گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

موسیقی پاپ


برای آشنا شدن با موسیقی پاپ بهتر است ابتدا توضیح کوتاهی درباره موسیقی مردم پسند یا Popular music بدهیم، موسیقی مردم پسند، به هرنوع سبک موسیقی گفته میشود که در دسترس عامه مردم است و به شکل تجاری عرضه میشود.

این موسیقی نقطه مقابل موسیقی کلاسیک و موسیقی فولکلور(محلی) است به این ترتیب که اولی در طول تاریخ همواره موسیقی طبقه برگزیده و روشنفکر جامعه بوده است و دومی، موسیقیی است که به طور تجاری عرضه نمیشود. موسیقی مردم پسند گاهی به طور خلاصه موسیقی پاپ هم گفته میشود اما موسیقی پاپ در اصل یکی از زیرشاخه های آن به شمار می آید.

موسیقی پاپ
موسیقی پاپ، با وجود اینکه کاملا از موسیقی کلاسیک، موسیقی هنری یا art music و موسیقی فولک متمایز است، اما از آنجایی که اصطلاح پاپ شامل بسیاری از قطعات موسیقی راک، هیپ هاپ، کانتری و راک اپرا را در بر میگیرد، میتوانیم بگوییم که موسیقی پاپ، تعریف دقیقی ندارد.

مشخصات موسیقی پاپ به عنوان یک زیرمجموعه

موسیقی پاپ معمولا به عنوان موسیقیی تعریف میشود که به شکل تجاری تهیه میشود یا هدف تولید آن سود مالی است. بنا به تعریف سایمون فریت Simon Frith، منتقد موسیقی و جامعه شناس متخصص موسیقی مردم پسند، موسیقی پاپ به عنوان یک صنعت شناخته میشود نه هنر. البته این موسیقی را میتوان در حیطه بازار، ایدئولوژی، تولید و زیبایی شناسی هم معنا کرد. درواقع، “پاپ” طوری طراحی شده که برای همه جالب باشد و از هیچ جای خاصی نیامده و قرار هم نیست سلیقه خاصی را اعمال کند.

این موسیقی در اثر هیچ آرزوی پرمعنا به وجود نیامده و تنها جاه طلبی سازندگان آن سود و پاداش مادی است و…با تعاریف موسیقایی، بسیار محافظه کارانه هم هست. موسیقی پاپ چیزی است که از بالا (کمپانیهای ضبط صفحه، تهیه کنندگان رادیویی و تبلیغاتچیها) تدارک دیده شده و از میان مردم برنخواسته است. پاپ موسیقیی است که به طور حرفه ای تهیه و بسته بندی شده است و چیزی نیست که بتوان آنرا به سلیقه خود تغییر داد و یا فرم آنرا تغییر داد.

به عبارت دیگر، موسیقی پاپ، نوعی موسیقی است که در دهه ۵۰ آغاز شد و آنچه در این مجموعه قرار میگیرد معمولا برای گروه بزرگی از افراد جذاب است. با به وجود آمدن صفحه های پلاستیکی یا وینیل در دهه ۳۰ تا ظهور کامپکت دیسک یا CD در دهه ۸۰، موسیقی ضبط شده، نسبت به موسیقی زنده، بیش از پیش در دسترس قرار گرفت. ترانه های پاپ معمولا در ۳ دقیقه اجرا میشوند و در آنها از ملودیهایی استفاده میشود که معمولا بسیار شنیدنی بوده و عده بسیاری را به خود جلب میکنند.

مشخصه موسیقی پاپ یک عنصر ریتمیک سنگین در زیر است که معمولا توسط دستگاههای تقویت کننده الکترونیک (amplifier) اجرا میشود و ملودی اصلی بر این ریتم غالب است. ترانه پاپ همچنین به ترانه های محبوبی که مردم به زمزمه و خواندن آن علاقه دارند نیز اطلاق میشوند. موسیقی پاپ از نظر تجاری موفق است و سبک مورد علاقه ایستگاههای رادیویی است زیرا قابل دسترس بوده، راحت در یاد میماند و مخاطبین زیادی را به خود جلب میکند.


کنسرتهای موسیقی پاپ گاهی بقدری تماشاگر بخود جذب می کنند که اجرای آنها فقط در استادیومهای بزرگ ورزشی امکان پذیر است.
تاریخچه موسیقی پاپ
موسیقی پاپ، از میان گروههای موسیقی سوئینگ دهه ۳۰، بلوز شیکاگو و موسیقی کانتری ایالت تنسی به پا خواست. در دهه ۵۰، خوانندگان روز کسانی چون فرانک سیناترا (Frank Sinatra)، بابی دارین (Bobby Darin) و پگی لی (Peggy Lee) بودند.

در دهه ۶۰، چهار عامل مهم موجب گسترش موسیقی پاپ شدند. یکی گروههای دوواپ (DooWop) دخترانه مقیم نیویورک بودند که ترانه سرایان آنها مانند کارول کینگ (Carol King)، نیل دایموند و برت باکاراک (Burt Bacharach) در دهه ۷۰ به شهرت فراوانی رسیدند، در طرف دیگر تحولات موسیقی سول Soul بود که با ظهور آرتا فرانکلین (Aretha Franklin) برادران آیزلی (Isley brothers)، ری چارلز (Ray Charles) و همچنین خوانندگان موتاون (Motown) در دیترویت که استیوی واندر (Stevie Wonder)، سوپریمز (the Supremes) و ماروین گی (Marvin Gaye اولین کسی که کنترل هنری کار خود را در دست گرفت) از جمله مهمترین چهره های آن هستند و در نهایت گروه بیچ بویز (Beach Boys) که سبک خود را سبک موج سواری کالیفرنیایی (California Surf) نامیده بودند.

گیتار الکتریکی و لوازم تقویت صوتی (آمپلی فایر) نیز تاثیر فراوانی بر موسیقی مدرن گذاشتند. در دهه های ۳۰ و ۴۰، سازهای تقویت شده برای رقابت با درجه صدای بالای ارکسترهای سوئینگ یک ابزار ضروری بودند. گیبسون اولین گیتار گیبسون لس پاول Gibson Les Paul را در سال ۱۹۵۲ به علاقمندان معرفی کرد. در دهه ۶۰، مجموعه آواهای قابل دسترس در گیتار الکتریکی با تولید یک جعبه افکت اصلاح و تعدیل شد و یک پدال برای کنترل آن در مسیر جعبه قرار گرفت که به پدال وا-وا wah-wah pedal معروف است.

در سال ۱۹۶۳ گروه بیتلز موسیقی پاپ را متحول کردند و طوری محبوب شدند که پنج ترانه پر فروش تمام چارتهای آمریکا متعلق به بیتلز بود. پس از آن، کسانی چون باب دیلن (Bob Dylan)، سایمون و گارفانکل (Simon and Garfunkle) و گروه بردز (Byrds)، که خوانندگان فولک بودند نیز به استفاده از سازهای الکتریکی روی آوردند. بسیاری از گروههای موسیقی دیگر نیز این مسیر را دنبال کردند. در سال ۱۹۶۶، گروه بیتلز تصمیم گرفتند که به جای برگزاری برنامه های زنده، بیشتر بر روی کار استودیویی متمرکز شوند. با اتفاقاتی چون راهپیماییهای معترضان به تبعیض نژاد، کندی و ویتنام، به نظر میرسید که زمان، زمان تحولات بزرگ در جامعه است.در ۱۹۶۷، گروه بیتلز البوم مشهور Sgt Peppers را منتشر کردند. تابستان عشق بود و دوران هیپی ها و راهپیماییهای اعتراض آمیز.

در دهه ۷۰ گروه بیتلز از هم پاشیده شد و موسیقی پاپ در میان صداها و آواهای مختلف سرگردان شد. در اوایل دهه ۷۰، خواننده / ترانه سرایان و پیروان سبک پاپ چارتها را تسخیر کردند که در میان آنها میتوان از موسیقی دیسکوی BeeGees، آوای همراه با پیانو بیلی جوئل (Billy Joel) و التون جان (Elton John) و موسیقی کانتری Eagles گرفته تا موسیقی ملایم کارپنترز (Carpenters)، نیل دایموند و کارول کینگ نام برد. در این میان هنرمندانی با گرایش بیشتر به راک هم بودند که راد استوارت (Rod Stewart)، استیلی دن (Steely Dan) و فلیت وود مک (Fleetwood Mac) از آن جمله اند. موسیقی راک هم با ظهور گروههایی چون لد زپلین (Led Zepplin)، پینک فلوید (Pink Floyd) و کویین (Queen)، در این دوره به پیشرفت بزرگی دست یافت. موسیقی پاپ شاخه ای به نام دیسکو پیدا کرد که به شکل غیر قابل وصفی محبوب شد و اولین ژانر از موسیقی بود که از موسیقی الکترونیک برای تبلیغات و اجراهای بزرگ استفاده کرد.


گروه پلیس در سال ۱۹۷۷
دهه ۸۰ به بعد
موسیقی پاپ دهه ۸۰، شاهد ظهور گروههای پانک-راک بود و گروهها و خواننده های شاخص این دهه گروه Duran Duran، The Police، Culture Club و افرادی چون Phil Collins، Michael Jackson و Madonna بودند.

در دهه ۹۰، عده ای سودجو که به دنبال موفقیت مالی بودند و این فرمول بسیار برایشان کارساز بود، تصنیفهای عاشقانه و افسانه ای با عنوان pop ballad، را به شیوه ای به شدت سطحی و سرهم بندی شده مورد استفاده قرار دادند. این عده با دور هم جمع کردن گروهی از پسران یا دختران جوان و جذاب و خوش صدا، که همه به اجرای ترانه های مشابه میپرداختند، دوره ای را به وجود آوردند که به نام عصر گروههای پسر یا دختر نامیده میشود. از میان این گروهها که به سرعت به اوج رسیده و با سرعتی بیشتر از میان میرفتند، میتوان به گروههای انگلیسی Take That، West life و Spice girls و گروه های آمریکایی New kids on the block و Back street boys اشاره کرد. اما این گروهها با تمام شهرتشان، تنها موجب از بین رفتن عمق ترانه های عاشقانه نسل جدید شدند.

در اوایل هزاره سوم، گروههای پاپ / راک با ترانه هایی ساده برای شنیدن، به وجود آمد که Coldplay و Embrace از آن جمله اند. امروزه، طیف موسیقی پاپ با درهم تنیده شدن سبکهای مختلف گسترده تر شده است. با این وجود در طی چند سال اخیر موسیقی راک، در محبوبیت نزد عموم مردم موفقتر بوده است و از طرفی با امکاناتی که به خاطر وجود اینترنت فراهم شده است، دسترسی به انواع موسیقی بیشتر است و مردم میتوانند راحت تر سبک و موسیقی مورد علاقه خود را تشخیص داده و ترانه های خوانندگان محبوب خود را پیدا کنند. با این وجود فروش آلبومهای موسیقی در سال ۲۰۰۵ افزایش یافته و خواننده/ترانه سرایان و گروههای راک چارتها را در تسخیر خود درآورده اند. امروزه، هنرمندان عرصه موسیقی بیشتر از فروش آلبومها، بر روی درآمد حاصل از اجراهای زنده حساب مبکنند و گروههای راک از جایگاه خاصی در تمام فستیوالها و تورهای موسیقی برخوردارند.

Wikipedia.com

دیدگاه ها ۵۰

  • ممنون، ترجمه ی خوبی بود، اگر ممکن هست در مورد bryan adams و richard marx و افرادی از این قبیل که در همان دهه ی ۹۰ کارای قوی انجام دادند بنویسید، متشکرم.

  • واقعا نمیدونم چی شده که مدتهاست در این سایت خبری از مطالب جالب و نو نیست. بیشتر مقاله هاتون شده کپی و ترجمه. Sample موسیقی هم کم شده. آرشیو نتها کمتر Update میشه. انتظار ما از سایت جدیدتون بیشتر از چند تا مقاله ترجمه شده بود. به خبر های موسیقی روز و معرفی آهنگسازها و گروه ها بیشتر بها بدین لطفا، تا این طیف خواننده ها هم لذت ببرند. با این حال بازم ممنون.

  • پول سایمون و گارفانکل فوق العاده هستند و نمونه شاخصی از موسیقی پاپ (حتی راک) هستند. لطفآ از کارهای اونها هم بنویسید یا نقد کنید.

  • دوست گرامی، آرن :
    شاید باور نکنید این مایه افتخار سایت است که خوانندگان گرامی اینگونه نظرات خود را ارائه می کنند. چرا که نشان دهنده این است که خوانندگان گرامی از سایت انتظار دارند. اما یک نکته را نباید فراموش کرد و آن طیف گسترده موسیقی و خوانندگان است. اگر کامنت های گذشته را بررسی کنیم می بیینم هر طیفی از علاقمندان تمایل بیشتری دارند که مطالب مورد نظر آنها در سایت بیاید. بعنوان مثال هنگامی که چندر روزی خبر را در سایت قرار می دهیم عدهای بیان می کنند که سایت باید علمی و فنی باشد، در مقابل اگر به مسائل فنی زیاد بپردازیم عده ای خواهان تهیه مطالب عمومی تر هستند و …
    آنچه برای ما اهمیت دارد دقیقآ این راهنمایی های شما دوستان گرامی است. با توجه به امکاناتی که در حال حاضر داریم می توانیم یک مقاله در روز در سایت قرار دهیم و سعی می کنیم تا آنجا که ممکن است تعادل را میان موضوعات مختلف رعایت کنیم. ضمن اینکه با توجه به خط فکری سایت و نیز برخی محدودیتهایی که وجود دارد نمی توانیم به همه موضوعات موسیقی روز بپردازیم. از یکایک شما تقاضا می کنیم هنگامی که می خواهید پیشنهادی برای مقاله بدهید، سعی کنید دقیقتر مثال بزنید، بعنوان مثال چندی پیش از دوستان نامه ای داشتیم که راجع به فیلیپ گلس بنویسد، یا راجع به کنترباس و … از محبت شما به سایت بسیار سپاسگذاریم.

  • از اینکه نظرات خواننده ها براتون اینقدر اهمیت داره باید بسیار متشکر بود و این رو بدونید که علت موفقیت سایت بی نظیرتون هم همینه. اما آیا موافق هستید که مطالب اخیرتون نسبت به قبل (مثلا پارسا) چقدر تغییر کرده. من فکر می کنم اگر دوستان نویسنده به جای آوردن صرفا ترجمه از یک سایت، بیشتر از خودشون بنویسند یا از چند مرجع تالیف کنند، بسیار بهتر خواهد بود. چون سایتهایی مثل ویکی پدیا در دسترس همه هست. اما بعضی مطالب سایت شما در گذشته انصافا نو و مبتکرانه نوشته می شد. این ها ، چیزیه که اخیرا کم شده. به هر حال واقعا از این همه لطف شما نسبت به خواننده هاتون و از سایت فوق العاده تون ممنونیم. (سایت خوب شما توقغات رو بالا برده دیگه)!!! موفق باشید.

  • با سلام
    از این که بدون چشم داشت مادی انقدر زحمت میکشید
    و سایت به این خوبی دارید ممنون هستم
    موفق باشید و عیدتان مبارک

  • با تشکر از لطف خوانندگان
    من فقط میخواستم درمورد استفاده از ویکی پدیا بنویسم که ما هیچ وقت تنها به یک منبع بسنده نمیکنیم و تمام مطالب را تا جای ممکن در منابع مختلف جستجو کرده و بعد از مقایسه و درآوردن بهترین و موثق ترین اطلاعات، آنها را ترجمه میکنیم.اما در نهایت نام منبعی را مینویسیم که بیش از همه مورد استفاده قرار گرفته است. البته یک مطلب مهم دیگر هم هست که در طی تغییر و تحول سایتمان، بیشتر خوانندگان در مورد چگونگی سایت نظر می دادند و درباره موضوعات مورد علاقه خودشان کمتر مینوشتند. در نتیجه من به شخصه، یکی از مهمترین منابع خودم را در رایطه با “آنچه شما خواسته اید!” از دست داده بودم که البته حالا این مشکل حل شده و من به تهیه مطالب درخواستی خواهم پرداخت.
    امیدوارم همچنان با ما در ارتباط باشید.

  • سلام مقاله جالبی بود ولی سئوالی که برای من پیش اومد اینه که موسیقی جز رو در کدوم دسته میشه قرار داد ؟ چون طبق مقاله فوق تقریبا موسیقی به سه دسته کلی تقسیم شده کلاسیک و محلی و پاپ.با تشکر

  • اطلاعاتی درباره موسیقی پاپ و طرفدارانش و نحوه فعالیت آنها و روشهای کسب درآمد را ارائه دهید با تشکر فراوان

  • من به موسیقی علاقه زییاد دارم وگیتار هم میزنم لطفا اگر بتوانید آکوردهای محسن چاوشی و یگانه را هم بیافزاید ممنون میشم.

  • سلام..ببخشید یه کم منو در مورد موسیقی پاپ راهنمایی کنید چون من خیلی به این رشته علاقه دارم…چگونه می تونم یک خواننده خوب مردی بشم؟

  • بخشید این وبلاگ برای چی ساخته شده؟
    برای معرفی موسیقی پاپ؟؟؟؟؟؟!!!!!!
    ازتاریخچه موسیقی پاپ معلومه که نیاز به معرفی نداره!این موسیقی بقدری سطح پایین است که به نظر من به شعور مردم توهین می کنه و حیف اسم «موسیقی» که روش گذاشتن.
    بازم ببخشید.

  • اگرمنظوراز پرداختن به این نوع موسیقی بالا بردن سطح اطلاعات عمومی مردم است از همت شما ممنون و سپاسگذاریم ولی اگر منظور گسترش این موسیقی بی معنا (البته این نوع موسیقی برای مردم خودش نشانه فرهنگ و هویت آنهاست)در کشور ایران که خودش دارای موسیقی غنی هست اظهار تاسف می کنم.

  • اگرمنظوراز پرداختن به این نوع موسیقی بالا بردن سطح اطلاعات عمومی مردم است از همت شما ممنون و سپاسگذاریم ولی اگر منظور گسترش این موسیقی بی معنا (البته این نوع موسیقی برای مردم خودش نشانه فرهنگ و هویت آنهاست)در کشور ایران که خودش دارای موسیقی غنی هست اظهار تاسف می کنم.

  • سلام
    میخواستم بگم وبلاگتون واسه بالابردن سطح اطالاعات عمومی خیلی خوبه،تنها اشکالش اینه که فقط به موسیقی پاپ پرداختین.باتوجه به وجودموسیقی های غنی تری مثل موسیقی ایرانی وموسیقی کلاسیک،پیشنهادمیکنم درمورداین نوع سبک ها هم مطلب بنویسین.متشکرم

  • سلا م….آقا دستت درد نکنه فقط یک کار اگه بکنی وبلاگت بی نظیر میشه… ما ادمهای بزرگی مثل صحاف….رسا… و … سروش… را داریم به اینها توجه کنید و تا اینها هستند استفاده کنید… کار از کار که گذشت فایده نداره… من از شاگردان آقای صحاف و عمید هستم از مشهد.

  • با سلام . با تشکر از مطالب ارزنده تان . من حدود ۷ سال موسیقی ( خوانندگی ) می کنم و علاقه وافری به ادامه در موسیقی سنتی دارم و چند تا کارهم خوندم و ضبظ و میکس و مستر هم شده امامتاسفانه می دانم اگر این کار به اتمام برسه قشر خاصی این کار را گوش می کنن اما من دوست دارم همه گیر باشدو این موسیقی که کار میکنم کاملاً مردم پسنده اما همه پسند نیست و از آنجایی که در حال حاظر در موسیقی هم پول حرف اول رو می زنه و بقاء یه خواننده برای ادامه کار وضعیت اقتصادی چه کار باید بکنم خودتان که می دانید کارهای سننتی برای کسی که تازه کاره بازگشت مالی نداره و اصلاً دوست ندارم به خاطر پول برم پاپ بخونم لطفاً راهنمایی بفرمائید آیا بنظر شماپاپ خوندن برای خواننده موسیقی سنتی بد نیست .

  • سلام مطالبتون بسیار زیبا هستند اما بهتر است فایل موسیقی پاپ می گذاشتید تا بفهمیم این موسیقی چه گونه است

بیشتر بحث شده است