ضرابی: کسی که در دوره عالی پایور است باید بتواند قطعات اردوان کامکار را بنوازد
ژورنال موسیقی
سامان ضرابی
سامان ضرابی
نوشته های اخیر
ضرابی: كسي كه در دوره عالي پايور است بايد بتواند قطعات اردوان كامكار را بنوازد
این سونوریته چقدر متفاوت است؟
سونوريته ها فرق زیادی دارند، به نظر من بیش از 50درصد! اگر دقت کنیم تفاوت زیاد است. سنتور شباهت زیادی به پیانو دارد از نظر مکانیسم؛ اگر دو نوازنده سطح بالای پیانو یک قطعه را بنوازند یکی با ظرافت بیشتر و یکی کمتر بنوازد با گوش دقیق اختلاف مشخص است ولی در سنتور به این خاطر که ارتباط نوازنده و ساز نزدیکتر است و مستقیم تر است، این تفاوت بیشتر شنیده میشود.

ولی نسبت به سازهایی مثل سه تار، شنیدن اختلاف سونوریته نوازندگان سنتور مشکلتر است و حتی میتوانم به جرات بگویم که بسیاری از نوازندگان سنتور که حتی ده سال در حال نوازندگی این ساز بودند قادر به تشخیص اختلاف سونوریته سازهای اردوان کامکار، پرویز مشکاتیان، فرامرز پایور، منصور صارمی و حتی قديمی تر ها هم نیستند!

شاید با کمک قطعات آنها بتوانند تشخیصی کلی بدهند. توانایی تفکیک بسیاری از آنها در حد تشخیص پایور از ورزنده است که در آنها هم تا حدی مربوط به خود ساز و صدابرداری آنها هست نه تکنیک نوازندگی که منجر به تولید نوعی خاص از سونوریته مضراب زدنهایشان میشود.

در نوازندگی تار هم که این سونوریته بسیار قابل تشخیص است، دیده ام که نوازندگانی که لیسانس این ساز دارند میگویند سبک "شهناز-شریف"! واقعا خجالت آور است که توانایی تفکیک یک دانشجوی لیسانس در این حد باشد...
ولی کسی که خیلی خوب دوره عالی پایور را تمام کرده باشد میتواند قطعه اردوان بزند، نه دشیفر ولی بر اساس استعداد، دو سه روز تا یکی دو هفته میتواند بزند. من فکر میکنم "ماهی برای سال نو" را میتواند در دو هفته بزند البته همانطور که گفتم باید استعداد را داشته باشد؛ آقای اردوان کامکار استعداد بسیار بالایی دارند که میتوانند این قطعات را بسازند و با این سونوریته درخشان اجرا کنند. با کیفیتی که آقای اردوان کامکار سنتور میزنند، نوازندگی بسیار مشکل است؛ بسیاری از نوازندگان شلوغ و کثیف ساز میزنند.

پس کسی که مثلا "رهگذر" را با کیفیت بالایی که آقای نادر سینکی زده، میتواند در دو هفته "رقص باد" را بزند؟
نفرش خیلی مهم است، مثلا آقای نادر یوسفی سینکی احتمالا آن زمان، "رهگذر" را با آن کیفیت در یکی دو هفته ضبط کرده اند ولی یکی از نوازندگان دیگر همان قطعه را با آن کیفیت در دو ماه میتواند دربیاورد، خوب طبیعتا این فرد "رقص باد" را هم دیرتر مینوازد. سه نوازنده که در حال نواختن قطعات دوره عالی هستند یکی "رهگذر" را دو هفته ای میزند، یکی دو روزه، یکی دشیفر!

یک هوش خاصی است که تفاوت بین این نوازندگان ایجاد میکند، این استعداد خدادادی است که یکی دارد یکی ندارد ولی با هوش متوسط، میانگین باید بین یک یا دو هفته، نوازنده دوره عالی پایور بتواند قطعه اردوان را بنوازد ولی اینکه سونوریته شبیه اردوان میشود یا نه جای شک و شبهه است.

شما سالها با آقای پایور ساز زدید، خود شما چقدر طول کشید "دریا" یا "رقص باد" را بزنید؟
من فکر میکنم در کلاس جز استعداد های متوسط رو به خوب بودم و از پنج نمره چهار بودم، استعداد فوق العاده ای نداشتم ولی به هر حال میزدم قطعه را. در دوره ای که من بودم استعداد خیلی استثنایی در کلاس نداشتیم، اختلافها کم بود.

خود آقای پایور چطور؟ آیا اگر هنوز ساز میزدند فکر میکنید میکنید چطور مینواختند این قطعات اردوان را؟
اجازه بدهید در مورد ایشان اینجا صحبتی نکنم چون بررسی ساز استاد پایور مجال اختصاصی میطلبد، من به خودم چنین اجازه ای نمیدهم که وارد این بحث شوم! من به قدرت نوازندگی ایشان ایمان کامل دارم.
در این رابطه بخوانید
ویژگی های یک سنتور خوب (IV)
ویژگی های یک سنتور خوب (III)
ویژگی های یک سنتور خوب (II)
ویژگی های یک سنتور خوب (I)
چرا سنتور سل کوک ؟ (III)
چرا سنتور سل کوک ؟ (II)
چرا سنتورِ سُل کوک؟ (I)
به چه سبکی سنتور بنوازیم؟ (V)
به چه سبکی سنتور بنوازیم؟ (IV)
به چه سبکی سنتور بنوازیم؟ (III)
به چه سبکی سنتور بنوازیم؟ (II)
ضرابی:مشکل آموزش در ایران مختص موسیقی نیست
ضرابی: تنظیم نباید زیاد شلوغ باشد
ضرابی: هر قطعه باید به زبان همان ساز دربیاید
ضرابی: در سنتور فقر نت بیشتر از تار و سه تار است
ضرابی: ممکن است استادان در مورد سونوریته خوب توافق نداشته باشند
ضرابی: آشنایی با قطعات مختلف هنرجو را علاقمند میکند
به چه سبکی سنتور بنوازیم؟ (I)
سامان ضرابي: نواختن قطعات در كنار رديف سنتور لازم است
صدای سنتور (II)
صدای سنتور (I)
استفاده از تیونر برای کوک سنتور (V)
استفاده از تیونر برای کوک سنتور (IV)
استفاده از تیونر برای کوک سنتور (III)
استفاده از تیونر برای کوک سنتور (II)
استفاده از تیونر برای کوک سنتور (I)
نگاهی به پیوند شعر و موسیقی آوازی اثر حسین دهلوی (III)
نگاهی به پیوند شعر و موسیقی آوازی اثر حسین دهلوی (II)
نگاهی به پیوند شعر و موسیقی آوازی اثر حسین دهلوی (I)
سالاری: استاد ناظمی مبتکر پل رگلاژ بود
سالاری: ساز های من در طول سال، بیش از 3 الی 4 بار
نیاز به کوک کردن ندارند
سالاری: امیر خسرو دهلوی مبتكر سبک های جديد آوازی و
احیا کننده بسیاری از سبک های قدیمی است
ارفع اطرایی: در موسیقی ردیف، عده ای سودجو از استقبال مردم سوء استفاده میکنند.
نخستین موسیقیدان حرفه ای جامعه بانوان ایران
طلوع مشکاتیان
خداوندگار سنتور (قسمت دوم)
خداوندگار سنتور (قسمت اول)
گاه و بیگاه
شبدیز برای دو سنتور
"گفتگو" اثری از پایور
نگاهی به سبک فرامرز پایور
۱۵ نظر برای “ضرابی: کسی که در دوره عالی پایور است باید بتواند قطعات اردوان کامکار را بنوازد”
  1. ترانه :

    جالبه!!!!آقای سامان ضرابی که شاگرد استاد نادر سینکی بوده!!!الان از دوره ی کلاس استاد پایور خاطره میگه؟؟؟

  2. مطلبی :

    خانم ترانه، از اون جالب تر نظر شماست! به نظر شما یک نفر نمیتونه دوره های مختلفی رو نزد اساتید متفاوت طی کنه؟

  3. سامان :

    ترانه سلام
    من ۴ سال با آقای ثابت ۸ سال با آقای سینکی و مابقی (۴ یا ۵ سال)را با استاد پایور کار کرده ام.
    در طی ۱۲ سال یادگیری در خدمت آقای ثابت و سینکی حداقل بیش از شش دوره ی سه ماهه زیر نظر استاد پایور ساز زده ام.

  4. کامران :

    اردوان کامکار

    با عرضه سلام و خسته نباشید می‌خواستم بدونم که نوت اثر‌های آقای اردوان کامکار که برای سنتور سولو اجرا شده در حال حاضر از طرف ایشان منتشر شده یا نه؟

    بعد این که اگر منتشر شده از کجا می‌شه اونهارو تهیه کرد و از کدام انتشارت منتشر شده؟

    قبلا از شما تشکر می‌کنم

  5. Mehdi :

    Mr. Zarabi,
    You did not finally answer the question that “How long it took you to play “Dance of Wind”
    I don’t think you have played it at all.
    If you have not played it how could you claim that a musician could play it in 2 or 3 weeks?

    The notation has not been published and you could have only inquire it by Ardavan Kamkar himself.

    I haven’t met a student of Master Payvar who could play any piece by Ardavan Kamkar
    If you could claim so then put your video in internet as a proof to your words

  6. سامان :

    مهدی سلام
    تصمیم دارم با وجود مشغولیات زیاد تمام قطعات آقای اردوان کامکار را که اجرا شده اجرا کنم که هم به صورت صوتی و هم بصورت تصویری در این سایت و سایتهای مشابه بگذارم.اما در مورد اینکه چطور میتوان تخمین زد که یک نوازنده چه مدت طول میکشد تا قطعه ای را اجرا کند فکر میکنم بر اساس تجربه است و من میانه ی راهم.
    نوازندگان بسیار قوی و ناشناسی را دیدم و بعضا دورادور میشناسم که قطعات استاد پایور و آقای مشکاتیان و کامکار را تا سطح تشخیص من به خوبی مینوازند تا نظر اساتید چه باشد؟

  7. kurosh :

    آقای ضرابی طبق گفته ی خودتان در اینجا و بروشور آثار درویشخان شمااز سال ۶۴ تا ۷۶ نزد آقایان ثابت و سینکی ساز زده اید.بیماری استاد پایور هم از سال ۷۶ شروع شده است.مگر میشود شمااز۷۶ تاسال ۸۰_۸۱ نزد ایشان ساز زده باشید؟اصلا با عقل جور درنمیاد.در این مدت فقط عده ای بسیار اندکی به خانه اش می رفته و برای استاد ساز می زدند( تدریسی در کار نبوده).
    دوما:شما می گویید که استعداد من از پنج نمره چهار است آن وقت درطول ۱۷ سال مکتب پایور را یاد گرفته اید؟ من کسانی را می شناسم که نصف این مدت ساز زدند بعدش در حال زدن ردیف چپ کوک نزد استاد پایور بودند.

  8. سامان :

    سلام کورش
    پاسخ شما را در بخشی دیگر از این مصاحبه داده ام لطفا ملاحظه بفرمایید.

  9. فرزین. ک :

    برای اجرای قطعات اردوان کامکار تنها باید تکنیک سطحی قوی داشت.در حالیکه خیلی از قطعات به ظاهر ساده ی اساتیدی مثل پایور و مشکاتیان و… برای اجرای قوی نیاز به شعور بالای موسیقی دارند.قطعات اقای کامکار هم بسیار نو (از نظر تکنیکی) هستند.ولی ساختمان موسیقایی پیچیده ای ندارند.

  10. kiavash :

    help me help me
    man shadidan be 2nbale note ahanghaye ostad ardavane kamkar migardam age peyda kardin maro bi nasib nazarin
    makhsoosan albume darya
    besyar mamnoOoOoOon

  11. kiavash :

    email man kia_santoori@yahoo.com hast
    age peyda shod bazam mamnoonam

  12. رضا :

    به نظر من همه این حرف ها اظهار نظر های سطحی و ناشیانه ای هستند که نشان از دست و پا زدن برای پوشیدن نقصها و کمبودهاست.بجای این مقایسه های اشتباه و غلط همه ما باید تلاش کنیم و به تواناییهای خود بیافزاییم آقای ضرابی.

  13. سامان ضرابی :

    رضا سلام
    در هیچ علمی نمی توان “اظهار نظرها” را حذف کرد.آنها بخشی از کار و پیشرفت هستند.
    من در حال تلاش برای بهتر شدن هستم، شما هم هستید؟ امیدوارم

  14. behzad :

    با سلام خدمت تمام دوستان
    ضمن احترام به نظر همه ی دوستان:
    در اینکه قطعات استاد اردوان فوق العاده زیبا(مثل رقص باد؛رگبار و …) و از نظر تکنیکی بسیار قوی است هیچ شکی نیست!!!
    در جواب آقای فرزین .ک:من فکر کنم ایشون فوقالعاده تعصبی هستند!!!
    تمام قطعات موسیقی به شعور نیاز دارد!!!
    اون چیزی که مسلمه قطعات استاد پایور و مشکاتیان نیمی از راه هستند!!!
    و بدون شک برای قوی شدن هر دو دست باید!قطعات استاد علیزاده؛ساکت؛و مخصوصاّ استاد اردوان را زد!!!
    و در پایان به قول دوستمون رضا! باید در جهت بهتر شدن خودمون قدم برداریم!!نه اینکه حرف بزنیم!!!!!!!!!!

  15. رضا :

    در کل به نظر من اینکه بگیم فلان قطعه رو میشه در ۲ هفته زد و از این جور چیزا اظهار نظرهای بچه گانه ایست که ما هم در بدو ورود به دانشکده موسیقی درگیرش بودیم ولی خوشبختانه بعد فهمیدم که هدف چیز دیگریست.و آن رسیدن به جوهره اصلی هنر و موسیقی است.آقای ضرابی شما هم با اینگونه اظهار نظر ها نه میتونید قدر استادی رو پایین بیارین و نه بالا.آقای کامکار مرتبشون در موسیقی مشخصه و تنگ نظری یک سری از افراد هم نمیتونه خدشه ای به جایگاه ایشون وارد بکنه

فرستادن نظر

RSS / XML