گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk


عزیزا فرزند واقیف مصطفی زاده، نوازنده افسانه ای پیانو و آهنگساز جز (Jazz) در آذربایجان می باشد. دیزی گیلسپی (Dizzy Gillespie) نوازنده توانای ترمپت جز در باره موسیقی واقیف گفته است که موسیقی او از سیاره دیگری آمده است.

عزیزا فراگیری ابتدایی موسیقی را نزد پدر آغاز کرد و سپس به تحصیل رسمی موسیقی پرداخت و امروز به عنوان یک پیانیست و خواننده جز در آذربایجان و دنیا مطرح می باشد. به گوشه ای از یکی از کارهای او گوش کنید تا صحبت را ادامه دهیم.

Audio File «ارفئوس سیاه» از عزیزا مصطفی زاده

پدر و مادر عزیزا نقل می کنند که در ایام نوزادی هرگاه پدر در دستگاه شور موسیقی اجرا می کرد عزیزا – که نوزادی بیش نبود – شروع به گریه کردن میکرد و چنانچه موسیقی شادی در ماهور یا راست می نواخت نوزاد کوچک به خنده در می آمد.

او از سن سه سالگی شروع به فراگیری پیانو کرد و در چهارده سالگی اولین کنسرت خود را اجرا کرد. ۱۷ سالگی اولین جایزه رسمی بین المللی را نصیب خود کرد، باور کردنی نبود اما او توانست جایزه بین المللی “Thelonius Monk” را در میان ده ها نوازنده توانای غربی جز نصیب خود کند. او معتقد است که: «اگر از استعداد و نعمت هایی که خداوند به انسان داده استفاده نکنیم، گناه انجام دادیم.»

پدر و مادر عزیزا بزرگترین عامل موفقیت او در صحنه موسیقی بودند. پدر عزیزا پس از اجرای یک کنسرت در ازبکستان درسال ۱۹۷۹ در سن ۳۹ سالگی بر اثر حمله قلبی در گذشت و دختر ۱۰ ساله اش که چشم امید به یاری پدر در آینده داشت را تنها گذاشت. با وجود این پس از بزرگ شدن عزیزا و ورود او به عرضه های هنر بین المللی بوضوح اثر موسیقی و سبک کاری پدر بر کارهای عزیزا کاملا” مشهود می باشد. پس از مرگ پدر مادرش “الیزا خانم” به تنهایی مسئولیت پرورش اورا بر عهده گرفت و امروز نقش مدیر برنامه های او را بازی می کند. گوش کنید:

Audio File «لحظه»

او همواره در صحبت های خود اشاره می کند که: «من هنوز انرژی و راهنمایی های پدر را در کنار خود احساس می کنم، برای من پدر هنوز زنده می باشد و او فقط از این دنیای مادی بیرون رفته است. گاهی اوقات احساس می کنم که روح او اطراف من در حال حرکت است، بخصوص هنگامی که می خواهم کنسرت بدهم، حضور او را حس می کنم، حتی می توانم او را لمس کنم.» پس از مرگ پدر او به همراه مادر به آلمان رفت در آنجا به فعالیت های هنری خود ادامه داد و توانست جایزه “Phono Academy” که بزرگترین جایزه موسیقی در آلمان می باشد را نیز نصیب خود کند.

تاثیر موسیقی باخ و شوپن در کارهای جز او کاملا” ملموس می باشد. اولین آلبوم کاری او در سال ۱۹۹۱ بنام “Aziza Mustafa Zadeh” به بازار آمد. پس از آن خیلی زود دنیای هنر متوجه صدای زیبا و موسیقی بدیع این هنرمند آذربایجانی شدند. توانایی های او در ترکیب موسیقی آذربایجان با سبک های کلاسیک و جز انکار ناپذیر بود.

ال دی میولا (Al Di Meola) نوازنده توانای گیتار – بخصوص جز – در باره عزیزا اینگونه گفته است: «او یک نابغه است، هم به عنوان یک آهنگساز و هم یک خواننده. موسیقی او به مراتب بیشتر از یک موسیقی جز معنا دارد، چیزی که من در موسیقی او پیدا میکنم فرهنگ آذربایجان است.»

از دیگر آلبوم های موفق او می توان به “Shamans” اشاره کرد که در لندن تهیه شده است. نفوذ و تاثیر عقاید معنوی در این آلبوم کاملا” مشهود است او در رابطه با کارهای خود بخصوص این آلبوم می گوید که: «برای من زندگی معنوی ارزش بیشتری از زندگی مادی دارد» و اضافه میکند که: “Shamans” افرادی هستند که قدرت شفا دادن دارند.

اضافه می کنیم که برخی کارهای پیانو سولوی عزیزا مصطفی زاده در بازار ایران موجود و قابل تهیه می باشد.

کاوه رهنما

کاوه رهنما

متولد ۱۳۴۶ تهران
لیسانس الکترونیک
نوازنده پیانو، پژوهشگر موسیقی

۱ نظر

بیشتر بحث شده است