هجده قطعه (در گونههای رِنگ، پیشدرامد و چهارمضراب) از ساختههای موسیقیدانانِ معاصرِ درگذشته انتخاب و دونوازیهایی برای نی و شش ساز ملودیک آوانگاری شدهاست. دو لوح فشرده نیز همراه کتاب است: در یکی قطعات، به همراهِ نی نواخته شدهاند و در دیگری بدونِ نی. هدف این است که یک هنرجویِ نینواز، حال به همراهِ یک سازِ دیگر همنوازی کند: در لوح اول نمونهی اجرا را بشنود و خود با لوح دوم بنوازد. اما مگر چنین امکانی برای یک نینواز، که طبعاً به سطحی رسیده که تواناییِ اجرای این قطعات را دارد، بدون چنین کتابی نیز فراهم نیست؟
دهها جلد کتابهای مجموعه قطعات (برای سازهای مختلف و به همراه اجرای قطعات) صدها قطعه برای چنین همراهیای به دست میدهند. اگر قصدِ کتاب، راهنماییِ هنرجویِ نی به لحاظ منطقهی صوتی یا اجرای تکنیکهای خاص این ساز باشد، پس نغمهنگاریِ دوئتگونه برای یک ساز دیگر، به چه کارِ نینواز خواهد آمد؟ به ویژه اینکه تمام دونوازیها تکصدایی هستند و هر دو ساز، الف تا یای قطعه را اونیسون همراه هم مینوازند.
سازهای بادی در موسیقیهای جهان به نسبت دیگر سازها مهجورترند. در موسیقی کلاسیک غربی همیشه شمارِ نوازندههای هورن یا ابوا به نسبت کمتر از ویلون است. لذا وجود منابعی که موقعیتهای همراهی کمتر برای این سازها را بطور مجازی جبران کند مفید خواهد بود. این ایده در کتابهای متنوعی در غرب پیاده شده است. (برای نمونه “The Art of the Solo Clarinet” برای کلارینت یا “The Boosey Brass Method” برای کورنت و ترومپت) که با کار سیامک جهانگیری در این کتاب چند تفاوت مهم دارند: اول اینکه این کتابها متمرکز بر همان ساز بادی مورد نظر هستند و صرفاً نغمهنگاریهای ساز مربوطه نوشته شدهاند و دوم اینکه نوازنده به همراه لوح فشرده، همراه با یک گروه سازها یا یک ارکستر کامل مینوازد و طبیعتاً نه تکصدا. در اینجا قرار نیست نی در قطعاتی هارمونیک همراه شود اما در همین حد که برخی جاها ننوازد و سکوت کند نیز در قطعات لحاظ نشده است. چنین نگاهی، به تنبلی هر چه بیشتر نوازنده در گروهنوازی خواهد انجامید و امکانِ ایجادِ این باور در ذهن نوازنده که دارد همنوازی میکند میتواند حتا خطرناک هم باشد.
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
مجموعه «همنواز» شامل کتاب و دو سیدی با آوانویسی و اجرای نیِ سیامک جهانگیری و همکاری جمعی از دانشجویان موسیقی دانشگاه تهران از سوی مؤسسه فرهنگیـ هنری ماهور در سال ۱۳۹۷ منتشر شد. نوازندگان این مجموعه که همگی از دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتۀ موسیقی دانشگاه تهران هستند عبارتند از: وحید فتایی (تمبک)، آفرین نظریجو (قانون)، مهرنوش ذوالفقاری (سنتور)، مهران معمارنژاد (تار)، حمید نشوادیان (سهتار)، یاسمین شاهحسینی (عود)، حامد خدامی (کمانچه).
بسیار عالی