مروری بر «اجرای تکنوازی پیانوی ماری دوالا در سیوچهارمین جشنوارهی موسیقی فجر»
نوازندگی ماری دوالا (Mary Dullea) همه چیز داشت. از دقت به عوامل اجرایی، استقامت و اجرای کماشتباه بیشتر قطعات گرفته تا صدادهی کلی، لحن و بیان اجرای شخصی و نیز تا جرات رفتن تا تمپوهایی بالاتر از حد معمول بعضی قطعات، در کار نوازندهی مدعو تلفیق شده و دیده میشد. اما کار او همچون چاشنی، یک مؤلفهی غایب هم داشت؛ بُعد آکوستیکی (ترکیبی از طنین خاص هر نغمه و عمقش). این امر بیش از هر جا در تمپوهای بالا و بخشهای با چگالی بالای قطعات خود را نشان میداد.
ویژگیهای یادشده چنان در رسیتال بارز بود که حتا اجرای نسبتاً ناموفق «توکاتا»ی شناختهشدهی هرمز فرهت (بیشتر به دلیل تعبیر نادرست از «تمِ کُرِیشیم» که قطعه بر اساس آن بنا شده) یا تفسیر متفاوت و کمی دگرگون کردن شخصیت قطعات نسبتاً آشنای فوزیه مجد هم نتوانست آنها را به محاق ببرد. اگر تم اصلی توکاتا کمی از ریخت افتاده بود در عوض «سوئیت کوچک» همان آهنگساز هم بود که اجرای پرشورش جبران مافات کند.
شنوندهی مثالی برای شنیدن داشتههای پیانیست، باید تا رسیدن به قلب اجرا، یعنی بخش دوم اجرای «سرناد» کارل شیمانوسکی و نسخهی پیانویی «آرامگاه کوپرن» قطعهی طولانی موریس راول صبر میکرد. وزن اصلی اجرا اگر اهمیت اجرای آهنگسازان ایرانی را نادیده بگیریم و تنها دلمشغول کیفیت تفسیر باشیم، روی همین دو قطعه قرار میگیرد.
صداگیری دوالا از پیانو و لحن و بیان تفسیریاش نخست در همان چند لحظهی اول سرناد خودش را نشان داد مخصوصاً وقتی فیگورهای رجیستر بالا در دست چپ پدیدار شد، همینطور تهور وی برای بالا بردن سرعت جریان کلی (از طریق کوتاه گرفتن مکث در فرماتاها). استقامتش اما به شایستگی از میانههای موومان اول سرناد (پرلود) با یکدست ماندن کیفیت اجرای حرکتهای دشوار نمایان شد.
با همهی این شایستگیها و ویژگیهای قابل ستایش، مقایسهی کیفیت اجرای پاساژها و الگوهای تکرارشوندهی پرلود با موومان دوم سرناد (فوگ) هم همان چاشنی غایب را به چشم مخاطب نمایان کرد: درحالیکه کمبود بُعد آکوستیکی نتها به دلیل سرشت باطمأنینهی حرکت، در فوگ چندان مانعی پدید نمیآورد، در ساختار پرلود هم شمردگی پاساژها را گرفته بود و هم تضادهای ملودیک موجود را به حداقل کاهش داده بود.
***
گفتگوی هارمونیک
کنسرت تکنوازی پیانو توسط ماری دوالا از ایرلند در پنجمین روز سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر در تالار وحدت برگزار شد. در این کنسرت چهار قطعه از آهنگسازان ایرانی به اجرا در آمد. در این برنامه دو قطعه از هرمز فرهت با عنوانهای «توکاتا» و «سوئیت کوچک»، یک قطعه از فوزیه مجد به نام «گلسرخی کن زندگی را پرما» و اثری از شاهرخ خواجه نوری با نام«گوشههای پنهان» به اجرا در آمد.
۱ نظر