از
تنوع مضرابها و رنگها، بهرهگیری از مناطق صوتی مختلف ساز، استفادهی کارآمد از واخوان در مقامِ یک استیناتویِ همیشه حاضر -که جریان موسیقی را در بستر یک باسِ مداوم پیش میبرد- و صدادهیِ همواره بُرّا و غرّان؛ اینها از ویژگیهای نوازندگیِ عود در آلبومی است که نامتعارفیاش در عودنوازی ایران از همان ناماش آغاز میشود. اما تمام این ویژگیها فرعاند در مقابل برجستهترین عنصر نوازندگی در «وَ»: سرعتی که همچون خزه تمام تنهی موسیقی را در بر گرفته است.
ریتم کلیِ قطعات، چگالیِ موتیفها و ایدهها در روند یک موسیقیِ مملو از پاساژ، فشردگیِ بالای جملات و حتی اجرای به غایت تندِ انگارههای آشنا و ناآشنا در بخشهای غیرضربی -تا حدی که دیگر بهتر است نام دیگری به جای موسیقیِ آوازی بر آن نهاد- اینها همه و همه باعث شدهاند تا اضطراب و تنش در کل مجموعه، جای چندانی برای سکون و آرامش باقی نگذارد.
بهویژه که بخش سازهایِ ضربی نیز همسان و همسنگ با عود، این اتمسفرِ پرشتاب را مضاعف کرده است. از همین رو مجزا شنیدنِ قطعات آلبوم، بهرهی بیشتری خواهد داشت تا شنیدن یکجایشان در قالب یک اثر واحد و برنامهوار.
موسیقیِ «وَ» واجد مؤلفههایی آشنا در کارِ گروهی از نوازندگان زمانهی ماست؛ نوازندگانی که در یافتنِ مسیرهای نو برای عبور از رخوت و تکرار، نه به دنبالِ کشف و خلقهایی از دلِ آن نظامِ موسیقایی که از آن برآمدهاند بلکه –خودآگاه و ناخودآگاه-در پی جذب و تأثیرپذیری از نظامهای موسیقایی دیگر هستند. این نوازندگان در کارشان عناصری از نظامهای موسیقایی دیگر را به عاریه میگیرند.
در این خط مشی، دور شدن از عواطف موسیقی مبنا (و حتی یکسره کنار گذاشتنِ برخیشان) نیز اهمیت چندانی ندارد. با این حال هستند نوازندگانِ دیگری – ایرانی و غیرایرانی- که حتی به رغم چنین اثرپذیریهایی، حفظِ معنادار و هویتبخشِ عناصر موسیقیِ مبدأ هنوز جای پایشان در آن نظامِ موسیقی را محکم و آنها را هر چه بیشتر از دام تکنیکزدگیِ صرف و امکانِ استحالهی معنا مصون نگاه میدارد. «وَ» دور از چنین چهارچوبهایی است. اینجا موسیقی میتازد و میتازد و خیلی زود حتی از شنوندهاش هم جلو میزند.
***
گفتگوی هارمونیک
آلبوم «وَ» اثر مشترک امیرفرهنگ اسکندری نوازنده عود و زکریا یوسفی نوازنده سازهای کوبه ای است.
«وَ» از ۱۲ قطعه تشکیل شده که بداههنوازی نیز بخش مهمی از این آلبوم را به خود اختصاص داده است. در این اثر بداهههایی در شور، همایون و نوا به اجرا رسیده است. شرکت فرهنگیهنری «رهگذر هفت اقلیم» این اثر را در سال ۱۳۹۷ به انتشار رسانده است.
۱ نظر