مقایسه ادوات موسیقی (I)
ژورنال موسیقی
نوشته های اخیر
مقایسه ادوات موسیقی (I)
مقایسه ادوات موسیقی، مخصوصا در بخش مجموعه ویلنها کاریست که معضلات خود را داشته و با در نظر گرفتن امکانات موجود و محدودیتهایی که یک ویلن تمام شده دارد، تشخیص کیفیت را دشوار میسازد. از این رو اگر بتوانیم سازها را از نظر وضعیت و موقعیت فیزیکی تقسیم بندی کرده و موانع اجرایی را از میان برداریم، تحلیل آن ساده ترمیشود، البته دانستن این نکته حائز اهمیت است که معیارها و پارامترهای سنجش در فهم ودرک صحیح مسائل، امر و موضوعی لازم و اجرایی است.

یکی از دلایل مهم برای حر کت و شروع بحث در این زمینه، تجاری شدن بخش قابل توجهی از محصولات هنری به شکلی کاملا مصرفی وابزاریست، البته این مسئله را باید اذعان داشت که دادو ستد و مسائل اقتصادی نیز موضوعی مهم و مورد اهمیت است و ماباید به همه انواع کیفیتها آگاه بوده وبا آن آشنا شویم اما چگونه می توان هماهنگی موزونی را بین تولید و ساخت یک اثر هنری با امور مالی مربوط به آن دربهترین حالت ممکن ایجاد نمود؟

پاسخ به این گونه سوالات را به متخصصین اقتصادی وا میگذاریم و تحلیل و بررسی محصولات را تا حد لازم پیگیر می شویم. حقیقت آنست که موضوعاتی اینچنینی همیشه وجود داشته و افراد زیادی در این باب صحبت کرده و یا نوشته اند، اما از زمانی که سازهایی با عناوین مختلف در نتیجه واردات ویلن از کشورهایی همچون چین، کره و ... صورت گرفت ومخصوصا انتخاب کیفیت نامطلوب ویا متوسط، دامنه مشکلات و معضلات وسیعتر شد.

در این بین عدم پیش بینی شرایط آب و هوایی مبدا و مقصد خالی از مشکل نبوده و وضعیت را تشدید می کند . نا بسامانی ها و عوامل نامطلوبی که در شکل گرفتن این دیدگاه دخالت دارند متعدد بوده و می توان از مراحل ابتدایی و آغازین شروع کار، تا آخرین بخشهای تکمیل محصول و حتی پست و ارسال آن تا به دست مصرف کننده ، وجود و حضور نواقص را احساس و لمس کرد.

ما در صدد این هستیم که تمامی موارد را با ذکر مثال و نمونه، مطرح ومشخص کنیم. در بخشها و شماره های آغازین به انتخاب ونوع مواد اولیه بکار رفته در این ویلن ها در مقایسه با ویلنهای اصیلتر می پردازیم، هر چند که می توان موضوعیت قضیه را به مواردی بنیادی تر، پیش ازشروع ساخت و استفاده از مواد اولیه معطوف ساخت، اما آنچه را که بیشتر در تعامل با مصرف کننده و عوامل درگیر با ویلن می باشد، مفاهیمی با این نوع الویتهای انتخاب شده است. در اینجا باید به این موضوع اشاره داشت که بحث و نقد در باب این موضوعات ، فقط برای آگاهی بیشتر در عرصه انتخاب و ارتقاء سطح کارشناسی است. دانش و درک یک انتخاب صحیح می تواند مسیر آزمون و خطا را کوتاه تر سازد.

در این قسمت به عنوان مثال نمونه ای از یک ساز چینی را با مرغوبیت مطلوب انتخاب کرده و مراحل تراش رنگ را با در نظر گرفتن مسائل مربوط به آن تشریح می نمائیم. در این مرحله ما از ابزار تراشنده فلزی که شبیه به یک پلاک کوچک فولادی است، جهت برداشتن لایه های رنگی بهره بردایم. به لکه های تیره در زیر رنگ قرمز توجه کنید. این مواد تیره رنگ به عنوان بخشی از مواد پرکننده در روی چوب استفاده شده است.

لکه های سیاه همچنان به صورت سایه روشن خود را نشان میدهد. در مرحله تراش رنگ می توانیم به وضوح جرم رنگ را ببینیم این مسئله در ناحیه اختلاف سطح تراشیده شده (قسمت سفید رنگ) با ناحیه ای که رنگ دارد به خوبی قابل رویت است، همچنین مقادیر تراشیده شده رنگی بر روی صفحه رو و اطراف به چشم می خورد.

مراحله تراش لایه براق از روی رنگ ویلن و در مرحله بعد تراش رنگ از روی سطح چوب تا آنجا که به چوب آسیبی نرسد. جرم و ضخامت لایه براق(ورنی) به وضوح دیده می شود. در ناحیه لکه های سفید، همانطور که در تصویر می بینیم آثار تراش دیده می شود اما همچنان ضخامت آن زیاد بوده و با حلال نیز رقیق و پاک نمی شود.
در این رابطه بخوانید
CREMONA 1730–1750 nell olimpo della liuteria
رموز ويولون (VII)
چند توصیه برای محافظت از ساز شما
شرایط خلق یک ایده (I)
اجرای اثری مدرن در کنار باروک با اجرای موتر!
گزارش بازديد از نمايشگاه CREMONA mondomusica 2008
آرشه و تاریخی بر پدیده های آن (II)
جوایز هیلاری هان (II)
جوایز هیلاری هان (I)
بهترین ویولنهای فولتن در معرض نمایش
رموز ویولن (VI)
آرشه و تاریخی بر پدیده های آن (I)
کنسرواتوار ایروان در گفت وگو با نیک‌رأی کوثر (قسمت دوم)
کنسرواتوار ایروان در گفت وگو با نیک‌رای کوثر (قسمت اول)
مقایسه ادوات موسیقی (III)
اصول نوازندگی ویولن (VIII)
بنیادهای موسیقی (II)
مقایسه ادوات موسیقی (II)
رموز ویولن (V)
روش سوزوکی (قسمت هشتم)
رموز ویولن (IV)
رموز ویولن (III)
مصاحبه با ری چین، برنده مسابقه منوهین (II)
مصاحبه با ری چین، برنده مسابقه منوهین (I)
رموز ویولن (II)
رموز ویولن (I)
زندگى با بتهوون
لونید کوگان
گفتگو با ریچی (III)
گفتگو با ریچی (II)
اصول نوازندگی ویولن (VII)
گفتگو با ریچی (I)
ریچی، آخرین استاد زنده ویولن
درباره يكى از آثار ديويد ايستراخ:نهيليسم وحشى
پدیده جوان ویولون
ديگر هيچ اثرى از ويوالدى اجرا نمى كنم
گفت وگو با آن سوفى موتر درباره اجراى ۱۰ سونات ويولون از بتهوون
اصول نوازندگی ویولن (VI)
بزرگان ویولون - پابلو سارازات
جرج انسکو، بزرگترین موسیقیدان رومانی
خانواده گوارنری
آرشه خمیده، بدعتی از تلمانی (II)
اصول نوازندگی ویولن (V)
گفتگو با گیل شاهام (III)
گفتگو با گیل شاهام (II)
گفتگو با گیل شاهام (I)
اصول نوازندگی ویولن (IV)
آرشه خمیده، بدعتی از تلمانی (I)
اصول نوازندگی ویولن (III)
ماکسیم ونگروف
۳ نظر برای “مقایسه ادوات موسیقی (I)”
  1. منفرد :

    با تشکر از جناب ضیایی، من فکر می کنم مهمترین نکته در این نوشته فراموش شده و اونهم دلایل تراشیدن رنگ این ساز هست. از طرف دیگه چه عواملی باعث شده که این ساز نمونه ای از یک ساز چینی با مرغوبیت مطلوب باشه؟

  2. رضا ضیائی :

    در پاسخ به سوال شما :
    ۱:مرغوبیت مطلوب در شرایط امروز، رتبه تجاری آن کالا بوده که میتواند الزاما بر اساس دانش ویلن سازی مورد قبول نباشد.
    ۲:یکی از دلایل مهم برای برداشتن رنگ این ساز،توضیح و تشریح کیفیت مواد پوشش دهنده و پیامدهای آن بوده است.

  3. Anonymous :

    salam jenabe ziayi…
    man fa…..sh hastam:)
    jalebe ta matlabo khoondam avval esme shoma ro nadidam goftam ajab matlabe jalebi be aghaye ziyayi begam ye dafe too nazarat esmetoono didam kheyli baram jaleb bood:) besyar besyar az matlabe fogholade mamnoon:)

فرستادن نظر

RSS / XML