گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

آثار پیانویی محمد سعید شریفیان منتشر شد

آثار آثار پیانویی محمد سعید شریفیان توسط انتشارات پارت به تازگی منتشر شده است. این آثار گردآوری یکسری از قطعات پیانویی در طول سالیان متمادی است که هم اکنون برای استفاده عموم به چاپ رسیده است.

در نوشتن قطعات بر استفاده خلاقانه از ابزار موسیقی و ساز پیانو تامل خاصی گردیده است.

استفاده از پلی ریتم ها در اغلب قطعات و به تبع آن خلق جملات ملودیک با حرکت نامنظم بعلت تغییر در روند آکسان های تکراری میزان ها، بسط و گسترش موسیقی با استفاده از نوشتار کروماتیک و موسیقی مدال ایرانی که به یک زبان هارمونیک جدید و مدرن می رسد، استفاده از قابلیت های ساز پیانو و تمامی وسعت این ساز (که در موسیقی های نوشته شده ایرانی کمتر دیده شده) باعث خلق رنگ آمیزی های متنوعی می شود که بافت های مختلفی اعم از کوبه ای ظریف و شاعرانه تا بافت هایی با تشدید هارمونیک های آزاد شده را در بر می گیرد.


تصاویر روستایی

تصاویر روستایی از ۴ قطعه تشکیل می شود که قسمتهای اول، دوم و چهارم در سال ١٣۶۶ و قسمت سوم در سال ١٣۶٨آهنگسازی شده است. این قطعات تا به امروز اجراهای بسیاری در کشورهای مختلف دنیا داشته و همچنین در برنامه رادیو سراسری ایروان در سال ١٣٧١ مختص به آثار محمد سعید شریفیان که استاد مرحوم آقاجانیان ارائه نمود، توسط الکساندر گورگینف به اجرا در آمد.

این قطعات در ایران نیز اجراهای متفاوتی داشته است که از جمله آنها می توان به اجرای استاد فقید موسیقی، ملیک اصلانیان و اساتید پیانو فرمان بهبود و چیستا غریب را نام برد. در سال ١٣۶٩ تصاویر روستایی به طور خصوصی و محدود در ایران به چاپ رسید.

آهنگسازی و تم های اصلی این قطعات بدون بهره گیری از ملودیها و یا ریتم های موسیقی محلی ایران بوده است، ولی در واقع در سبک و سیاق این موسیقی ها آهنگسازی شده اند، در اینصورت برخی از آنها به وضوح شبیه به موسیقی های محلی می شوند که می توان برای به نمونه قطعه شماره ٢ (که شبیه به موسیقی منطقه ی لرستان است) اشاره کرد.

هر ۴ قطعه در نوشتار بسیار ساده و با دوری جستن از تکنیکهای پیچیده برای ترسیم سادگی بی آلایشی و آرامش فضای روستایی ایران ساخته شده اند. برای نمونه در قطعه شماره ١ می توان شب تابستان گرم، صدای چراغ زنبوری اصوات طبیعی و حشرات و سکون زمان در یک روستا را تجسم کرد.


Moderato

این قطعه کوتاه برای پیانو در سال ١٣٨۴ آهنگسازی شد و به دوست قدیمی آهنگساز، پیانیست و آهنگساز برجسته انگلیسی پیتر تامپسون تقدیم گردید و در همان سال به وسیله انتشارات “Fand” در انگلستان به چاپ رسید.
این موسیقی براساس یک تم اصلی و ٣ موتیف کوتاه و ثانوی شکل گرفته است که همگی در گفتگو با یکدیگرند، به طوریکه ترکیبی با بافت های صوتی متفاوت و متضاد یکدیگر به وجود می آورند که در آنها آرایشی از نتهای Cluster و چند آکورده تا فضاهای متفاوت تر با هارمونی دیاتونیک وجود دارد و در عین حال ساختمان پلی ریتمیک آن تاکید بر فضایی آزاد و شاعرانه دارد که بخصوص با نوازندگی ” Rubato ” تشدید می شود.


فانتزی برای پیانو

فانتزی در بهار ١٣٩٠ نوشته شد و در یک قسمت به مدت ١٠ دقیقه و در ۵ بخش بوده که از قسمت های با تضاد بسیار شکل گرفته است، به طوریکه وسعت نوانسهای آن از pp تا fff می باشد.

اغلب در ریتم ۶/۸ و با ۲ موتیف متفاوت است که یکی از آنها آرپژ گونه و شاعرانه و دیگری با آرایش تمی از پلی آکوردها ساخته شده است. مدالیته تم ها مستقیماً از موسیقی ایرانی و بصورت زیر بنایی در هارمونی و ملودی به کار گرفته شده است.

یکی از خصوصیات بارز این موسیقی چگونگی ملودی سازیهای بسیار فشرده و نزدیک به هم است که به فضاهای وسیع تر ملودیک و هارمونیک گسترش می یابد. وسعت تکنیکی این قطعه نیز از عوامل مختلفی اعم از پدال ها، تریل ها، جملات موسیقی پر سرعت و جملات پر بیان و شاعرانه تشکیل شده است.

ساختار چند آکوردی و لایه هایی از بافت های مختلف موسیقی که به طور همزمان با نوانسهای مختلف و سرعتهای مختلف شکل می گیرند، در شخصیت سازی این اثر نقش بسزایی دارند.

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

۱ نظر

بیشتر بحث شده است