روزگار نوازندگان حرفهای مروری بر آلبوم
روزگاری را در نظر آورید که آهنگسازی برآمده از سنت کلاسیک غربی قطعهای برای ترکیبی از سازهای ایرانی و غیرایرانی مینوشته و بهترین نوازندگان و بهترین گروه موسیقی کلاسیک ایرانی وقت به دلیل مناسبات نهادیای که در دل آن میزیستند، بیدلزدگی و استنکاف (یا احساس عداوتی برآمده از عدم صلاحیت آهنگساز) از غریبگیاش آن را اجرا میکردند. این یک فرض رویایی نیست بلکه حقیقت اجرای بالهی سیمرغ لوریس چکناوریان است (و همچنین یکی دو اثر دیگر از جمله عیاران احمد پژمان) که گروه سازهای ملی به سرپرستی فرامرز پایور آن را به شایستگی نواختهاند. و این نکتهای بس مهم در مناسبات نهادی و اجتماعی موسیقایی است (و فقدان بزرگ امروزین) حتا اگر در انتشار کامل سیمرغ (نسبت به تنها بخش «سوگ»اش که سالها پیش در آلبوم «گوش» شمارهی ۴ منتشر شده بود) سال اجرا به اشتباه ۵۳ (درست ۱۳۵۴ است) نوشته و نام گروه و نوازندگان برجستهاش (فرامرز پایور، حسن ناهید، هوشنگ ظریف، رحمتالله بدیعی، حسن منوچهری، محمد دلنوازی و محمد اسماعیلی) را به کلی فراموش کرده باشند.
سیمرغ جنبههایی آشناییزدا، خیالانگیز و زیبا از رنگآمیزی گروه ایرانی را به نمایش میگذارد. بافتاش در لحظات اول تنها چند نغمهی پراکندهی بیهدف مینماید، اما اگر خوب بشنویم متوجه طر ح پنهان در حال گسترشی در این نقطهگذاری موسیقایی میشویم که هر لحظه زیبایی مینیمال خود را در نغمههای تک اما مرتبط به نمایش میگذارد. بااینحال بخشی از سرگردانی اثر هرگز برطرف نمیشود زیرا این یک اثر موسیقایی محض نیست بلکه همراه رقص بوده است. یعنی بخشی (و به گمانم بخش اصلی) از زیبایی اثر در همافزایی میان کنش رقصندگان و موسیقی تکمیل میشود. افسوس که ما امروز از درک لذت کامل این اثر محرومیم و تنها باید مانند یک سوییت سازی آن را دریابیم. این درست است که در جاهایی که امکان اجرای بالهها هست نیز گاهی سوییتهایی از آنها اجرا یا ضبط میشود اما آنجا مسالهی انتخاب است و هر دو میسر.
بااینهمه علاوه بر زیبایی موسیقایی سیمرغ در همین شکل موسیقایی محضاش هم خودبسنده است و به ما نشان میدهد که چگونه میتوان با همان ترکیبهای کاملا آشنا فضای صوتی غریب و وهمانگیزی آفرید.
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
«مجموعه برگزیده آثار لوریس چکناواریان» که توسط موسسه فرهنگی هنری «راد نو اندیش» به مدیریت بردیا صدرنوری توسط موسسه «ایران گام» در سال ۱۳۹۷ در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است. پیش از این مجموعه آثار لوریس چکناواریان به همت انتشارات آوای باربد به بازار عرضه شده بود.
۱ نظر