آواز دستگاهی: هنرِ بیصاحاب
اگر امروز کسی بخواهد لوت قرن هفدهمی بیاموزد مسیر روشنی پیش پای اوست که کافیست استعداد و همتاش همراه شوند تا گام به گام پیش برود. همچنین اگرچه از نقاشیهای یونانی اوایل مسیحیت هیچ اثری باقی نمانده اما به مدد مکتوبات از چند و چونشان و سبک هنرمندانشان آگاهیم. آواز دستگاهی که دهه به دهه از متن موسیقی ایران به حاشیه میرود نیز قرار نیست که سنتی ابدی باشد. با اینحال هم فنون و ظرایفش میتواند همیشه باقی و دستیافتنی بماند و هم شدنی است که مشتریانش همواره بتوانند در کیفیتی مقبول و مطلوب بشنوندش.
اما در موسیقی ایران، کاری که وزیری و بعد خالقی در تار و سهتار شروع کردند یا راهی که صبا در ویولن و سنتور برگشود، هیچ آوازخوانی نکرد. پس آوازخوانانِ نه چندان شناختهشدهای که آوازهای تأثیرگذار و استادانهشان در این مجموعه* گردآمده (علیخان عارف، عبدالله حجازی، سنجلانی، قصاب…) و صدها آوازخوانِ اعلا و میانهی دیگر در شهرهای مختلف چگونه به این سطح میرسیدند؟ پاسخ این است که اینان در دورهی رونق و اوج این سنت میزیستند. بالیدن در محیط آن روزگار که آواز بخش بسیار مهمی از خوراک موسیقایی مردم بود نباید با امروز مقایسه شود.
شاید تنها گامهای بنیادی در این فن شریف را -دستکم تا امروز- باید محدود به ردیف دوامی و ثبت پایور از آن و مسعودیه در ثبت ردیف کریمی و برخی نوشتههایش دانست. با وقوع انقلاب و بسته شدنِ راههایِ نشاندنِ مردم پای آواز در رسانهها و کناره گرفتن و گاه حذف آوازخوانان و محوریت یافتن یک جریان واحد در موسیقی ایران، آواز بیش از پیش مهلکترین ضربه را از فقدان سیستم آموزشی روشمند خورد و تنها قلهی باقیمانده در صحنه نیز در آموزش این سنت در حدود چند دهه فعالیت مستمر کار بایستهای نکرد.
هیچ سبک و سنت هنری در تاریخ هنر ابدی نبوده است. هر سبکی با دگرگونیهای حیات انسانی جای خود را به دیگری میدهد. اما مرگ ابدی یک سنت هنری، زمانی است که در طول حیاتش پیشروان آن، به فوت و فنِ کار خود و انتقال درست آن نیاندیشیده باشند و تمامی تجربههایشان به طریقی ثبت و مدون نشده باشد.
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
آلبوم «آواز دورهی پهلوی اول» اثری حاصل پژوهش و گردآوری محمدرضا شرایلی است. این پژوهشگر موسیقی ایران پیش از این آلبومهای تارنوازی دورهی پهلوی اول و تصنیف در دورهی پهلوی اول را منتشر کرده بود. آلبوم «آواز دورهی پهلوی اول» شامل ده قطعه از آوازخوانان شناختهشده دوره پهلوی اول است. آوازخوانی در موسیقی دستگاهی دستکم از عصر قاجار تا امروز همواره به عنوان نقطه اوج هنر یک خواننده مطرح بوده است. انتشارات ماهور این آلبوم را در سال ۱۳۹۸ منتشر کرده است.
۱ نظر