تاج کوه یخ
اگر کسی اخبار موسیقی را دنبال کند و از اجراها و رویدادها باخبر باشد، لابد گسترش روزافزون موسیقی الکترونیک در سالهای اخیر را در گوشهوکنار به چشم دیده است. «غروب در بیشهزار» نیز برهمین بستر است که معنا پیدا میکند. چنان که پیشتر هم اشاره شده، هم نتیجهی آن گسترش است (مطرح شدن ۸ اثر از ۸ آهنگساز خود نشانهای است) و هم برآمده از یکی از بازیگران موثرش (جایزهی رضا کروریان و گروه یارآوا).
بدین معنی نوک کوه یخ را مینمایاند. و این تاج نه تنها از آن جهت اهمیت دارد که بخش پنهان بزرگتری را نمایندگی میکند بلکه علاوه بر آن از این جهت که آشکار شدنش به دست گروهی (داوران جایزه) توانا و کاربلد صورت گرفته و بنابراین از لحاظ کیفی نیز نشانی گزیده از جریان بزرگ موسیقی الکترونیک است.
گذشته از زمینه، چالشی که در ابتدا بسیاری از آثار موسیقی الکترونیک را تهدید میکرد، یعنی خلط شرط لازمِ استفاده از ابزار فنی با شرط کافیِ خلاقیت و مهارت در آهنگسازی، به شهادت آثار برگزیدهی جایزهی دوم (و بسی گواههای دیگر که از حوصلهی این نوشتهی کوتاه بیرون است) دارد مقهور خوشطبعی آهنگسازان نسل نو میشود.
بااینحال خود آثار را که میشنویم پرده از مسایل دیگری برداشته میشود. مسایل زیباشناختی آثار به یکدیگر نزدیک است (این نتیجهی همسانی آموزش است یا صرفا زیستن در یک نسل یا حتا برآمده از سلیقهی داوران؟ هنوز نامشخص است) و درنتیجه بااینوجود که قطعات بنابر ذهنیت و تجربهی آهنگسازان با یکدیگر تفاوتهایی دارند اما هنوز آن تشخص بیانی که باید درشان هویدا نشده است. شاید چون کمتر از ایشان قطعات دیگری شنیدهایم یا چون به اندازهی کافی در این وادی کار نورزیدهاند که ویژگیهای ممتاز و تشخصیافتهی بیان هنریشان صیقل بخورد و بتواند در یک اثرِ تک متبلور شود.
به بیان دقیقتر آثار به جبر تفاوت آفرینندگان تفاوتهایی دارند اما اولا تفاوتشان محدود به سطح فرم و تکنیک اجرای ایده است و ثانیا همان هم هنوز بدل به یک گرایش بیانی قابل تشخیص یا سبک متمایز نشده است؛ دستکم نه به اندازهای که هنگام شنیدن بدون نام آهنگسازها دربارهی یکی بودن آهنگساز بعضی قطعهها اشتباه نکنیم.
***
گفتگوی هارمونیک
این مسابقه توسط گروه موسیقی «یارآوا» و حمایت مالی خانوادهی کروریان برگزار میشود. رئیس هیئت داوران این جشنواره یوآخیم هاینتس و هیئت داوران متشکل از خود او به همراهِ شاهرخ خواجهنوری، دیمیتری پاپاگئورگیو و ارسلان عابدیان است. محدودهی سنی برگزیدگان از ۱۳۶۱ تا ۱۳۷۴ است که تنها دو تن از آنها متولد ۱۳۷۰ به بعد هستند.آلبوم حاوی ۸ قطعهی منتخب هیئت داورانِ جایزهی رضا کروریان است. انتشارات گروه موسیقی یارآوا در سال ۱۳۹۷ این آلبوم را منتشر کرده است.
۱ نظر