در آستانه رسیدن به فصل تابستان و بازگشت و رجوع دوباره ذهن های خانواده ها و جوانان به سمت موسیقی هستیم! هر چند در این میان علاقه فصلی به موسیقی را نیز بایستی به فال نیک گرفت… در بین سازهای مختلف گیتار و بالاخص گیتار کلاسیک به دلایل مختلفی محبوبیت زیادی در میان نسل جوان دارد، جدا از اینکه شما براحتی با بودجه بسیار اندکی میتوانید این ساز را تهیه نمایید، براحتی هم میتوان این ساز را به صدا در آورد چرا که در رسانه های مختلف اعم از نشریات و رسانه های خارجی تصور دقیقی از گیتار و سبکهای آن ارائه نمیشود و در رسانه های ایرانی نیز گیتار اکثرا نقش همراهی با آواز یا دکور را ایفا مینماید و جنبه های تکنوازی این ساز به فراموشی سپرده شده است.
در طی چندین مبحث به سراغ موضوعاتی همچون وضعیت گیتار کلاسیک در ایران، نگاهی به مراکز اموزشی گیتار، شیوه آموزش و تدریس، نوازندگی، کیفیت گیتار های ساخت داخل و خارج و غیره … نگاهی منتقدانه خواهیم داشت که امید است مورد توجه علاقمندان قرار گیرد.
در مبحث اول نگاهی به نحوه انتخاب و خرید ساز می اندازیم.
در این مقاله عمده بحث در زمینه ساز گیتار کلاسیک میباشد. متاسفانه نگرش غلطی در ذهنیت ها به وجود آمده با این عنوان که “در ابتدا سازی ارزان قیمت تهیه نمایید و اگر استعداد داشتید و یا علاقمند شدید ساز مناسبی تهیه نمایید!”
مسلما این فکر کاملا اشتباه و نادرست میباشد چراکه برای شروع هر سازی میبایست این ساز استانداردهای معمول را برخوردار باشد و هرقدر ساز از نظر کیفیت در سطح بالاتری باشد شما را بیشتر جذب خود مینماید و واقعیت این است که سبکهای جدی گیتار دشواری های خود را دارا میباشند و برای اجرای یک ملودی ساده که شاید برروی سازهای دیگر زیاد سخت نباشد، اصول اولیه صداگیری در گیتار بسیار سخت است، پس اگر قصد این را دارید به صورت جدی به سمت یادگیری این ساز بروید داشتن گیتاری مناسب شرط اولیه کار میباشد.
استانداردهای لازم یک گیتار داشتن شفافیت و تفکیک صدایی مناسب، بالانس میان سیمهای باس و تریبل، داشتن کیفیت چوب مناسب از نظر ساخت و پرداخت، داشتن اکشن مناسب و نداشتن گز در فرتهای مختلف و … میباشد که باید اینجا اشاره کرد که بسیاری از گیتارهای موجود در بازار، سازهای نامرغوبی هستندو جدا از عدم رعایت استاندارد در ساخت صدایی که تولید مینمایند، صوتی غیر شفاف دارند و همچنین دارای اکشن (فاصله سیم تا دسته) نامناسب و گزدار در قسمتهای مختلف (به دلایلی مثل تاب برداشتن دسته گیتار) و متاسفانه بدترین حالت فالشی های متعدد میباشند که در مرور زمان هم باعث میشود شما از نوازندگی دلزده شوید و اگر هم در صورتی با تمامی این سختیها کنار آمدید، گوش هایتان دچار آسیب جدی شود که در آینده تصحیح آن بسیار دشوار خواهد بود.
متاسفانه تفکرات اشتباهی که در بین حتی برخی از مدرسین گیتار در زمینه اکشن گیتار نیز دیده میشود که با این اعتقاد که اکشن بالا موجب میشود که دست شما برای ساز زدن قوی شود، توجهی به این نکته نمینمایند که داشتن اکشن مناسب یکی از مهمترین نکات برای ایجاد صدای مناسب توسط دست چپ است و مسلما برای ورزیده شدن انگشتان دست، تمرینات علمی مناسبی وجود دارد که از بحث ما خارج میباشد.
بسیاری از سازهای ارزان قیمت ساخت چین و یا داخل میباشد که به صورت انبوه تولید میشوند و در ساخت آنها بیشتر سعی شده است، ظاهر ساز زیبا و جذاب باشد که متاسفانه در این زمینه نیز علاقمندان آماتور گیتار بیش از آنکه به صدا و کیفیت ساخت گیتار توجه داشته باشد به رنگ آن توجه دارند!
نداشتن گز در فرت های ۱۲و ۷ که نقاط حساس ساز هستند. و سالم بودن پاشنه ی گیتار که از داخل نمایان است همچنین خرک باید کوتاه باشد که دچار کلک رشتی نشوید. بدرود.
سلام،
چه خوب است که یه مقاله جامع درمورد خریدن گیتار نوشتید.
اما اگر اصلاحاتی از قبیل گز و فرت و … توضیح بیشتری میدادید بهتر بود. انتظار دانستن این اصطلاحات برای کسی که اولین بار میخواهد گیتار خریداری کند بعید است.