تفسیر غایب از اجرا
در شب پیانوی آهنگسازان معاصر ایرانی سه نوازنده آثاری از نُه آهنگساز را اجرا کردند. آثار اجراشده که بازهی زمانی ۶۵ ساله (از توکاتای فرهت که در ۱۳۳۱ ساخته شده تا قطعات امروزی) را میپوشاندند، شامل بخشی از تاریخ آهنگسازی برای پیانو در ایران بود. شنیدن نام پیشکسوتان نامآور مثل امانوئل ملیک اصلانیان، فوزیه مجد، هرمز فرهت و محمد سعید شریفیان تا نسلهای بعدی مثل آزاد حکیم رابط، امیرمهیار تفرشیپور، محمدرضا تفضلی، امین هنرمند و نگین زمردی برنامهی اجرا را رنگارنگ میکرد.
رپرتواری که نینا برزگر، کارن سلاجقه و یزدان یکرنگیان برای شب اجرا برگزیده بودند شناختهشده، به لحاظ تنوع غنی و همزمان دشوار بود. دشوار ازاینجهت که نوازندگان باید با سلیقهی آهنگسازان مختلفی دستوپنجه نرم میکردند و در همان حال برای پدیدآوردن یک اجرای شایان توجه، بر شناخت شنوندهی احتمالی از قطعات غلبه میکردند، زیرا از هشت قطعه از ده قطعهی رپرتوار اجرا و ضبط شناختهشده وجود دارد. این کار در هر اجرا حتا از چیرهشدن بر پیچیدگیهای فنی نیز سختتر است. پرسش هر اجرای اینچنینی این است؛ چگونه میتوان قطعهای معروف مثل «پروانه» را اجرا کرد و از زیر سایهی اجراهای قبلیاش بیرون آمد؟
پاسخ در این کنسرت چندان راضیکننده نبود. نه اینکه نوازندگان خواسته یا ناخواسته تفسیر دیگران را اجرا کرده باشند، اتفاقاً اجراهایشان بهاندازهی کافی با اجراهای قبلی فرق داشت اما تقریباً در نیمی از رپرتوار فرقشان طوری نبود که بشود آن را یک تفسیر خلاقانهی تازه دانست. در اجرای سلاجقه از قطعات فرهت و مجد و همینطور یکرنگیان از قطعات اصلانیان (بهویژه پروانه) پیش از هر چیز عمق آکوستیکی کم، خاطر را میآزرد و سپس کندی اغراقآمیز و تا حدودی هم سرعت تکلم که به نحو بارز دگرگون شده بود. درنتیجه قطعهها اول از لحاظ ریتمیک (مخصوصاً اجراهای سلاجقه) و بعد هم تا حدودی مفصلبندی تغییر شکل کلی پیدا میکردند. بااینحال هر دو نوازنده به ترتیب در اجرای قطعههای هنرمند و تفرشیپور به کمک صدادهی و بازهی دینامیکی سازگارتر، موفقتر ظاهر شدند.
نینا برزگر اما نسبتاً موفقتر بود. مجموع عوامل اجرا در کار او متناسبتر به گوش میرسید با یک غایب روانشناختی مهم؛ جسارت نوازندگی، که میتوانست بیشتر شود.
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
کنسرت «شب پیانوی آهنگسازان معاصر ایرانی» برنامه ای بود که در تالار رودکی در تاریخ پنجشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۷به روی صحنه رفته است. در این شب سه پیانیست با نام های: یزدان یکرنگیان، کارن سلاجقه، نینا برزگر آثاری را از امانوئل ملیک اصلانیان، فوزیه مجد، هرمز فرهت، محمد سعید شریفیان، آزاد حکیم رابط، امیرمهیار تفرشیپور، محمدرضا تفضلی، امین هنرمند و نگین زمردی را به روی صحنه بردند.
۱ نظر