گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

فیلیپ گلس (۳)


گلس ، به خصوص از اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ با ساختن اپرا و موسیقی برای تئاتر به طور فزاینده ای به نوشتن موسیقی برای ترکیبهای اجرایی قابل دسترس مانند کوارتت زهی و ارکستر سمفونیک پرداخت و در واقع به سمت ریشه های ادبی دوران تحصیل خود بازگشت.

با این جهت گیری، آثار مجلسی و ارکسترال او نیز بیشتر و بیشتر به سمت سبکهای سنتی و تغزلی متمایل میشد. گاهی او در آثارش از عناصر موسیقی قدیمی چون باروک و رومانتیک یا از فرمهایی چون شاکون(Chaconne قطعه موسیقی رقص در ضرب سه چهارم با مجموعه ای از واریاسیونهایی که بر روی زمینه باس یکنواخت اجرا میشوند) نیز بهره میبرد. اما میتوان گفت که در همه این آثار سبک بسیار خاص خود را حفظ میکرد.

مجموعه ای از آثار ارکسترال گلس که اصلا برای اجرا در کنسرت هال تنظیم شده بود با یک کنسرتو ویولون نئو- باروک در سه موومان آغاز میشود. در ۱۹۹۲، این کنسرتو توسط گیدون کریمر (Gidon Kremer ویولونیست و رهبر ارکستر لاتویایی متولد ۱۹۴۷) و ارکستر فیلارمونیک وین اجرا شد.

این تمایل به موسیقی ارکسترال با سه گانه سمفونی سیبلین (Sibelian 1987-1989) به سفارش اپرای مترو پولیتن و دو سمفونی در سه موومان به نامهای Low در ۱۹۹۲ و سمفونی شماره دو در ۱۹۹۴، ادامه یافت.


audio.gif
Rising the sail

گلس سمفونی شماره دو را تمرینی در پولی تونال میداند و موسیقی هونه گر (Honegger)، میلو (Milhaud) و ویلا لوبوس (Villa-Lobos) را به عنوان الگوی احتمالی کار خود معرفی میکند، اما آوای غم افزا و نا موزون این قطعه حتا از سمفونیهای شوستاکوویچ (Shostakovich 1975 -1906 آهنگساز روس) نیز بسیار مهیج تر است.

در همین زمان، دو قطعه آخر از مجموعه پنج کوارتت زهی که در طی سالهای ۱۹۸۹ تا ۹۱ برای کوارتت کرونوس (Kronos Quartet) نوشته بود و همچنین قطعه Music از The Screens، وجه دیگری از تواناییهای گلس را به نمایش میگذارند.

موسیقی The Screens موسیقی تئاتری است که حاصل همکاری با موسیقیدان گامبیایی فودای موسا ساسو (Foday Musa Saso) و به کارگردانی جوآن آکالایتیس (Joanne Akalaitis همسر اول گلس) است.

گذشته ار تاثیرات ساسو، بافت موسیقایی این قطعه به طور مبهمی یادآور موسیقی مجلسی دوران کلاسیک است که میتوان در آن نشانه هایی از باخ ، دبوسی و راول را مشاهده نمود.


audio.gif
Living Waters

با سمفونی شماره ۳ در سال ۱۹۹۵، که توسط ارکستر مجلسی اشتوتگارت Stuttgart Chamber Orchestra سفارش داده شده بود، سبکی شفافتر و پالوده تر در موسیقی مجلسی به وجود آمد. در چهار موومان این سمفونی، گلس با مجموعه ای از ۱۹ ساز زهی، مانند یک مجموعه کامل ارکستر مجلسی رفتار میکند و به نظر میرسد که نظر فراوانی به موسیقی کلاسیک اولیه و همچنین نئو کلاسیسم داشته است.

به خصوص موومان دوم بسیار آزادتر از هر اثر دیگر گلس از ۱۹۶۶ به بعد است، گلس در موومان سوم مجددا قالب شاکون را به عنوان ابزار اصلی خود مورد استفاده قرار داده و با سازهای زهی، بافت گیرایی ایجاد کرده است. قطعه همراه با این سمفونی یک کنسرتوی دیگر است که توسط کوارتت ساکسوفون راشر (Raschér) سفارش داده شده بود و احتمالا با الهام از گروه شش نفره( Les Six 1920) و موتزارت ساخته شده بود.

philipglass.com , wikipedia.org, themodernword.com

دیدگاه ها ۱۱

  • دوستان گرامی، موسیقی ابعاد گسترده و متفاوتی دارد، سعی ما در این است که تا حد ممکن در زمینه های مختلف در سایت مطلب قرار دهیم و این کاملآ طبیعی است که از یک نوشته تمام افراد به یک اندازه استفاده نکنند. اگر لطف کنید تعریفی از یک مطلب بدرد بخور ارائه کنید، خوشحال می شویم و یقین داشته باشید که مد نظر قرار خواهیم داد.

  • bayad be har chizi be andazeye khodesh baha dad… nemishe ke masalan 8 safhe
    raje be leonard cohen nevesht, va 2 khat ham raje be Bach! man nemigam
    aslan biography tarjome nakonid, vali masalan age raje be glass minevisid, dar yek
    matlab va jam o joor (DAR HADDE KHODESH, NA BISHTAR). haminghadr baraye moarrefi
    kafiye. donyaye music kheili bozorg tar az in harfast ke bekhaym be chonin chizi enghadr
    gir dad.

  • با سلامو تبریک سال نو
    با تشکراززحمات شما امید است که پیروژ باشید
    خدمت شما عرض کنم که ما در حدود چند ماهی است که بدنبال موسیقی یا اسم اهنگساژ کارتونهای قدیمی اژ قبیل کارتون ” باخانمان ” ، ” بچه های مدرسه والژ”، و پسر کوهستان هستیم اما متاسفانه انها را بدست نیا ورده ایم لطفا” اگر امکان دارد این زحمت را برای ما بکشید و نتیجه را به همین ادرس بفرستید.

    با کمال تشکر

  • دوست عزیز ممنون از اینکه در مورد گلس نوشتین .هرچند هنوز شاید کسانی هستند که احساس می کنند ، دانا یی چیزی شبیه عبور سطحی از روی بیوگرافی ها ست. اما اشنایی با موسیقی مینیمال و گلس، به عنوان برجسته ترین در این حوزه، شاید راه گشا باشد برای عبور از این رخوتی که بر تن مجریان و مخاطبان موسیقی در ایران نشسته است . از این دوست عزیز که هنوز نمی داند در یک وبلاگ فارسی مودبانه تر این است که فارسی مرقوم کند باید سوال شود،فقط چهار مطلب در مورد موسیقی مینیمال برای ظرفیت دانایی ایشان کافی است ؟ اگر این طور هست، روی نت وبلاگ های سرگرمی زیاد است !

  • با عرض سلام و خسته نباشید به دست اندرکاران این سایت پربار به عرض میرسانم که شما تنها سایتی هستید که در مورد آهنگساز بزرگ و برجسته فیلیپ گلس مینویسید و در جای دیگر بنده نتوانستم مطلبی جامع پیدا نمایم لطفامرحمت نموده باب گفتگو در مورد ایشان و کارهایشان را با دوستداران ایشان باز نموده و هم راهنمایی کنید کارهای گلس را از کجا میتوانیم تهیه کنیم در بسیاری مراکز موسیقی مراجعه نموده ام ولی موفق به خرید بعضی کارهای گلس نشده ام چنانکه مکانی را میشناسید معرفی نمائید.
    و هم از خوانندگان عزیز و محترم هم استدعا دارم که از کارهای گلس که در اختیار دارند با شرط پرداخت هزینه آن توسط حقیر و یا تبادل آلبوم ها به مبادله مبادرت نماییم و هم باب گفتگو و استفاده از عزیزان آگاه و مطلع فراهم شود.
    گلس یکی از امتیازات برجسته و مهمش آن است که همانند بسیاری از نام آوران اثر گذار بشریت همچون گاندی ،اینشتن ،اوشو ، گوته و …اهل مراقبه و تمرکز یا مدیتیشن میباشد و عزیزان این را می دانند کار هنری که از ذهنی سازمان یافته و وسیع و در خود فرو رفته برون تراود و ظهور کند بدلیل عمق و غنای آن در گوش و یا چشم هر بیننده و شنونده بااحساسی اثر میگذارد.
    سخن کز دل برآید لاجرم بر دل نشیند
    و موسیقی را خود زبانی دیگراست فراتر از قومیت و نژاد و زبان همه با هر نوع فرهنگی و سلیقه ای آن را حس میکنند.و با دقت نظر میتوان دریافت معمولا آدمهای مشوش و از درون تهی نمیتوانند با این گونه آثار کنار آیند و بیشتر به دنبال کاری روان و دوان میشوند که از روح و قلبی مشوش و پر استرس نسئت گرفته باشد از این رو روانشناسی موسیقی میتواند نوع شخصیت مخاطبان را تعریف و بیان کند.
    در فرهنگ اصیل ایران زمین میبینید که چگونه عداه ای که به فرهنگ و تاریخ و ادبیات کهن ما دلداده هستند چگونه با موسیقی اصیل ایرانی رابطه دارند و از آن لذت می برند و متاسفانه عده ای که از شعر و ادب و فرهنگ ما کوچکترین اطلاعاتی ندارند چه کارهای سبک و بدون ارزشی بیرون می دهند که معمولا دولت مستعجل و کوتاهی دارند اما نام و موسیقی و هنر با روح و احساس پس از گذشت چندین دهه همچنان برای ما مردم ایران عزیز و دست داشتنی هستند.
    حق نگهدار.

بیشتر بحث شده است