بداههگونگی
بداهه بودن چیست؟ چگونه برخی آثار را با این که میدانیم از پیش ساخته شدهاند دارای خصلتی بداههوار میخوانیم؟ آیا منظورمان این است که آهنگساز بی آن که بخواهد در حقیقت قطعهای بسازد در جریان یک بداهه چیزی سر هم کرده و سپس آن را قطعهای پیشساخته وانمود کرده است (حتا نوعی سهلانگاری یا غش در کار هنری)؟ آیا منظور دستکم گاهی این است که اثرِ دقتِ خودآگاهانه در ساختمان قطعه پیدا نیست؟ گاهی منظور همین نوع داوری کیفی است اما بیشتر اوقات نه.
«رنگها در سرازیری» امین شریفی از آن آثاری است که حتا اگر خود آهنگساز بر پیشانیاش مهر «فرمهای بداههگونه» نزده بود با چنین خصلتی شنیده میشد. نه به آن خاطر که بعضی جاها خود آهنگساز اقتدارش را –به هر ترفندی- به نوازنده واگذار کرده. زیرا اگر چنین بود ما امروز باید بخش بزرگی از آثار دوران باروک را به این اعتبار که در سنت نوازندگی دورانشان بخشهایی از اجرا به عهدهی بداهههای نوازنده گذاشته میشده، بداهه یا دستکم «بداههگونه» بخوانیم. اما آشکارا چنین نمیکنیم. پس پرسش همچنان باقی میماند؛ چه چیزی «خصلت بداههگونه»ی آنها را میسازد؟
این قطعات (فارغ از این که بخواهیم به تقدم و تاخر بداههنواختن در فرآیند آفرینششان اهمیتی بیش از اندازه بدهیم) رفتار بداهه را تقلید میکنند. اولین نشانه این که متن آنها چنان شکل یافته که فنون آهنگسازی –که ما اغلب عنصر پیشساختگی را از آن استنباط میکنیم- زیاد در چشم نباشد و خودنمایی نکند. و دومین، نوعی عدم پیوستگی که وقت تجربهی بداهه پیش میآید؛ غافلگیری حاصل از به پایان رسیدن ناگهانی امکانات مادهی موسیقاییای که داریم با آن کار میکنیم (مثلا تمی یا فیگور کوتاهی) و ناگزیری تغییر مسیر. و سوم این که ایدههای جالب (در اینجا معمولا ملودیک یا رنگی) یکی پس از دیگری میشکفند و میگذرند پیش از آن که به حد نهایت امکاناتشان گسترش پیدا کرده باشند. مثل ابرهایی که هر لحظه شکلی دلانگیز به خود میگیرند. میگذرند. نمیمانند. جایگاهی در متن زمینه نمییابند.
پرسش مهمتر که با کار شریفی به صحنه میآید اما ورای دانستن چندوچون بداههگونگی این دست آثار کمین کرده؛ آیا بداهه بودن یا نبودن به خودی خود فضیلتی است؟
***
گفتگوی هارمونیک
آلبوم «رنگها در سرازیری» شامل ده آهنگ بیکلام تکنوازی پیانو است. امین شریفی بعضی از قطعات این آلبوم را به صورت دقیق نوشته و بعضی دیگر را به صورتی که نوازنده در آن حق بداهه نوازی داشته باشد خلق کرده است. نوازندگی پیانو را فیوتابا نیهکاوا بر عهده داشته است. موسسه فرهنگی موسیقی ارغنون این اثر را در سال ۱۳۹۷ به بازار عرضه کرده است.
۱ نظر