بَه بَه…
ساحتِ اجراییِ جدیدی در موسیقی ایرانی از میانهی قرنی که در آنیم حیات یافت که «بر کرانه شب» نمایندهی خوبی برای نمایش حیاتِ این شاخه است. با تأسیس رادیو و در ادامه با گستردگیِ مخاطبانِ برنامهی گلها، موسیقی ایرانی بیش از هر زمانِ دیگر به خانههای مردمِ کوچه و بازار راه یافت. عدهای علاقهمند شدند تا سازی بنوازند. سراغ خریدن و یادگرفتن رفتند و با هر بهرهای که از موسیقی دستگاهی یافتند محافل خانگی موسیقی ایرانی را شکل دادند. در تهران و شهرهای بزرگِ دیگر، ویولن، تار، ضرب و سنتوری گرد هم میآمدند و خوانندهای هم –به عنوانِ یک رکن حیاتی و اساسی- همراهیشان میکرد.
چنین محافلی امروز نیز کم و بیش وجود دارند و میتوان نمونههایی از آنها را یافت، شنید و دید. در این محافل معمولاً ساختههای دیگران نواخته و اجرا میشود و گاه «استاد»ی که ذوقی دارد نوایی از خود نیز میسازد. با گذشت چند دهه، اغلبِ این هنرمندانِ محفلی، سالگشته شدهاند و عموماً امروز کهنسالاند. سهگاه و ابوعطا هم از مایههای پرطرفدار محافلاند. (در حالیکه در موسیقیهای شبه مدرنِ امروزی دیگر شنیده نمیشوند).
همهی اینها بدون استثنا در «بر کرانهی شب» جمع شدهاند. ویولن و سنتور و ضرب، سهگاه و ابوعطا، صبا و بدیعی، و صدای کهنسالِ خواننده در گوشههایی آشنا. به اضافهی اینکه یک تصنیف، با ارکستری گلهایی و روی یک ملودیِ دلنواز از امینالله رشیدی نیز آن میانه آمده که هرچند به لحاظ محتوا و موسیقی دقیقاً همسانِ کلِ مجموعه است اما از نظر حجم صوتی و سازبندی متفاوت است و در دفترچه نیز هیچ اشارهای به ارکستر و نوازندگاناش نشده.
موسیقیِ محافل غالباً در یک سطحِ بخور و نمیر است اما «بر کرانهی شب» یک نمونهی حرفهای از این نوع موسیقی ایرانیِ رو به افول است؛ نمونهای که بالاترین سطحِ این گونهی موسیقایی را به نمایش میگذارد و هنرمنداناش در طول عمرشان فعالیت مستمری در این نوع موسیقی داشتهاند. زیستِ این نوع از موسیقی ایرانی -همانند هر نوعِ دیگر- به مخاطباش گره خورده است. پای طمأنینهی این موسیقی نشستن، در حوصلهی چند درصد از ایرانیهای امروز در گرماگرمِ روز و وقتِ شبانهشان است؟
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
آلبوم «بر کرانه شب» اثری است به خوانندگی محمدرئوف قنبری، ردیفدان و مدرس آواز با آهنگسازی امینالله رشیدی و محمدرضا شریفی و نیز نوازندگی محمدرضا شریفی، کوروش گلکار و اردشیر بزرگنیا. این اثر در دستگاه سه گاه و آواز ابوعطا اجرا شده است. مؤسسه فرهنگی هنری راوی آذر کیمیا در سال ۱۳۹۷ این آلبوم را منتشر کرده است.
۱ نظر