گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

یادداشتی بر آلبوم «نبودی تو»

موزیکِ شیکِ رمانتیک

موسیقیِ «نبودی تو» را می‌توان در این عبارت خلاصه کرد: کنار هم نشاندنِ بی‌ربطِ عناصری بی‌ربط و در عین حال نخ‌نما. شیوه‌ی تنظیم و هارمونیزه کردنِ نُه ترانه‌ای که در این آلبوم گنجانده شده عمده‌ترین عنصرِ تاریخ مصرف گذشته‌ی مجموعه است. صدای خواننده نیز معمولاً بی هیچ ایده‌ی مشخصی، در فواصلی مستعمل، بر فضاسازی‌هایی سوار می‌شود که حاصلِ نازل‌ترین فرمول‌های نیم قرن پیش‌اند.

این حد از عادی شدنِ فقدان خلاقیت یا عدمِ لزومِ وجودِ هرگونه خلاقیت در آثار مردم‌پسند در ایران حقیقتاً شگفت‌انگیز است. یک روز تصمیم می‌گیریم آلبومی منتشر کنیم که «بگیرد»! چه نوع موزیکی؟ گیتار الکتریک و بیس و درامزی داشته باشیم و روی آن خواننده‌ای با سبقه‌ی آواز سنتی! با چهچهه، شعرهای معاصری بخواند. یک ترانه با شعر مولوی هم داشته باشیم.

هم مد روز است و هم ارادت‌مان به ادبیات کلاسیک را نشان می‌دهد. لازم هم نیست وقت بگذاریم و شعری از دیوان‌اش پیدا کنیم. همان «در هوایت بی‌قرارم» خوب است. اگر یک بخش کوتاه، کلام انگلیسی هم لابلای شعر مولوی بپیچیم شیک بودن را به اوج رسانده‌ایم. ضبط درامز آکوستیک دردسر دارد. از سمپل استفاده می‌کنیم اما باید حواس‌مان باشد طوری خروجی بگیریم که همه چیز تا حد امکان صدای طبیعی بدهد. جاهای خالی را هم یا سولوی گیتار الکتریک یا تک‌سیم‌های یک سه‌تار پر می‌کند. در پایان، یک نکته‌ی بسیار اساسی را اما نباید فراموش کرد و آن اینکه محصول نهایی، حسابی باید عاطفه‌برانگیز باشد: پس همه‌ی خط‌ها را در میکس پر می‌کنیم از ریوِرب!

«نبودی تو» از چنین عزمی برآمده است. همه‌ی اجزای آن روی آب معلق‌اند. این شبه ژانر که نزدیک به دو دهه‌ است در موسیقی ایران باب شده، با عنوانِ «تلفیقی» منتشر می‌شود؛ اما کدام تلفیق؟ چه اشتراکاتی بین کدام شاخه‌های مستقل موسیقی، کدام فرزند سالم را به بار می‌آورند؟ علی‌رغم باور مصنفین این آثار، این آلبوم‌ها را باید در شاخه‌ی موسیقی مردم‌پسند طبقه‌بندی کرد اما در آلبومی چون «نبودی تو» بی‌ربط بودن‌ها منتسب کردنِ آن به یک ژانر مشخص را نیز دشوار می‌کنند. اگر بگوییم این موسیقی پاپ است صرفاً به لحاظ شأن و وجاهت موسیقایی آن است وگرنه تنها ویژگی سبکی آن را باید تلاش برای فقدان هرگونه خلاقیت دانست.


نویز

***

گفتگوی هارمونیک


آلبوم «نبودی تو» اثری با آهنگسازی مهیار علیزاده و صدای هادی فیض‌ آبادی است. میلاد درخشانی، علی جعفری پویان، تینا جامه گری، مهرناز دبیرزاده و مهرداد نوبخت نوازندگان این اثر بوده‌اند. ناشر این هادی فیض‌ آبادی است و در سال ۱۳۹۷ وارد بازار موسیقی شده است.

سعید یعقوبیان

سعید یعقوبیان

متولد ۱۳۵۸ تبریز
کارشناس ارشد علوم اقتصادی و برنامه‌ریزی از دانشگاه علامه طباطبایی ۱۳۸۶
نوازنده‌ی تار و سه‌تار، منتقد و پژوهشگر موسیقی

۱ نظر

بیشتر بحث شده است