گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

کارگاه «آشنایی با نقد موسیقی» در خانه موسیقی

کارگاه «آشنایی با نقد موسیقی» با حضور و تدریس آروین صداقت کیش، منتقد و پژوهشگر موسیقی در ۸ جلسه در دی و بهمن ماه در ساختمان فاطمی برگزار می‌شود .خبرنگاران، منتقدان و کلیه علاقمندان به شرکت در این کلاس‌ها می‌توانند برای ثبت نام با شماره تلفن خانه موسیقی: ۶۶۹۱۷۷۱۱ تماس بگیرند. یا به نشانی: خیابان فاطمی غربی، نرسیده به جمالزاده، پلاک ۲۷۰، بروند.

علاقه‌مندان می‌توانند با تماس با خانه موسیقی از میزان شهریه و همچنین تخفیف‌های آن آگاه شوند.

نقد موسیقی از جمله مسایلی است که در جامعه‌ی موسیقی درباره‌ی آن هم‌رای نیستند. گاهی گفته می‌شود که نقد موسیقی در ایران وجود ندارد و گاهی نیز درباره‌ی نمونه‌های منتشر شده‌ی آن به طور جدی بحث و گفتگو می‌شود. یک نگاه بی‌طرفانه و به دور از آرمان‌گراییِ تندرو نشان می‌دهد که اکنون شمار نوشته‌هایی که به عنوان نقد موسیقی منتشر می‌شوند به علاوه‌ سخنرانی‌هایی که در نشست‌های نقد صورت می‌گیرد، در مقایسه با تعداد عنوان‌ آلبوم‌های منتشر شده، چندان کم نیست، به ویژه اگر شبکه‌ی جهانگیر اینترنت هم در نظر گرفته شود. با وجود این، بررسی بیشتر کیفیت آنچه را که نوشته می‌شود در بیشتر موارد اندک می‌نماید.

با در نظر گرفتن دو حقیقت یاد شده و برای آن که جریان نقد موسیقی گامی به پیش بردارد، کارگاهی طراحی شده است با عنوان آشنایی با نقد موسیقی. در این کارگاه پس از یادگیری تعاریف اولیه‌ی نقد موسیقی و جدا کردن نوشتارهایی که سمت و سوی انتقادی دارند اما نقد موسیقی نیستند (مانند نقد کردار موسیقی‌دانان، گزارش حاشیه‌های یک روی‌داد و…)، سعی بر آن است تا برخی توانایی‌های پایه که نبودن آنها می‌تواند کیفیت نقدها را پایین نگاه دارد، آموزش داده شود.

برای ژرف‌تر شدن آموخته‌ها، در طول دوره، علاقه‌مندان و روزنامه‌نگاران موسیقی، کار کارگاهی انفرادی و گروهی انجام می‌دهند و از رهگذر تمرین نقدنویسی با گوشه‌های دیگری از آنچه در ایران و جهان نقد موسیقی خوانده شده، آشنا می‌شوند و توانایی آن را می‌یابند که ویژگی‌های نقدشان تشخیص داده و آن را خودآگاهانه در اختیار داشته باشند.

همچنین تمرین‌های این کارگاه به شرکت‌کنندگان کمک می‌کند تا درکشان از توانایی‌های نقدگرانه واقع‌گرایانه‌‌تر از پیش شود و نیاز به آموزش گسترده‌ مباحث مرتبط با موسیقی و همچنین لزوم پرهیز از ورود به مباحثی که بر آن اشراف ندارند، به خوبی لمس کنند. تمرین‌های عملی یاد شده شامل شنیدن و نقد کردن نمونه‌های موسیقی، ارائه‌ی مثال‌هایی از نقدهای منتشر شده‌ی منتقدان، بازخوانی بعضی از آنها، در کلاس و بیرون از آن خواهد بود.

در کنار این دوره‌ی آموزشی امکاناتی در نظر گرفته شده تا نتایج کار شرکت‌کنندگان پس از بررسی در اختیار جامعه‌ی موسیقی نیز قرار گیرد. این کار دو سود دارد، نخست جریان دگرگونی‌ نوشتارها به دست پژوهندگان و علاقه‌مندان به موضوع نقد موسیقی در ایران می‌رسد و مستند‌سازی می‌شود تا روزی به عنوان پایه برای حرکت‌های بعدی به کار آید و دوم این کار تاثیری تشویقی نیز بر روند آموزش شرکت‌کنندگان خواهد داشت.

کارگاه آشنایی با نقد موسیقی در ۸ جلسه و با موضوعاتی همچون تکنیک‌های عمومی نقد، زبان و واژگان، مباحث مقدماتی در زیباشناسی و فلسفه ورود به نقدگری ژرف‌تر، مسائل عملی نقد موسیقی، نقد موسیقی در ایران و… برگزار می شود.

ورود به این کارگاه برای عموم علاقه‌مندان آزاد است اما گروه‌هایی که بیش از بقیه هدف آن را تشکیل می‌دهند؛ روزنامه‌نگاران حوزه‌ی موسیقی (اعم از حوزه‌ی مجازی و نشر سنتی) و دانشجویان رشته‌ی موسیقی یا روزنامه‌نگاری هستند.

شرکت در کارگاه نیازمند آشنایی اولیه با موسیقی عملی و نظری است. به بیان دیگر دست‌کم آشنایی با نواختن یک ساز یا خواندن آواز و آشنایی با تئوری موسیقی، مرتبط با گونه‌ موسیقایی که در آن مشغول فعالیت هستند، پیش‌ نیازهای نخستینِ کارگاه هستند. بااین‌ همه، نویسندگان حوزه‌ موسیقی فعال در یکی از روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها، مجلات، وب‌سایت‌ها یا وبلاگ‌های موسیقی از این پیش‌شرط مستثنا هستند.

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

۱ نظر

بیشتر بحث شده است