گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

پژوهش هایی درباره ی وضعیت بانوان رهبر معاصر (۲)

با این وجود، آنهایی که گزارش یک دست مثبت را خواندند، واکنشی کاملا متفاوت نشان دادند. آنها، صرفنظر از اینکه رهبر زن است یا مرد، امتیازهای بالایی را برای ویژگی های مردانه ای مانند «تکان دهندگی» و «صلابت» به اجرا دادند.

آن دسته از افراد که به درستی فکر می کردند که آلسوپ زن است، امتیاز بیشتری به او در ویژگی های زنانه مانند وقار و ظرافت دادند. در حالت کلی، آنها نسبت به کسانی که فکر می کردند که رهبر مرد است امتیاز بیشتری به اجرا دادند.

پژوهشگران در گزارش خود آورده اند که «به نظر می رسد که آنها درباره ی مهارت عالی آلسوپ به نتایجی رسیده اند که به این باور که اثر او احتمالا کیفیت بالایی دارد منجر شده است». به عبارت دیگر، اگر کسی بتواند با موفقیت از زیر بار کلیشه های جنسیتی رفتن سرباز زند و این همه تحسین را برانگیزاند، ما به این نتیجه می رسیم که او باید شگفت انگیز باشد و اثر او نیز به همین ترتیب.

در آزمایش دوم، دانشجویان به اورتور برامس اثر آلسوپ که در آن پاساژهای ظاهرا زنانه توسط گروهی ۱۱۲ نفره از مشتاقان موسیقی کلاسیک تکرار می شد گوش دادند. نتایج آن آزمایش نیز مانند آزمایش نخست بود.

به گفته ی این دو پژوهشگر «شرکت کنندگان باور دارند که یک بانوی رهبر از یک رهبر مرد ماهرتر است، وقتی که هر دوی آنها شدیدا مورد تشویق قرار بگیرند.» اما باز هم اجرای آلسوپ (رهبر زن) از برامس امتیاز بالایی را بر اساس ویژگی های زنانه مانند ظرافت به دست آورد و اجرای رهبر مرد امتیاز بالاتری را در زمینه ی عناصر مردانه ای مانند قدرت.

اکنون ببینیم که منقدان حرفه ای نظرشان درباره اثر آلسوپ چیست؟ با نگاهی سریع به نقدهای نوشته شده در وبسایت های نقد سی دی می بینیم شخصی نوشته است که سمفونی شماره یک برامس از آلسوپ «غنایی و احساسی است تا خویشتندار و پرشکوه»، درحالیکه فرد دیگری نوشته: «زیبا، سبک، چابک و غنایی بود.» و منتقدی دیگر نوشته است که تفسیر آلسوپ «با شکوه و پرصلابت است… با قدرت و انرژی اصیل». در اینجا هیچ اثری از کلیشه سازی جنسیتی دیده نمی شود.

شاید یکی از جالب ترین جنبه های این پژوهش دخل و تصرفی بود که در آزمایش های اول و دوم (با دانشجویان لیسانس) انجام شد. به یک سری از شرکت کنندگان یک عدد نه رقمی داده شده بود تا حفظ کنند درحالیکه به دیگران گفته شده بود که با دقت به موسیقی گوش کنند و «تا جایی که می توانند آن را حفظ کنند».

به گفته ی پژوهشگران این بازی گیج کننده و با دقت گوش دادن هر دو یک تأثیر بر جای گذاشتند: کاهش شدید احتمال کلیشه ای فکر کردن؛ تمرکز شدید بر یک رشته عدد و بر خود اجرا، «منابع شناختی» شرکت کنندگان را استثمار نمود.

شرکت کنندگانی که آنقدر مشغول بودند و فرصتی برای طبقه بندی [رهبران] نداشتند، تنها به موسیقی واکنش نشان دادند.

psmag.com



مجله زنان موسیقی

محبوبه خلوتی

محبوبه خلوتی

متولد ۱۳۶۵ استهبان
مترجم، دکترای ادبیات انگلیسی دانشگاه یونیسا (UNISA)

۱ نظر

بیشتر بحث شده است