گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

معرفی یک هنرمند: سرپاس مختاری‌ (۷)

۷- دکتر تقی ارانی یکی از فرزندان مبارز و دانشمند ایران را به دستور سرهنگ‌ نیرومند رئیس زندان سیصد ضربه شلاق زدند و در اتاق مجرد شماره ۲۸ زندان که گنداب‌ تمام مستراح‌ها به آنجا ختم می‌شد زندانی کردند. وی روی سمنت نمناک و هوای‌ خفقان‌آور مدتی به سر برد. بالش او یک جفت کفش سرپایی و لباس او در ماه آبان و آذر پیراهن تور تابستانی و یک تنکه تور نازک بود.

وی را عمدا به بیماری تیفوس مبتلا ساختند تا در اثر بیماری و عدم مراقبت و آزار و اذیت جان سپرد، چنانچه مادرش نتوانسته جنازه‌ فرزندش را بازشناسد. زندان مختاری و سرهنگ نیرومند دروازه گورستان بود، فقط ساعات و روزهای‌ انتظار فرق می‌کرد.

اگر یک نفر زندانی، تقاضای ملاقات دادستان و یا از مشروطیت و قانون اساسی صحبت می‌کرد، سرهنگ نیرومند دستور حاضر کردن چوب و فلک را می‌داد و با نواختن دویست، سیصد ضربه شلاق به جان و تن زندانی می‌گفت: شلاق قانون اساسی‌ است و فلک مشروطیت.

پزشک احمدی را با لباس و دستار عربی به صورت یک حاجی عرب در عراق‌ دستگیر کرده به تهران آوردند و به همراهی رکن الدین مختار، سرهنگ نیرومند و مصطفی‌ راسخ قائم مقام رئیس زندان به پای میز محاکمه کشیدند…

رکن الدین مختار در دفاع از خود کسانی را که به مسند قضا تکیه زده و قانون‌شکنی‌های رضاه شاه و عمال وی را صورت قانونی‌ می‌دادند و به زیر شلاق کشید و گفت: در مدت هفت سال که بنده رئیس شهربانی بودم آقایان‌ دادستان‌ها می‌آمدند، می‌دیدند و پرونده‌ها را بررسی می‌کردند. یک نفر تذکر نداد که‌ این آدم پنج سال در زندان بوده چرا حبس بوده است و چرا قرار صادر نکردید. دادستان‌ها برای سرکشی به زندان می‌آمدند، اگر گزارش داده شده، وزیر وقت مسؤل بوده (دوران‌ وزارت دادگستری صدرالاشرف – دکتر متین دفتری – سروری) اگر گزارش ندادند، در زندان بی‌ترتیبی موجود نبوده، بلکه هنگام سرکشی پس از چند روز مرا ملاقات می‌کردند و به غیر از تعریف و تمجید که زندان شما مثل مدرسه است چیزی نمی‌گفتند. مختاری همه جا می‌گفت تمام اعمال و کردار من و کارکنانم به دستور اوامر پادشاه‌ وقت بوده است. لذا مردم و مطبوعات از دادگاه می‌خواستند که دستور جلب شاه را صادر کنند و وی را به پای میز محاکمه بکشانند…

دادگاه بی‌توجه به جنایات بیشماری که در پیش چشم پانزده میلیون ایرانی انجام‌ یافته بود، با نهایت خونسردی و بی‌اعتنایی به افکار عمومی، رکن الدین مختاری این تبهکار بی‌مثال را فقط به ۸ سال زندان با اعمال شاقه محکوم کرد. اما این محکومیت‌ها نیز ظاهری و صوری بود. مختاری را که به زندان با اعمال شاقه محکوم شده بود، در اتاقی مخصوص برای وی‌ گماشتند.

مخبر روزنامه رعد امروز طی گزارش از زندان چنین می‌نویسد: مختاری در اتاقی که مساحت آن پنجاه متر مربع بوده و در نهایت راحتی و لوکسی‌ مبله شده و به تنهایی در اختصاص به این جنایتکار کبیر داشت، با یک نفر مهمان با کمال‌ راحتی و بدون حضور هیچ پاسبان یا مأمور شهربانی نشسته بود. بالاخره رکن الدین مختار در فروردین‌ماه ۱۳۲۷ مشمول عفو ملوکانه گردیده آزاد شد و محمدرضا شاه به پاداش خدماتی که وی به خاندان پهلوی کرده بود، یک میلیون ریال به‌ او مرحمت کرد.»

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

۱ نظر

بیشتر بحث شده است