سنجهی تغییرات بزرگ
«مجموعهی ایرانی آرشیو فونوگرام برلین ۱۳۱۹-۱۳۰۲» سندی منحصر به فرد است. این را حتا با یک نگاه ساده به فهرست قطعهها میتوان دریافت. تاریخ ضبطها چنان قدیمی است که اغلب مشابهی نمیتوان برایش جست. مجموعه، صدای آواز وزیری را در خود دارد که هیچکجای دیگر نیافتهایم. ضبطها با دقتی موسیقیشناسانه انجام شده و با اطلاعات بسیار دقیق همراه است و از این قبیل. اما اینها تنها بهرههای مجموعه نیست. اهمیتش از این نیز فراتر میرود.
این مجموعه برای تاریخ موسیقی کلاسیک ایرانی معاصر بسیار با اهمیت است به این دلیل که از یکی از مهمترین و شاید چالشبرانگیزترین شخصیتهای موسیقی در سدهی حاضر ضبطهایی دارد. ضبطهای کوتاه (اغلب حدود یک دقیقه) درست پیش از بازگشت وزیری به ایران و طوفانی که دو سه سال بعد با عمل و نظرهای جنجالیاش به راه انداخت انجام شده است. بنابراین فرصتی استثنایی در اختیار ذهنهای کنجکاو میگذارد تا سبک و محتوای موسیقایی اجراهای وزیری را بررسی کند و دگرگونیهای آن را ببیند.
کافی است با در نظر داشتن تفاوتهایی که رسانهی ذخیرهسازی بر مدتزمان هر دسته از اجراها تحمیل کرده و پیشرفت امکانات فناوری ضبط در فاصلهی بین ضبطها، سری به اجراهای بعدی وزیری بزنیم تا مشخص شود وزیری چه راهی طی کرده است. مثلا دشتی آرشیو برلین را با دشتی متاخرترِ بازنشر شده در «صد سال تار» بسنجیم که محتوای جملات آغازینشان مشابه هم است. هم تارنوازی و هم تاحدودی خوانندگی وزیری در این ضبطها به سبک استادان اواخر دورهی قاجار نزدیک است. اگر ملاک خوانندگانی که بعدها در مکتب او بالیدند (عبدالعلی وزیری و غلامحسین بنان) باشد میبینیم که هنوز زیباشناسی ویژهی او در آواز پدیدار نشده و هنوز تارش از لحاظ تکنیکی و (بیشتر) از لحاظ محتوای موسیقی (به هر دلیل) دوران بعدی را رقم نزده است. پس پیوستگیها و تداومها آشکار میشود و گسستها و دگرگونیها نیز همچنین.
مقایسهی این نمونههای عالی با بعد نشان میدهند که چگونه دگرگونیهای اصلی گرچه در دورهی تحصیل وزیری در خارج از ایران نطفه بست اما بهواقع پس از بازگشت وی و در جریان گفتگوی تند و تیز انتقادی با جامعهی موسیقی زمانهاش شکوفا شد و بلوغ یافت.
***
گفتگوی هارمونیک
مجموعه های ایرانی آرشیو فُنوگرام برلین اثری است که به کوشش ساسان فاطمی گردآوری شده است. در این مجموعه آثاری که بر روی لولههای صوتی ضبط شدهاند پالایش و منتشر شدهاند. برخی از این آثار بیش از نود سال قدمت دارند. بیشتر آثار مربوط به موسیقی شهری آن دوران است ولی آهنگهایی از موسیقی ترکمنی و مازندرانی نیز در بین آنها دیده میشود. انتشارات ماهور این آلبوم را در سال ۱۳۹۷ منتشر کرده است.
۱ نظر