تکثیرِ نفیر
موسیقی در «من همان نایام»، مبتنی بر پتانسیلیست که نخستین بار محمدعلی کیانینژاد در آلبومِ «دف و نی» (۱۳۷۳) نشان داده بود؛ تجربهی موسیقیِ چندصدایی با نوشتنِ چند خط برای نی در کنار ساز کوبهای و آواز. آنچه این اثر با آهنگسازیِ کنشگرِ جهانگیری بر آن پتانسیل افزوده، بهرهگیریِ او از نگاهِ دوری به عنصرِ ریتم، گاه پیوندِ تحریریِ (ملیسماتیکِ) شعر و موسیقی، و چند خطشدنِ آواز در آغاز و پایانِ اثر است.
علاوه بر اینها مهدی امامی نیز در آواز خود، در کنار نوانسهای پررنگ و صدایِ همیشه بیقرارش چنین ایدههایی به کار بسته است: گسترش دامنهی مقام از هر دو قطبِ زیر و بم (گسترهی صوتیِ بیتِ نخستِ آواز، یک فاصلهی دهم است)، تأکید و لنگرانداختنِ گاهبهگاه بر نغمههای غیرفونکسیونلِ مقام که ایجاد تعلیق میکند و گاه حتی بر روی نغمه-هایی خارج از اشلِ مقام (مانند آن لحظهای که پردهی چهارگاه را نشان میدهد)، تکرار واژهها از میانهی مصراع و گاه از میانهی یک رکنِ عروضی، ایستهایِ ناغافل و نامعمول (مانندِ «نی نفَس میخواهد از ما!…») و در نهایت ایجاد التهاب در فرازها با افزایش پلهپلهی دینامیسم به موازاتِ تکرارِ واژهای از شعر.
اما این خشتها چه بِنایی ساختهاند؟ دوازده ترَک، با تناوبِ آوازی-ضربی که، اگرچه تأثیرِ همان شروعِ میخکوبکنندهی آلبوم کافیست تا چند بخشِ بعد را نیز با نشئهی آن شنید اما، گنجاندنِ چهار بخش ساز و آواز، موسیقی را که تماماً در فواصل شوشتریست در نهایت، اندکی دچار تکرار و تطویل کردهاست.
شاید ایدهی محوریِ این مجموعه (ساختِ موسیقیای با نی و بر روی شعرهایی مرتبط با نی: خوانشِ مثنویِ «بانگ نیِ» سایه که اثر به او نیز تقدیم شده و وصلِ آن به «نینامه»ی مولوی) چنین چینشی را سبب شده باشد اما با کوتاه کردنِ ساز و آواز و گزینشِ بهتری از مثنویِ سایه، با حذف بیتهایی مانند «عاشقان در زندگی زایندهاند/عاشقان در عاشقان پایندهاند»، موسیقی میتوانست حتی گزیدهگوتر باشد و نافذتر. شگردهای شخصی و جذاب خواننده نیز به این اطاله کمکی نکردهاند به ویژه که در میانهی این روایت، یک بخش آوازِ ضربی نیز گنجانده شدهاست. اما بخش پایانی و تصنیف، با درهمتنیدگیِ متراکم و پر انرژیِ عناصر موسیقی، شکوهِ آغازین را به اثر بازمی-گرداند.
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
آلبوم «من همان نایام» اثری به آهنگسازی سیامک جهانگیری و آواز مهدی امامی است. این اثر شامل دوازده قطعه موسیقی کلاسیک ایرانی است که در همه آنها ساز نی به نوازندگی سیامک جهانگیری نقشی محوری را ایفا میکند. موسسه فرهنگی هنری ماهور این آلبوم را در سال ۱۳۹۷ منتشر شده است.
۱ نظر