از سوی انتشارات دایرهالمعارف بزرگ اسلامی؛ تصحیح رساله «نقاوهالادوار و تصانیف» منتشر شد. رساله «نقاوهالادوار و تصانیف» که به قلم عبدالعزیزبن عبدالقادر مراغی در قرن نهم تالیف شده بود توسط سید حسین میثمی و مصطفی عبادی تصحیح و از سوی انتشارات دایرهالمعارف بزرگ اسلامی منتشر شد.
رساله «نقاوه الادوار و تصانیف» با موضوع مباحث نظری موسیقی ایرانی در قرن نهم توسط عبدالعزیزبن عبدالقادر مراغی تالیف شده بود و در واپسین روزهای سال گذشته توسط سیدحسین میثمی و مصطفی عبادی، دو مولف و پژوهشگر موسیقی مورد تصحیح قرار گرفت.
در بخشی از مقدمه این کتاب به قلم سید حسین میثمی عضو هیئت علمی دانشگاه هنر ایران نوشته شده است:
«عبدالعزیز فرزند عبدالقادر مراغی است. وی همانند پدر خویش در عرصههای مختلفی فعالیت کرده است. حاصل این تلاشها تالیف رساله، ابداعاتی در نظام موسیقی، ساخت یک ساز جدید و ساختن آهنگهایی در اقسام تصانیف زمانه است. در این کتاب ابتدا شرح حال نویسنده، ابتکارات وی در نظام موسیقی و ساخت ساز ذکر و در ادامه به دو موضوع اصلی یعنی رساله نقاوه الادوار و سپس بحشی از تصانیف ثبت شده وی در رساله های مختلف پرداخته میشود.
رساله نقاوهالادوار از آن عبدالعزیز مراغی (د ۸۳۷ ق) برای سلطان محمد فاتح در عثمانی نگاشته شده است. نقاوه معانی مختلفی دارد؛ اما از آن جایی که این رساله تلخیصی از رسالههای جامع الالحان و مقاصد الاحان عبدالقادر مراغی است، میتوان حدس زد که مقصود نویسنده از این عنوان، گزیدهای از این رسالهها است که دو مبحث اصلی آن یعنی «ادوار نغمگی» و «ادوار ایقاعی» را شامل میشود. اصلاح ادوار به بنیانگذار مکتب منتظمیه، صفیالدین ارموی بر میگردد. در این مکتب اصل مهم نظام فکری مولفین، انتظام بخشیدن به مباحث مختلف نظری موسیقی دوران خویش است. رساله نقاوه الادوار و مقاصد الادوار اثر محمود فرزند عبدالعزیز را میتوان آخرین رسالههای مکتب منتظمیه در قلمرو عثمانی دانست».
در مورد مولف به نقل از متن کتاب:
«عبدالعزیز احتمالاً از کوچکترین فرزندان عبدالقادر مراغی، از چهرههای سرشناس تاریخ موسیقی در سلسلههای آل جزایر وتیموری به شمار میآید. وی در ۸۱۶ ق متولد شد. این احتمال وجود دارد که مادر وی نیز در موسیقی دست داشته است. از دوران کودکی وی آگاهی چندانی در دسترس نیست، جز اینکه عبدالقادر در آموزش موسیقی به این فرزند نیز همت گماشت…».
رساله «نقاوهالادوار و تصانیف» با شمارگان ۲۰۰ نسخه در ۲۸۲ صفحه و به قیمت ۵۹۵ هزار تومان در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
درود بر شما و خیلی ممنون از انتشار این مطلب.
جسارتا قرن نهم مرقوم بفرمایید. ممنون 🙏🙏🙏🌹🌹🌹🌹