گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

درباره آلبوم «تنهایی» از بطحایی

تنهایی، حاصل تنهایی است. شاید بتوان گفت کمتر آثاری در هنرها هستند که برآمده از تنهایی نباشند، هنرمند موسیقی دستگاهی ایرانی نیز از آن مستثنا نیست. به ویژه هنگامی که به جبر و اختیار، بسیاری از علل و عوامل را پذیرفته است که همان‌ها اسباب غربت او از خانه امن پدری و محرومیت از آرامش اقلیمی او شده است.

شاید اصلی‌ترین شان، اجبار به مهاجرت باشد، آن هم در سنینی که هنگام سکون و بارآوری و سایه‌گستری است. سرگشتگی او دو سویه شده است، نه در غربت دلش شاد و نه جایی در وطن دارد. در همین‌جاست که کیمیای هنر رخ می‌نمایاند و التیام می‌بخشد. هنگامی که تاریخ تمام شده و جغرافیا در همه جا یکی است، این شعر و موسیقی است که خانه وجود می‌شود و جان خسته هنرمند در آن لحظاتی آرام می‌گیرد و از برکت آن؛ دیگران را هم نصیبی می‌رساند.

جناب جواد بطحایی بی نیاز از عنوان مندرس شده «استاد»، هنرمند سنتورنواز و نغمه‌پرداز یکی از همین رهروان راه غربت است که جانش در جهان و شعر و موسیقی زندگی می‌کند.

تنهایی، تنها یکی از رهاوردهای آواز تنهایی عمر پربارش است، حاوی نغماتی در مایه دشتی و ابوعطا و خوشه چینی از باغ شگفت‌آور و هوش ربای شعر نوذر پرنگ کبیر با تنهایی غربت به قربت و ناآرامی به آرامش بدل می‌شود و این رهاورد، تنها از هنرمندانی برمی‌آید که در گذر زمان و تجربه، احساسات گوناگون زندگی را به جان چشیده‌اند.

***

گفتگوی هارمونیک
«تنهایی» عنوان آلبومی با آهنگسازی و نوازندگی جواد بطحایی با دکلمه اشعاری از نوذر پرنگ در دشتی و ابوعطا است که توسط موسسه فرهنگی و هنری نوای شبدیز در سال ۱۴۰۰ به انتشار رسیده است. «فریاد دل (مقدمه)»، «گفتگوی دل (مقدمه)»، «شیدا (چهارمضراب)»، «رنگ شیرین»، «نجوا (مقدمه)»، «رنگ فرهاد»، «تنهایی (مقدمه)» در بخش دشتی و «برای رفتن با شاخه‌های زرین وضو می‌سازم»، «ابدیت (مقدمه)»، «دیدار (مقدمه)»، «تیزتک (چهار مضراب)»، «سوزان (چهار مضراب)»، «پرند (چهار مضراب)» در بخش ابوعطا قطعاتی هستند که در این آلبوم گنجانده شده‌اند. پیش از این از جواد بطحایی آلبوم های «حدیث سرو و گل و لاله» با هنرمندی حسن ناهید و کامبیز گنجه‌ای و خوانندگی مجتبی عسگری، «از فراق تا صبح» با همکاری داریوش زرگری و ایرج طباطبایی، «صبح و شب – تک نوازی سنتور»، «شکوه – تک نوازی سنتور به یاد پرویز مشکاتیان»، «ابدیت – تک نوازی سنتور به یاد محمدرضا شجریان»، «فریاد خزان – تک نوازی سنتور به یاد فرامرز پایور»، «جستجو- تک نوازی سنتور»، «راجه یک» با همراهی درشن آنند، «شب زیبا» به خوانندگی سالار عقیلی، «پاییز» با همراهی پدرام خاورزمینی، «مزه نگاه» با همراهی درشن آنند، «نبرد کوروش» با همراهی پژمان حدادی، «هوای تازه» با همراهی درشن آنند و «نغمه‌های شیرین» به انتشار رسیده بود.

علیرضا میرعلینقی

علیرضا میرعلی نقی

علیرضا میرعلینقی متولد ۱۳۴۵ در تهران
روزنامه‌نگار، پژوهشگر موسیقی و منتقد هنری

۱ نظر

بیشتر بحث شده است