شکل نت ها
در بخش اول در مورد دیرند نت ها توضیح کوتاهی داده شد.در خط موسیقی ، نشانه ای که به یاری آن دیرند یا ارزش زمانی صدا ها مشخص می شود ، در شکل نت نمودار میگردد. به گفته ی دیگر ، به یاری شکل نت است که میتوان مقدار ارزش زمانی هر نت را نسبت به نت یا شکل دیگر باز شناخت .
روشن است که هر ( شکل ) نت می تواند در هر ( جای) حامل قرار گیرد. در واقع دیرند (ارزش زمانی ) هر صوت موسیقی ربطی به نواک (زیر یا بمی ) آن ندارد.
با گوش کردن دقیق یک ملودی ، که سازی تنها آن را می نوازد ، یا گروهی از سازها ( دراجرا یا تزئین آن ) با هم همکاری می کنند ، میتوان احساس کرد که اصوات ملودی یا لایه های آرایشی آن ، گاه کوتاه تر و گاه کشیده تر ، و نیز در لحظه ای زیر و در لحظه ای دیگر بم هستند .
نت های موسیقی می توانند به هفت شکل و احیانا کمی بیشتر ، ظاهر شوند در جدول پایین شکل های هفتگانه و دیرند آنها نسبت به یکدیگر نشان داده شده است:
در ضمن ، نت گرد در موسیقی امروز از همه ی دیرند ها بزرگ تر است ، و به همین سبب زمینه ای است برای اندازه گیری شکل های دیگر
مثال :
نت گرد = ۱/۱ گرد
سفید = ۲/۱ گرد
سیاه = ۴/۱ گرد ۱
چنگ (یا یک لا چنگ) = ۸/۱ گرد الی آخر
در بعضی مواقع ( البته بسیار به ندرت ) شکل پنج لا چنگ به کار برده می شود که ارزش زمانی آن یا همان دیرند آن ۲/۱ چهار لا چنگ و ۱۲۸/۱ گرد می باشد .
هر گاه شکل های چنگ دولا چنگ سه لا چنگ چهار لا چنگ ( نت هایی که دارای چنگ هستند ) در جایی از قطعه ی موسیقی بیش از یکی و پی درپی آمده باشند می توان آنها را بصورت گروهی نوشت یعنی چنگکشان راحذف کرد و انتهای دم هاشان را با خطی ( یا خط هایی ) به هم پیوست در این وضع هر چنگک تبدیل به یک خط می شود.
و به همین ترتیب نت های چنگک دار گوناگون نیز می توانند به صورت گروهی نوشته شوند.
در جدول بالا همه ی نت ها به جز گرد دارای دم هستند و از آنجا که همه ی این شگل ها به منظور تشخیص زیر و بمی شان روی حامل نوشته می شوند ، باید گفت که معمولا هرگاه جای نت ( یا جای سر نت ) پایین تر از خط سوم حامل باشد ، دم نت رو به بالا ، و چنانچه سرنت در نیمه ی بالای حامل نوشته شود ، دم آن به پایین کشیده می شود .
در حالت اول ، دم از سوی راست سر نت به بالا مثل dو در حالت دوم از کناره ی چپ سر به پایین مثل p -و در هر دو حال دم مماس با سر- رسم می شود.
ضمنا نوشتن نت های چنگک دار به صورت گروهی نخستین بار در قرن هیجدهم معمول شد .
سلام خیلی ممنون واقعا مطالب شفاف و قابل درک هستن موفق و پیروز باشید
نمی دونم چه جوری تشکر کنم واقعا مفید بود
با تشکر
لطفا راجع به هارمونی نیز به این گونه روان و ساده از ابتدا توضیح بدهید ممنون می شوم.
من هم توی هارمونی مشکل دارم و خوشحال می شم اگه روی آن هم کار کنید
این جوری فقط یه عده که از موسیقی “هیچی” میدونن جایگزین ….(عقب گرد!)
حیف !
لطفا راجع به هارمونی نیز به این گونه روان و ساده از ابتدا توضیح بدهید ممنون می شوم
مطالب مفید و کاملا آموزنده و قابل درک هستش ممنونم
منتظرم بقیه قسمت ها هستم
bayad be arz beresanama jadval e fogh tanha zamani ke note e siah ra mabna gharar dahim mani dar khahad bood. agar masalan mizan 2 2 bashad, degar mani nakhahad dasht
شما خیلی دیر به دیر ادامه مطالب را میگوید چرا؟
بیشتر از یکسال گذشته و شما هنوز نتوانسته اید که قسمت ۴ را آماده کنید.چرا؟
بسیار عالی …………..
سلام خدمت شهرداد مقدمی عزیز
من برای خواندن مطالبی در مورد تئوری موسیقی به سایت های زیادی سر زدم ولی به نظر من روان ترین و قابل فهم ترین آنها این سه قسمت موجود در این سایت بود.اما متاسفانه بعد از قسمت سوم دیگه ادامه پیدا نکرد.خواهش دارم اگر برای شما مقدوره ادامش بدید.
باتشکر
ممنون.عالی بود.
ba salam
ye soal daram . mamnoon misham age javab bedin.
soal ine : ” be tore molayem va motadel neshaneyi baraye mizane sorate ejraye moosighi”
از اینکه زحمت می کشید و مطالب را عرضه می دارید سپاسگزارم
در پناه حق مؤید و منصور باشید
یا علی
سلام من چند ماهی هست دارم ساکسیفون کار میکنم ولی مطالبی جالب پیدا نمیکنم ولی تا دلتون بخواد گیتار و بقیه سازها هست اگه نت ساکسیفون هم باشه خوبه اگه امکانش هست بزارید کمک بزرگی به من کردید