گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

درباره کَنُن پچلبل

جان پچلبل (Johann Pachelbel) – متولد نورنبرگ آلمان – مدرس موسیقی، آهنگساز و نوازنده ارگ دوران باروک است که در دوران زندگی خود توانست هنر نوازندگی ارگ را به بالاترین نقطه خود برساند.

وی در مدت زندگی قطعات بسیار زیاد موسیقی تصنیف کرد که در این میان انواع موسیقی روحانی سهم خاصی را دارند. او همچنین سهم به سزایی در پرورش و توسعه فرم‌هایی مانند پرلود و فوگ در دوران باروک دارد.

از ویژگی های کارهای پچلبل می توان به صراحت و شفافیت، چندصدایی بودن، جدا بودن هارمونی و ملودی، نبود پیچیدگی و… در موسیقی او اشاره کرد. مجموع این ویژگی ها و خصوصیات فردی این موسیقیدان باروک باعث شده بود تا در دوران تدریس موسیقی، همواره تعداد بسیاری زیادی از شاگردان علاقمند به موسیقی در سر کلاس های او حاضر باشند.

با این وجود آنکه این موسیقیدان دوران باروک میانی (۱۶۵۴-۱۷۰۷) از جمله معلم های یوهان سباستین باخ نیز بود، اما تاثیر قابل ملاحظه ای از سبک او بر روی کارهای یوهان سباستین باخ که یک آهنگساز اواخر باروک ( ۱۶۸۵-۱۷۵۰) محسوب می شود، نمی توان مشاهده کرد.

Canon در ر ماژو (Canon in D) از معروف ترین قطعات پچلبل برای کلیسا است که امروزه همه علاقمندان به موسیقی کلاسیک با آن کاملآ آشنا هستند.

audio fileقطعه «کنُن در رِ ماژور» اثر پاچلبل را بشنوید

لغت کَنُن (Canon) ریشه ای یونانی دارد و به معنای قانون و قاعده بکار برده می شود، اما در موسیقی نوعی از موسیقی چند صدایی است که در آن برخی از خطوط ملودی با فاصله های زمانی (تاخیر) اقدام به اجرای کمابیش مشابه یک خط اصلی می کنند.

در این فرم از موسیقی، ملودی اصلی که دیگران آنرا دنبال می کنند «ملودی رهبر» (Leader) نامیده می شود و دیگر ملودی هایی که آنرا دنبال می کنند ملودی های بدلی یا تقلیدی (Imitative) نامیده می شوند.

کَنُن در رِ ماژور (Canon in D) اثر جان پچلبل حوالی سال ۱۶۸۰ به عنوان یک موسیقی مجلسی برای سه ویولن و یک خط باس (مثلآ با اجرای کنترباس) تهیه شد اما از آنروز تا هم اکنون تنظیم های مختلفی از این قطعه برای انواع گروهای سازی و سازهای سولو تهیه شده است.

این قطعه در کنار اِیر در سل ماژور (Air on G) ساخته باخ و آداجیو در سل ماژور (Adagio in G Minor) ساخته آلبینونی از جمله آثار بسیار مشهور و زیبای دوران باروک محسوب می شود.

یک توالی آکورد زیبا
اگر به موسیقی دقت کنیم چنین توالی آکوردی را در آن مشاهده می کنیم که چندین بار در آن تکرار می شود:

I   V   iV   iii   IV   I   IV   V

این توالی آکورد آنقدر زیبا است که بسیاری از موسیقیدانان کلاسیک مانند موتسارت، هایدن و… و حتی پاپ امروزی از جمله فیل کلینز (Phil Collins)، شاپ بویز (Shop Boys)، بی جیز (Bee Gees) ،Pet (پِت) و… در برخی کارهای خود از آن استفاده کرده اند.

audio fileکنُن در ر ماژور با اجرای یانی

این Canon برای اولین بار در سال ۱۹۶۸ توسط یک گروه اسپانیایی بنام “Pop Tops” در ترانه ای با نام “O Lord, Why Lord” مورد استفاده قرار گرفت و هفته ها بعنوان یکی از بهترین ترانه ها هم در جداول موسیقی اسپانیا و هم در آمریکا مطرح بود.

audio fileکنُن در ر ماژور با اجرای جو ستریانی

مارک ناپفلر (Mark Knopfler) نیز در ساخت ترانه «تونل عشق» (Tunnel of Love) در سال ۱۹۸۰ نیز از این قطعه زیبا ایده هارمونیک گرفته است.

hoasm.org
jan.ucc.nau.edu
سحر افشانی

سحر افشانی

دیدگاه ها ۳۰

  • سلام بسیار عالی بود بعد از مدتها مقاله ای کامل وعالی که هم خواندنی بود هم شنیدنی وهم یادگرفتنی …. البته سایت شما حرفه ای تراز ان است که من از ان انتقاد کنم اما مقاله هائی این چنینی که جنبه های اموزشی بیشتری دارد این اواخر جای خالیشان زیاد احساس می شود باز هم از زهمات بی منت شما ممنونم

  • سلام، از مقاله تون ممنون من از خواننده های چند ماهه شما هستم و تا حالا خیلی علاقه ای به کامنت گذاشتن نداشتم. اما نظر به علاقه ای که به این سایت پیدا کردم باید یک نکته رو بگم. اخیرآ می بینم سر تلفظ لغت های خارجی بحث میشه!! من مترجمی زبان خوندم و کارم هم همینه تلفظ و نوشتار لغات خارجی بخصوص اگر اسم باشه در زبانهای مختلف گوناگون هست. همین نام کشور خودمون که خیلی هم ابهام نداره در آمریکا، انگلیس و کشورهای لاتین و عربی به گونه های مختلف تلفظ میشه حالا اینو بگیرید برید سراغ یک لغتی مثل pchelbel که حرف بی صدای مبهمی داره، شما ممکن ch اون رو خ یا چ یا حتی ش تلفظ کنید. چون این آقا آلمانی هست به احتمال زیاد در آلمان او رو پشلبل تلفظ می کنند. اما یقینآ در کشور های انگلیسی زبان چ تلفظ می شه و … ببخشید اگه جسارت کردم.

  • بسیار جالب بود. لطفا در مورد toccata &fufue in d minor (bwv 565)اثر باخ که برای ارگ نوشته شده و آن هم از کارهای بسیار زیبا و مشهور است نیز مقاله ای تهیه کنید. متشکرم

  • سلام
    خیلی جالب بود دستتون درد نکنه !
    ______
    آقای رحمانی میشه یکم توضیح بدین چه درسی هست که تلفظ همه ی اسامی کشورهای جهان توش آموزش داده میشه ؟
    اون هم انقدر اشتباه
    تلفظ دقیق این کلمه پاخِلبل هست
    اصلاً اگر پاشل بل بود اونوقت باخ هم میشد باش !

  • دوست گرامی من نیکو هستم و آقا نیستم جالب هست که شما چنین تشخیصی ساده ای رو هم نمی تونید بدید. خوشحال شدم آدرس سایتتون رو گذاشتید، چون شناخت بهتری از شما بدست آوردم. بنده هم گفتم که اگر آلمانی بخواهید تلفظ کنید باید خ تلفظ کنید.

  • شما زبان شناسید یا روان شناس ؟
    سادهتر از این تشخیص ، تشخیص آدرس وبلاگ از آدرس سایت هست.
    شما گفتید که چون این آقا آلمانی هست به احتمال زیاد در آلمان او رو پشلبل تلفظ می کنند… یک نگاه به بالا بندازید لطفاً !
    در مورد اسم شما هم باید بگویم که تا قبل از این من این اسم رو فقط در کارتون هاچ زنبور عسل شنیده بودم و چون دوست دختر داشتن در ایران جایز نیست تلویزیون ایران وانمود میکرد که نیکو پسر هست و درین مورد حق با شما و تقصیر با تلویزیون ایران هست.

  • HEHE! hala har jur ke Pachelbel ro talaffoz
    konid, motmàennan esmesh “jan” talaffoz nemishe.
    esmesh yohan talaffoz mishe.

    TAVAJJOH TAVAJJOH!!! Pachelbel ostade “Johann Christoph Bach” budè, va na Johann Sebastian, ke baradere kuchektar è, va barakse chizi ke bala neveshte shode tàsire azimi dar musiqi johan sebastian dashte. az jomle dar fugue ha. Fuga dar zabane italiyayi be mànaye farar è, melodihayi ke hamdigaro tàqib mikonan.
    zemnan hich kodam az ejrahaye bala, original nistan.

  • من چند ماهه که دارم این سایت رو میخونم. تقریبا هر روز. اما این چند وقت اخیر قسمت نظرات بیشتر به میدان جنگ تبدیل شده که هر کسی میخواد یکی دیگه رو بکوبه. این واقعا باعث تاسفه. فضا رو آلوده میکنه.
    من تلفظ این اسم رو از چند نفر آلمانی پرسیدم. اونها این اسم رو “یوهان پاخلبل” تلفظ میکنن. اما تلفظ این اسم در انگلیسی همان پچلبل است.

    پی نوشت.
    -دوست خوبم ORFEO از توضیحاتت ممنونم.
    -یک نمونه مشهور برای اسم نیکو هم خانم نیکو خردمند هنرمند و بازیگر قدیمی سینماست.

  • irade ma irania hamin oghde haye shakhsimoone ke hamash mikhaim ba roo kam koni va kal kal va koobidane digari jobranesh konim, dalile badbakhti va aghab oftadegimoonam daghighan hamine

  • ta jayi ke man midoonam too zabane Almani “CH” talaffozi dare mabeyne “SH” va “KH”. Dar natije zabnahayi ke in heja ro nadaran oono be shekli motafavet amma ta hadde momken nazdik be in heja talaffoz mikonan. Doroste hich kas nemige Bash( manzooram talaffoze)! Amma aksaran migan Bakh( bazam manzooram az neveshtane Bach be shekle Bakh, namayeshe talaffoze oone) pas Pachlebel ham dar Almani mese Bach talaffoz mishe va gheire Almani zabanha ham oono be sheklaye motafaveti talaffoz mikonan. Dar morede talaffoze esme koochike Johann Sebastian Bach bayad begam, esme avvale Bach yani Johann har jaye donya 1 joor talaffoz mishe, Almania migan Yohann Americayia o Englisia migan John, Faransavia migan Jeane, aslan farghi nemikone! Kheili az in esma daghighan yekie o talaffoze oon be khatere sharayete zabanie motafavet fargh mikone. Nemidoonam chera saresh da’va shode in hame!
    Dar zemn, manam jayi khoonde boodam ke Johann Sebastian Bach az Pachlebel kheili ta’sir gerefte!
    dar har soorat mamnoon az maghale!
    nemidoonam chera moddatiye Harmony Talk tabdil shode be meydoone jang, in az maghaleye Pachlebel, oonam az maghaleye John Williams!

  • کسیاز این دعواهای مسخره ناراحت نشه.اصولا کامنت های مردم هر کشوری در حد و اندازه خودشان است یعنی اگر به تلفظ اسم این بنده خدا گیر میدیم به خاطر اینه که از تکنیک های اهنگسازی چیزی سر در نمی اریم تا به جای این دعواهای بیخودی بیایم مثلا نوع هارمونی پاخلبل پاچلبل پاشلبل پاخشبل پاشخبل پاچخبل را مورد بررسی قرار دهیم پس کسی ناراحت نشه این مرام ماست.

  • سلام دوستان شما اینجا اقای رحمانی می شناسید که نوازنده پیانو باشه
    اگه هست معرفیش می کنین به من
    ممنون

  • با تشکر فراوان از شما دوستان عزیز که در تهیه این سایت زیبا زحمت میکشید.
    اگر امکان دارد فرم موسیقی canon هم به سایت اضافه کنید یا اگر امکان دارد ان را برای من e-mail کنید.
    با تشکر

  • این اثر یه شاهکار بزرگ بود وهست.از اینکه پرتو زیبایی این گونه اثار رو به قلب دیگران می تابونیدو با شخصیتی روحانی چون Pachelbel, Johann Christoph آشنا میکنید جدا سپاسگزارم
    اگه دلامونو صاف کنیم خواهیم دید جلوه ای از جمال خداوند بزرگ در اون پیداست.

  • سلام من خودم ارگ می زنم و اولین بار با این آهنگ توی آهنگ های ارگم آشنا شدم خیلی آهنگ قشنگیه و من هم عاشق این آهنگم الان هم این آهنگ رو بلدم و خیلی وقت ها هم این رو می نوازم خیلی آهنگ زیباییه
    از مطلبت بسیار خوبتون هم متشکر

  • بسیار عالی بود دوست عزیز!
    از این که افرادی رو پیدا میکنم که با هم حس مشترک داریم، خیلی خوشحالم!
    .
    موفق باشید…

  • سلام . من پیانو می زنم و وقتی که تازه کار بودم و ارگ داشتم همش این آهنگ رو گوش می دادم و می رفتم توی آسمون ها . با خودم می گفتم ای کاش من یه روزی این آهنگ رو بزنم . من حالا می تونم این رو بنوازم . خیلی آهنگ زیابییه . آکورد فوق العاده ای داره و واقعاً به آدم حس می ده .
    هر کسی که می گه این آهنگ انسان رو به خدا نزدیک می کنه و جلوه ای از جمال خداوند رو نشون می ده راست گفته . تا نسخه ی اصلی آهنگ رو گوش ندید متوجه نمی شید .
    از مطلب شما دوست عزیز هم بسیار ممنون

  • سلام خدمت دوستان

    اسامی خاص در زبانهای گوناگون تلفظی گوناگون دارند ، به نظرم برای ارتباطی واقعیتر با اسامی ، باید تعلق آنها را به کشور مورد نظر توجه کنیم . اگر باخ فرانسوی بود ، قطعا نامش را ژان سباستین باک میگفتیم ، چون اصالت فرانسوی اش حفظ شود اما حالا که آلمانیست ، او را یوهان زباستیان باخ خطاب می کنیم . روی همین اصل ، تلفظ نام آهنگساز مورد بحث دوستان هم به طور آلمانی اش یعنی پاخلبل خطاب میکنیم تا به واقعیت نزدیکتر باشد

بیشتر بحث شده است