کدام چکناوریان؟
«آوازهای عاشقانه» چکناوریانِ دیگری را به نمایش میگذارد، چکناوریانی متفاوت از آن که تا پیش از شنیدن این اثر میشناختیم. کدام چکناوریان؟ چکناوریانِ گام گذاشته به دنیای همهپسندی، چکناوریانِ ملودیهای آسان و روان و درعینحال زیبای آشنا، چکناوریان عاشق عشق.
نسخهی ارکستری خالص ۱۵ آواز عاشقانه را که برای همراهی با صدای تنور و سوپرانو نوشته شده بوده در این آلبوم مییابم و فراوان ملودیها و خاطرههای آشنا از سبکی که خود ناشر یا مؤلف آن را پاپ کلاسیک نامیدهاند. این مجموعه پیشتر نیز تحت عنوان کلی «۱۶ آواز عاشقانه» اپوس ۴۱ تا ۴۶ با نشان LTR و اجرای زندهی همین ارکستر منتشر شده و به دلایل نامعلوم یکی از آوازها در نشر فعلی حذف و عنوان انگلیسی و فارسی اغلب آنها تغییر کرده است.
فضای صوتی کلی این ۱۵ ترانهی ارکستری چیزی است شبیه به موسیقیهای عاشقانههای هالیوود؛ سبُک و در همان حال پرجلوه. عجیب نیست. پای گذاشتن هر آهنگساز کلاسیک چیرهدست دیگری به حوزهی موسیقی مردمپسند «با حفظ شئون» ترکیبی اینچنین پدید میآورد. در آن تجربهی تاریخی هم به صحنه آمدن آهنگسازان کلاسیک مهاجرت کرده پس از جنگ جهان دوم همین ترکیب را ساخت.
چنین آثاری را چه پاپ کلاسیک بخوانیم چه نوعی کلاسیک سبک، حاصل ترکیباند. و این ترکیب در «آوازهای عاشقانه» یعنی مهارت چکناوریان در رنگآمیزی دلانگیز و متناسب و ارکسترنویسی و همزمان حساسیت نیمهی ارمنیاش (۱) نسبت به ملودیهای زیبا با درونمایهی غم عاشقانه. و گرچه محدود شدن ویژگیهای هرکدام از این ملودیهای به لطافت و شور عاشقانه جلوی بروز بخشی از مهارت آهنگسازانهی هر آهنگسازی را خواهد گرفت (البته جز آنها که خود بومی این سرزمیناند)، اما آنقدر دست و پای هنرمند خوشقریحه را نمیبندد که نتواند مهر و نشان خودش را بر همین ترانههای کوتاه دوست داشتنی بزند. مثالش کرشندوی تیمپانی در ابتدای ترانهی «عشق» یا صدای همان ساز در آغاز «افسوس» است که در آثار حماسی چکناوریان بسیار شنیدهایم، یا نقشی که او در این مجموعه به ویولن و بادیهای چوبی سپرده است، یا کاری که با دوئتهای لحظهای ظریف در متن بعضی ترانهها میکند.
پی نوشت
۱- او خودش خود را وارث نیمهای ارمنی و نیمهای ایرانی میخواند.
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
«مجموعه برگزیده آثار لوریس چکناواریان» که توسط موسسه فرهنگی هنری «راد نو اندیش» به مدیریت بردیا صدرنوری توسط موسسه «ایران گام» در سال ۱۳۹۷ در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است. پیش از این مجموعه آثار لوریس چکناواریان به همت انتشارات آوای باربد به بازار عرضه شده بود.
۱ نظر