گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

تفضلی: نیاز به افزایش ادبیات کرال ایرانی حس می شود

محمدرضا تفضلی

در مورد قطعاتی که قرار است کر شهر تهران از شما اجرا کند صحبت کنید.

از اینجانب پنج مینیاتورکرال برای گروه کر آکاپلّا بر روی اشعار شعرای معاصر ایران اجرا خواهد شد که به ترتیب ازاین قرارند: «شب است» (نیما یوشیج)، «اندوه» (مهدی اخوان ثالث)، «هایی»(سهراب سپهری)، «سوتک» (دکتر علی شریعتی) و «فقط رویا» (احمدرضااحمدی)

تا کنون چه آثاری برای کر نوشته اید؟

به جز این پنج مینیاتور، سه قطعه برای کر آکاپلّا بر روی اشعار صائب تبریزی و کانتات سمفونیک «به یاد پیرمحمّد احمدآبادی» بر روی شعر مهدی اخوان ثالث به یادبود زنده یاد دکتر محمّد مصدّق نوشته ام.

به عقیده شما چرا آثار آهنگسازان جوان ایرانی کمتر با گروه های متعدد کری که در ایران هستند اجرا می شود و رپرتوار اکثر این کرها قطعات کلاسیک و یا تنظیم های زنده یاد گریگوریان هستند؟

باید بپذیریم که سنت گروه کر در ایران سنت چندان دیرپایی نیست و جای خالی آثاری برای گروه کر آکاپلّا در ادبیات موسیقایی ما به شدت حس می شود. اتفاقاً ابتدا، این موسیقیدانان ارمنی بودند که در ایران به گروه کر توجه کردند.

آنها با استفاده از ملودیهای محلی برای گروه کر، با تغییر فواصل ریز پرده به فواصل پرده و نیم پرده و نزدیک کردن مدهای مرسوم در موسیقی مناطق مختلف به سیستم ماژور ومینور، آثاری برای کر نوشتند که ابتدا توسط زنده یاد روبن گریگوریان این عمل صورت گرفت.

بعداً توسط زنده یاد ثمین باغچه بان وآلفرد ماردویان آثاری با این نگرش ساخته شدند. این را نیز باید خاطر نشان کرد که خوانندگان گروه کر به طور طبیعی علاقه به فواصل سوم و ششم دارند و تمایل آنها به خواندن آثار کلاسیک از همینجا ناشی می شود.

تعدد شاهکارهای کرال کلاسیک نیز به این تمایل دامن می زند اما گروه کر شهر تهران به رهبری آقای مهدی قاسمی جزو آن دسته از گروههایی است که جسارت اجرای آثاری با نگرش هارمونیک جدید تر را دارد.

شما تجربه زندگی در روسیه را هم داشته اید، آیا در آنجا هم دید موزیسینها نسبت به آهنگسازان جوان همینگونه است؟

به هر حال اجرای اثر آهنگساز زنده به سهولت اجرای اثر آهنگساز درگذشته نیست! اما در کشورهایی که موسیقی آکادمیک دارای اهمیت است فوندهایی برای حمایت آهنگسازان معاصر وجود دارد.

مسابقات آهنگسازی که در جشنواره های مختلف برگزار می شود نیز به همین منظور صورت می گیرد. در مسکو و سن پترزبورگ اتحادیه آهنگسازان وجود دارد که آهنگسازان جوان بعد از طی کردن مراحلی موفق به اجرای آثارشان می شوند که البته در این میان سهم اجرای آثار مجلسی و با آنسامبل محدودتر به مراتب بیشتر از آثار سمفونیک است.

آیا قصد ندارید آثاری از خودتان را به ضبط برسانید؟

گروه کر شهر تهران در ادامه برنامه های خود تصمیم بر ضبط قطعاتی از آهنگسازان ایرانی دارد که این پنج مینیاتور از آن جمله اند.

پنج سال قبل با بودجۀ شخصی اقدام به ضبط سمفونی شمارۀ یک با ارکستر ناسیونال اوکراین کردم اما به دلیل محدودیت بودجه تنها موفق به ضبط دو موومان از چهار موومان سمفونی شدم. از آن موقع تا کنون موفق به ضبط ادامۀ سمفونی نشدم.

به ویژه با وجود شرایط اقتصادی اخیر و چند برابر شدن قیمت دلار این امکان محدود تر شده است. درادامۀ پروژه های ضبطی قراراست قطعۀ بالاد برای فلوت وپیانو توسط دو تن از نوازندگان خوب و جوان مهرداد غلامی و مریم مهربان در تابستان آتی ضبط شود.

با کوارتت اروند و با یک پیانیست روس صحبت هایی برای ضبط و اجرای کوارتت زهی و سونات برای پیانو داشته ام. همینطور قرار است برای ضبط سونات برای ویلنسل و پیانو صحبتی با نوازندگانی از ارمنستان داشته باشم.

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد

سجاد پورقناد متولد ۱۳۶۰ تهران
نوازنده تار و سه تار، خواننده آواز اپراتیک و سردبیر مجله گفتگوی هارمونیک
لیسانس تار از کنسرواتوار تهران و فوق لیسانس اتنوموزیکولوژی از دانشکده فارابی دانشگاه هنر تهران

۱ نظر

بیشتر بحث شده است