شور و حرکت افزونشده
«از یادت نمیکاهم» دومین مجموعهی منتشرشدهی امین هنرمند، راه و سبک او را که در اولین آلبومش هم تا حدودی آشکار شده بود، روشنتر از پیش به نمایش میگذارد. گرانیگاه این مجموعه از آثار، افزون بر جلوههایی از خلاقیت در موسیقی باکلام که برای نمونه میتوان در ظرافتهای نقطهگذارانهی بافت «به دیدارم بیا هر شب» یافت، در قطعههای سازی خالصش نهفته است.
با شنیدن قطعات سازی هنرمند است که میتوان به روشنی افزوده شدن شور و حرکت در عین گسترش تعادل و ظرافت را در کارش (نسبت به آثار پیشین) دید. از همان لحظات اولیهی «قطعه برای فلوت و گیتار» سرزندگی آمیخته به شوخطبعی مخصوصاً از دریچهی ریتم و فیگورهای ملودیک، به گوش میرسد و در «دوئت ویلن و ویولا» و تا حدودی «سونات برای کلارینت و پیانو» امتداد مییابد. همزمان، مهارت آهنگسازی و شناخت آهنگساز از زیر و بم فنی سازها (مخصوصاً فلوت و کلارینت) و بهرهگیری از عمدهی امکانات تکنیکیشان خودنمایی میکند که؛ هنرمند آهنگساز پر تکنیکی است.
مهمتر از اینها برخوردش با تمهای شناختهشدهی جغرافیای ایران است. با نگاه به این ویژگی در تداوم «کنسرتو برای فلوت و پیانو و ارکستر زهی»اش (از مجموعهی «شکوههای بیکلام») حالا دیگر میشود مطمئن بود این نوع برخورد به بخشی از سبکشناسی او تبدیل شده و نه فقط یک گرایش گذرای دوران آموزش خارج از کشور.
تمهایی از «زرد ملیجه» صبا، «دایه دایه» و «دختر شیرازی» به ترتیب مصالح هر یک از سه مومان سوناتش را میسازد و به هنرمند مجالی میدهد تا تواناییهای تحسینآمیز خود در خوانش مدرن از ملودیهایی تا این حد آشنا، جا دادنشان در فرم و نیز خلاقیتش در گسترش و تنیدن آنها در خطوط ماهرانهی سازی (اینجا بیشتر کلارینت) را آشکار کند.
او به راحتی میتواند شخصیت تمهایش را در خدمت مصالح قطعه دگرگون کند؛ آنها در دستش حالت پذیراند، در بند بار شخصیت تاریخی هر کدام از دردانههایی که انتخاب کرده نمیماند. این مشکلی است که هنگام کار کردن با این نوع مصالح میتواند به آسانی پیش بیاید و آهنگساز را تبدیل به تنظیمکنندهی ترانه یا قطعهای قدیمی کند و هنرمند به سلامتی از این خوان هم گذشته است.
***
گفتگوی هارمونیک
در این اثر، مجموعه سه ترانه برای کنترتنور در کانادا و بر اساس اشعاری با مضمون طبیعت از سه شاعر کانادایی متعلق به سه نسل مختلف ساخته شده است. قطعات «به دیدارم بیا هرشب» و «تو را من چشم در راهم» محصول سفارش گروه کر شهر تهران و وکاپلا و بر مبنای اشعاری از مهدی اخوان ثالث و نیما یوشیج هستند. سونات برای کلارینت و پیانو بر اساس تمهای ایرانی نوشته و اولین بار در کانادا اجرا شدهاند. این اثر به همراه دوئت برای ویولن و ویولا و قطعه برای فلوت و گیتار، همگی بر اساس فرمها و چارچوبهای شناختهشده کلاسیک شکل گرفتهاند. این آلبوم توسط انتشارات ماهور در سال ۱۳۹۷ منتشر شده است.
۱ نظر