گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

ویولون مسیح استرادیواریوس (۶)

به طور معمول جریان الگو برداری همیشه از مشخصات درج شده خط محیطی ترسیمی و یا از محدوده تصاویر رنگی از صفحات به انجام می رسد که معمولا سازندگان ساز در ساده ترین شکل ممکن با دور بری تصاویر و انتقال آن به روی برگه های فلزی و یا چوب و یا در مواردی دقیق تر از روشهای نرم افزاری فرایند الگو برداری را دنبال می نمایند.

اگر ما نیز بخواهیم همین روند ساده را بدون توجه به مقادیر دیگر انجام دهیم شاید با مشکل چندانی مواجه نشویم اما به محض آنکه روشهای دقیق تری را برای رسیدن به واقعیت ماجرا پی می گیرم، مشکلات بروز میکنند.

حال باید با این اختلاف چه کرده و کدام یک را مرجع قرار داد؟

اختلافات موجود در ناحیه های عنوان شده به طور حتم می تواند در سایر بخشهای دیگر به مقدار اقتضای ویژگیهای آن محدوده وجود داشته و حتی شدید تر نیز باشد. زیرا که این ۳ قسمت ۴ گزینه ایی به عنوان بخشی از اندازه های اصلی در نمای سطح دو بعدی ویلن شناخته شده و دارای اهمیت ویژه ایی در دانش طراحی ویلن می باشد.

در نتیجه اگر این مقادیر از دقت لازم برخوردار نباشد طبیعتا اندازه های موقعیت های دیگر به تبعیت از آن دگرگون خواهد شد.

درباره میزان و مقدارخطا که شاید این مسئله ازنقطه نظر برخی دیدگاه ها موضوعی طبیعی برداشت شود، باید گفت که در دنیای محاسبات دقیق و مفاهیم مستحکم هندسی نمی توان این برداشت را چندان صحیح تلقی نمود زیرا که مفهوم نسخه برداری برابر اصل شاخصه هایی بدون اعوجاج را مطالبه می کند، اگر که براستی نخواهیم خود را فریب دهیم.

جدا از این مطلب شخص سازنده ویلن به واسطه آنچه می اندیشد، با موضوعات مواجه می شود و طبعا پذیرش اختلافات ابعادی جز ابهام برای او ارمغانی به همراه ندارد، مگر اینکه توقع حقیقی را کاسته و به کیفیتی دیگر متمایل شده و خود را از حلقه پرسشها برهاند و یا اینکه بتواند در راه یافتن حقیقت گام برداشته و با توجه به مشکلات موجود سر فرو نیاورده و جویای واقعیت باشد.

گذشته از این در مجموعه ایی ایچنینی تمام بخشها جز به جز ترسیم شده اند و تاکید بر آن است که با ابزار دقیق اندازه گیری شده است. پس بسیار طبیعی و آشکار است که اندازه ها متحد و منطبق بر هم باشند و نگارنده چنین هدفی را دنبال نموده و باید با الحاق بخشهای مختلف بر پیکره یکدیگر به مجموعه ایی واقعی و اصیل دست یابیم.

حال در چه میزان این اندازه ها می تواند برای ما در رسیدن به هدف نهایی موثر و کارآمد باشد، باید به پیش رفت تا زوایای دیگر کار بر ما آشکار شود.

ما نیازمند دقت و ظرافت بسیار بالایی هستیم، در برخی از روشهای طراحی و باز سازی مجدد طرح، شخص طراح با در دست داشتن اندازه های اصلی و همچنین استفاده و بهره گیری از روند دانش طراحی می تواند به ساختار اصلی نزدیک شده و آنرا تا حد قابل توجهی باز سازی نماید.

براستی با توجه به جدول اندازه ها که در این برگه با قید دقت ابزار دقیق آن یاد شده است چگونه می توان حتی به طراح نیز اطلاعاتی موثق را ارائه نمود تا بتواند تصویری منطبق بر الگوی نامبرده ایجاد نماید. اعداد متغیر ناشی از خطا ها، در مطلبی که خوانده و ملاحظه خواهید کرد، براستی توان و پتانسیل به هم ریختن شاکله ترسیم را برای سایر بخشها داشته و فراهم می سازد زیرا که این ساختاری به هم پیوسته و در هم تنیده است و اگر خطایی در جایی وجود داشته باشد سایر اجزا نسبت به آن در امان نخواهند بود.

در اینجا شاید دانش طراح فراتر از وجود و لزوم مقادیر باشد، این حقیقت نیز چندان موجه نخواهد بود زیرا که مشخصات باید و باید صحیح باشد.

در نتیجه می توان این عقیده را بررسی نمود که با توجه به وجود خطای عددی در این ۳ بخش ۴ گزینه ایی امکان تطبیق اندازه ها به جهت کنترل عملیات باز سازی دشوار بوده و نمی توان با در نظر گرفتن اندازه های یاد شده نتیجه را مورد سنجش قرار داد. موضوع دیگری که مورد نظر است حتی اگر اندازه های عنوان شده در بالا منطبق بر هم بود چگونه می توانستیم سایر نقاط را مورد تایید قرار دهیم و صحت آنرا به دست آوریم؟

پاسخ به این پرسش همان روند طراحی را اقتضا می نمود که با قرار دادن اعداد در دستگاه محاسباتی و اجرای عملیات هندسی رسیدن به اندازه ها و خطوط دیگر را سبب می شد.

با این وضعیت سر در گم خواهیم بود، شاید بتوان با بررسی بیشتر، نتیجه را به استفاده از جدول صرف سوق داد و به الگویی دست یافت اما اثبات آن در برابر آنچه دیدگاه تبلیغاتی رصد می کند امری دشوار و شاید امکان ناپذیر باشد، در گوشه ای دیگر نظراتی همچون اجتناب از اندازگیری و دقت با حساسیت بالا مطرح است که این نیز خود مشکلی تاریخی و بر اساس سلائق مختلف است که اغلب دیده می شود که صرف نظرمی کنیم از پدیده ایی به نام تحقیق و پژوهش در باب آنچه می پذیریم و انجام می دهیم.

رضا ضیائی

رضا ضیائی

متولد ۱۳۵۴
سازنده خانواده ویولن

Maestro liutaio (master violinmaker) Approved by professional master violinmaker in Italy-Cremona Making: violin, viola, cello & bass

۱ نظر

بیشتر بحث شده است