گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

هارمونی کوارتال چیست؟

آکوردهای معمولی که در موسیقی سنتی غربی مورد استفاده قرار می گیرند بر اساس هارمونی سه تایی تنظیم شده اند. در هارمونی سه تایی، فاصله سوم و معکوسش، یعنی فاصله ششم، فواصل اولیه هستند. فاصله چهارم و معکوس آن، یعنی فاصله پنج، هم فواصل ثانویه هستند. به محض دیدن این آکورد متوجه می شویم که سه تایی سی ماژور و معکوسش را نشان می دهد:

در هامونی کوارتال* فاصله چهارم و معکوس آن، یعنی فاصله پنجم، فواصل اولیه را تشکیل می دهند.

فاصله دوم و معکوس آن، یعنی فاصله هفتم، هم فواصل ثانویه هستند.

فاصله سوم و معکوس آن، یعنی فاصله ششم، هم دیده نمی شوند (وجود ندارند).

در نتیجه، هارمونی سه تایی و کوراتال در نقطه مقابل یکدیگر قرار می گیرند.

در هارمونی کوارتال (چهارتایی) آکوردها مبهم بوده و به آسانی هارمونی سه تایی نامگذاری نمی شوند.

بکارگیری و تمرین نواختن بر اساس هارمونی کوارتال

سعی کنید نواختن آکوردهای چهارم را با نواختن هر نتی در گام ماژور یاد بگیرید. ویسینگ های سه و چهار بخشی را در ترکیب های زهی متفاوت کندوکاو کنید.

اتود هارمونی کوارتال تغییر ریتم را در این لینک ببینید. در اینجا آکوردهای چهارم سه قسمتی طی تغییر ریتم نشان داده شده است. باید بتوانید آکوردهای چهارم را آرپژ بنوازید (arpeggiate). این روش برای آفرینش ملودی های زیبا و مخصوصا در فضای مدال بسیار کاربرد دارد.

اکنون می توانید این موارد را نیز امتحان کنید:

– فاصله های معکوس

– آکوردهای چهارم روی نت های پایین (باس)

– نواختن آکوردهای چهارم در گام های مینور هارمونیک و مینور ملودیک

توجه کنید که از آکوردهای چهارم بیش از اندازه استفاده نکنید. زیرا بسیار قوی هستند و وقتی استفاده از آنها از حد می گذرد مضحک به نظر می رسند.


همراهی با ویسینگ چهارم (fourth voicing)

در شرایطی که از لحاظ هارمونیک ایستا است میتوان با استفاده از ویسینگ چهارم حال و هوا را کمی عوض کرد. اولین نمونه را می توان بر روی آکورد Dm7 انجام داد:


نمونه دوم جاشوای ویکتور فلدمن است – ورژن جو هنرسون با جان اسکوفیلد با گیتار D Dorian:

نمونه سوم را می توان بر آکورد Cmaj7 پیاده کرد- اول C Ionian و سپس C Lydian:

معکوش فاصله چهارم، فاصله پنجم است. این نمونه را اجرا کنید: ابتدا بر چهارم و سپس بر معکوس آن. کمی شبیه آهنگ های جو دیوریو است، اینطور نیست؟

personal.inet.fi

* اصطلاح «هارمونی کوارتال» به دلیل کثرت استفاده در این مقاله به کار برده شده است در صورتی که در واقع «هارمونی کوارتال» وجود ندارد، بلکه «توالی آکورد کوارتال» وجود دارد؛ ما در صورتی اجازه استفاده از اصطلاح «هارمونی» را داریم که تقدم و تاخر آکوردها از طریق جاذبه ای که آکوردها با یکدیگر باشند قابل تشخیص باشد، چنانکه در هارمونی تیرس این قدرت تشخیص برای ما وجود دارد. سردبیر

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

دیدگاه ها ۳

بیشتر بحث شده است