ممکن نیست درباره موسیقی ایرانی قضاوت کرد بدون آنکه اختصاصات اجتماعی گسترش تاریخی دولت در قرن بیستم، سیاست فرهنگی و حتی سیاست خارجی کشور ایران در نظر گرفته شود. در حقیقت این حاصل سیاست فرهنگی ایران است که جشنواره شیراز هم یکی از مظاهر آن شمرده می شود. پس آنکه در سال ۱۳۰۵ شمسی (۱۹۲۶) حکومت فاسد قاجار برافتاد، کشور ایران با سرعت و شدت بسوی تمدن غربی رو آورد.
بسیاری از شهرها هم جلوه قدیم خود را از دست دادند و بصورت شهرهای غربی درآمدند. به همین نسبت تا دو سه سال پیش در موسیقی جهش بزرگ به سوی غرب صورت گرفته بود یا سعی می شد اینطور بشود. در تهران ارکستر سنفونیک ایجاد شد.
ارائی به شیوه غربی بنیان گذاشته شد که در آن آثار موتسارت تا هومپردینک «هنزل و گرتل» بر روی صحنه می آمد. کنسرواتور موسیقی تا چند سال منحصرا موسیقی غربی تدریس می کرد و چندی بعد یک قسمت موسیقی ایرانی به آن افزوده شد. ارکستر تلویزیون برنامه هائی دارد که در تالارهای کنسرت آلمان هم می توانند اجرا کنند.
تنها با این تفاوت که آثار آهنگسازان معاصر ایرانی هم ضمنا به اجرا درمی آورند. مثلا علیرضا مشایخی از شاگردان هانس ایلینگ در وین بود. ایرج شیمی که هنوز هم در وین زندگی می کند شاگرد کارل شیسکه بود و خانم فوزیه مجد که باز دربارهاش صحبت خواهیم کرد نزد نادیا بولانژه در پاریس درس گرفته است.
طبقه تحصیلکرده بالا شروع کرده توجه خود را به آوانگاردهای موسیقی و تأثر و هنرهای تجسمی معطوف کند. البته به این ترتیب سنتهای ملی و اروپائی به هم آمیخته میشوند. چهره غم انگیز غرب گرائی متاسفانه مقدار زیادی دگرگونی های فرهنگی وجود دارد که خوشایند نیست.
سادگی اجرای موسیقی ایرانی شگفت انگیز است اما همین سادگی که از گذشتگان به یادگار رسیده باعث شده از آن فرار کنند. از سده گذشته ساز ویولون در تمام خاور نزدیک جانشین کمانچه که یک ساز قدیمی ایرانی-عربی بود، شده و بخصوص در حیطه موسیقی سبک به کلّی آنرا رانده است.
به همین منوال تمام جزئیات فرهنگ بورژوازی اروپائی کپیه می شود. در آغاز این قرن کسانی که ثروتمند بودند فکر میکردند که اثاث خانه بدون پیانو تکمیل نمیشود و حقیقتا هم کوشیدند روی این ساز نغمههای ایرانی را به اجرا درآورند. واقعا دردناک است وقتی یک ملودی قدیمی شنیده میشود که در گام تعدیل شده به شکل دیگری درمی آید، نوآنس و حالت ایرانی آن گرفته میشود و در عوض هارمونی دوره رومانتیک به آن افزوده می گردد.
۱ نظر