و اجرایی از بین اوانس

در همان دوران، تحصیلات تکمیلی خود را در زمینه آهنگسازی – به عنوان یکی از جوانترین دانشجویان – در دانشگاه Mannes College گذراند. نوازنده ای با دانش بالا در زمینه آهنگسازی و موسیقی کلاسیک اما عمده شهرت وی به اجراهای جز و قطعات ساخته شده اش در این سبک مربوط میشد.

در دهه ۵۰ وی در اکثر کارها به عنوان نوازنده همراه با دیگر موزیسنهای سبک جز به همکاری می پرداخت و در بسیاری از آلبومها ماندگار جز نیز میتوان به هنرنمایی وی گوش سپرد اما از جمله مهمترین آثار تکنوازی وی در آن دوره میتوان به Concerto for Billy the Kid و All About Rosie اشاره نمود که در این آلبوم، وی از یک آهنگساز و تئوریسین موسیقی به نام George Russell نیز استفاده نمود.

اما یکی از مهمترین همکاری های وی پیوستن به گروه مایلز دیویس اسطوره موسیقی جز بود؛ گروهی که تمامی نوازندگان آن هر یک از برجسته ترین نوازندگان و موزیسن های جز میباشند و جالب است بدانید وی در آن زمان تنها نوازنده سفید پوست در گروه شش نفره دیویس بود! ثمره این همکاری خلق برترین آثار تاریخ جز در ان دوره بود.

در جایی مایلز دیویس میگوید که وی عاشق نوازندگی پیانوی بیل اوانس بوده و بسیار تحت تاثیر موسیقی برخواسته از وی بود. در طی دهها سال وی با گروهها و نوازندگان بسیاری همنوازی نموده است که ثمره آن بیش از ۶۰۰ ساعت اجرا بصورت زنده و یا در استودیو بوده است که میلیون ها آلبوم از این آثار به فروش رفته است!


audio file بشنوید ساخته و اجرایی از بین اوانس

موسیقی با هارمونی امپرسیونیسم همراه با بداهه نوازی های استادانه – ریتمهایی بدیع و تلفیقی از موسیقی بومی، جز و حتی کلاسیک! ابداعات در رپرتوارهای قدیمی جز و همچنین استفاده از خطهای ملودی چند صدایی که تحت تاثیر پیانیست های جز چون :
Herbie Hancock, Chick Corea, Denny Zeitlin و Keith Jarrett آثار وی را متمایز از سایرین مینمود و همچنین گیتاریستهای چون :
Lenny Breau و Pat Metheny نیز تاثیرات بسیاری کارهای وی داشته اند. بیل اوانس در ۱۵ سپتامبر سال ۱۹۸۰ چشم از جهان برگشود.

این پیانیست شهیر جز با استفاده از تجربیات خود در موسیقی و نگاهی به آثار گذشتگان خود به عنوان الگوی بسیاری از نوازندگان جوان پیانو محسوب میشود، اشخاصی همچون :
Fred Hersch, Esbjörn Svensson, Bill Charlap, Brad Mehldau, Geoffrey Keezer و Lyle Mays
که وی را به عنوان سمبل و بنوعی استادی معنوی در کارهایشان مورد تقدیر قرار میدهند.

تذکر: قابل ذکر است نوازنده ای دیگر با عنوان Bill Evans نیز در دوره ای در گروه مایلز دیویس بعنوان نوازنده سازهای بادی حضور داشت که با بیل اوانس پیانیست اشتباه گرفته میشود.

en.wikipedia.org

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

۱ نظر

بیشتر بحث شده است