از زیباترین نوکتورنهای شوپن می توان به نوکتورن شماره ۱۱ در اپوس ۳۷ شماره یک اشاره کرد. موسیقی ملایمی که با دو تم کاملاً مشخص و مجزا در بخشهای A و B خود نوعی احساس سوگواری، پشیمانی و ناراحتی را القاء می کند.
تکرار و بسط
تم اصلی در قسمت A به دفعات تکرار می شود، دراین قسمت ملودی تنها با یک نت اجرا می شود در حالی که در قسمت B ملودی بصورت بلوکهای آکورد و به حالت کر اجرا می گردد. ملودی در قسمت A حول و حوش درجه پنجم گام یعنی نت D حرکت می کند حال آنکه در قسمت B ملودی حول و حوش نت Eb. (در واقع منظور این است که آغاز و پایان جملات به این نتها ختم می شوند.)
حال به قسمتهای اول بخشهای A و B توجه کنید.
اگر به دقت موسیقی را گوش دهیم و یا به نت آن توجه کنید متوجه تکرار جملات در قسمت های A و ‘A خواهیم شد. فرم جملات در قسمت A بصورت a-b-a-b-a نوشته شده است در حالی که قسمت ‘A بصورت a-b-a تهیه شده است. بنابر این مشاهده می کنید که تم اصلی در سل مینور پنج بار تکرار شده است.
حرکت حول و حوش درجات پنج وشش
همانطور که دیدیم نوکتورن در سل مینور نوشته شده است و قسمت A در این تنالیته تنظیم شده و برای قسمت پل از تنالیته Eb ماژور – یعنی درجه ششم گام قسمت A – استفاده شده است. اگر به دیگر کارهای شوپن نگاهی بیندازیم متوجه می شویم که او در بسیاری دیگر از کارهای خود از چنین جهشی برای مدولاسیون استفاده کرده است.
نکته قابل توجه در همراهی های نوشته شده برای قسمت A استفاده از درجات V و VI در بخشهای مختلف همراهی و ملودی است. استفاده از این درجات ذهن شنونده را از ابتدا برای پذیرش مدولاسیون – به درجه شش – آماده می کند. به نمونه هایی از این موارد که در میزانهای یک و هفت رخ داده است در شکل زیر دقت کنید.
در واقع اگر کمی دقیق تر به موسیقی توجه کنیم خواهیم دید که چگونه در قسمت A ، نتهای ر و می بمل (D-Eb) در بخش مختلف حرکت می کنند و پس از عبور از نتهای میانی به یکدیگر می رسند.
حرکت هارمونیک یا ملودیک حول و حوش درجات پنج و شش آشکارا در میان بسیاری از آهنگسازان رمانتیک به بعد – حتی شوئنبرگ – مورد استفاده قرار گرفته است.
gheteye ghashangi bood vali be nazare man ghashangtarin nocturne chopin nocturne shomare 2 hastesh:)
خیلی خیلی کم بود.باید بیشتر بنویسید.
یک اشتباه در مطالب نوشته شده وجود دارد.
نوشته بودید گام قطعه از سل مینور به می بمل ماژور میرود،درصورتی که این امکن ندارد،و همچنین اینکه گام قطعه از سل مینور به دو مینور میرود.
از مطلبتان ممنون.
جاوید عزیز اگر به قسمت دوم با دقت گوش کنی فضای ماژور کاملا محسوس است اگر نه می تونی به نت این قطعه توجه کنی که کاملا مشخص می کنه.
راستی اگر می تونید بیشتر از مباحث تحلیلی در سایت بگذارید. درسته خوانندگان آن کم هستند اما خب “خیلی خوبه حسن” 🙂
be nazare man tak take nocturn haye chopin be surate divane konandeii zibast ke dar eeyne fazaye romanc goone az goshayesh haye shadidan ghavi barkhordare ke besiyar khase
bayad salha chopin goosh dad
az naghde hooshmandaneye shoma mamnoon
از نقد زیبایتان ممنون.
khaili khaili khaili … alie . vaghean mamnoon
ممنون از مطالب زیباتون
لطفا بیشتر از مباحث تحلیلی در سایت استفاده کنید.
خیلی خیلی ممنونیم.از اینجور مطالب بیشتر بزارین خواهشا…شوپن شاعر موسیقی و احساسه
:X:x
khiiiiiii khobeeeeeeee edame bedin lotfan va ye khahesh daram man har chan ye bar be in sait sar mizanam lotfan age mishe bishtareshesh konnid merci ma conserto bruch ro mikha mizarin to nin sait???? mishe maham chiz haii da ekhtiyare shoma ghasrar bedim ???? va bruch yadeton NEMONE thank you
khob bod ye khahesh daram mishe concerto N>.1 bruch roto sait bezarin merci
با سلام و خسته نباشید . لطفا درباره ی یادگیری صحیح سلفژ هم مطالبی بنویسید . با تشکر
tashakor
نوکترن شماره بیست فراموش نشه.
سلام. من تازه به جمع مطالعه کننده های سایت شما اضافه شدم. خیلی خوشم اومد. خواستم تبریکی گفته باشم و این که دیدم مدت زیادی هست که این جا راه اندازی شده ولی چرا من تا حالا نشنیده بودم. چطورمیشه همه مقاله یا سرفصل ها را جداگانه دانلود کرد تا هرجا که بتونیم مطالعه کنیم. شماکار خیلی خوبی میکنین که نسخه قابل چاب هم ارائه میکنین ولی کاش به صورتی بود که ضمیمه های صوتی اونها هم همراهشون بود. کاش فایلهایی که مربوط به نمونه های یا اجراهای نمونه است ، به صورت Midi ارائه میشد که راحت تر دانلود بشن . اصلا نیمدونم این مطالب رو اینجا باید میگفتم یا جای دیگه . به هرحال خسته نباشید.
مجددا بهتون تبریک میگم و امیدوارم لحظه به لحظه توی کاری که انجام میدین ، موفق باشین.
کاش گاهی با ایمیل هاتون تغییراتی که میدین رو بهمون خبربدین.بذارین مردم بیشتری باهاتون آشنا بشن.
خدانگهدار
man dar morede site nazar midam kheyli khobe amma khyli sakhte chiz miz peyda kardan az toosh
با تشکر از مطالب عالیتون . لطفا در رابطه با شیوه ی صحیح پیانو نوازی هم مطلب بذارید .
thx
vaghean herfei bud.vali javid dorost mige