رَوندگیِ خجسته
از میان تمام نظرگاههایی که –به رد یا دفاع- میتوان به موسیقیای که فعالاناش آن را نئوکلاسیک ایرانی میخوانند نگریست، موسیقیِ بیکلامِ «خجسته» نیز در کنار دیگر آثار منتشر شده بر اساسِ این رویکرد، رخ دادنِ یک حرکت را یادآور میشود. اگرچه میتوان راستایِ حرکت در «خجسته» را به اعتبار آنچه میشنویم و همچنین مبتنی بودناش بر یک نظامِ ریاضیوارِ آهنگسازانه، به سمت هرچه بیشتر «از پیش اندیشیدهبودنِ موسیقی» و هرچه دور شدن از «اتفاق و بداهه» دانست اما بی نگاهِ ارزشگذارانه به این ایدهها و بی آنکه به بالا یا پیشرفتن بیاندیشیم، آنچه به طور کلی و فراتر از «خجسته» در ارتباط با این رویکرد مهمتر به نظر میرسد، نه جهتِ حرکت و ایدهی پیشرفت، بلکه خودِ حرکت است.
این موسیقی -که اطلاق جنبش نئوکلاسیک به آن جای اما و اگر دارد- در مقامِ یک نحلهی فکریِ موسیقایی، پیش از آنکه اساساً آن را موج یا جریانی بدانیم، به معنای لغوی، جنبش و حرکت است و حرکت داشتن، خطر کردن است و به استقبال تجربه و پیچوخمها رفتن. برای نمونه طرح این ایدهی کارگاهی در «خجسته» که حتی تکنوازیها نیز از پیش ساخته شده باشند زاییدهی درآمدن از یک وضعیت ساکن است.
این حرکت چه به جریانی خروشان بدل شود و چه همچون خیزآبی فروکش کند و به موجِ دیگری حرکت دهد یا ندهد، تا امروز تصویری پویا از خود نشان داده است. حرکتِ موسیقی مُسما به نئوکلاسیک، به تعبیری که به آن اشاره شد، یادآور یک مجموعه نقاشی از ویلیام بِلِیک (۱۷۵۷-۱۸۲۷) نقاش و شاعر بریتانیایی است. بلیک در نخستین نقاشیِ خود از مجموعه تصاویری که بر سِفر ایوب خلق کرده، رضایتمندی را با سکون به تصویر کشیده است. خاندان، خاموش و فرشتهوار، شکرگزارند. سازهای موسیقی بر درختی آویختهاند و طبعاً بیصدا.
خورشید در تابشی اغراقآمیز همهی چهرهها را نورانی کرده است و رمه در آرامش در خواباند. اما تصویرِ پایانیِ داستان، نمایشِ بیداری و برخاستن است. هیچکس ننشسته است و سازها در حال نواخته شدناند. تفاوتِ این دو قابِ واحد از یک جغرافیا، وجودِ همان عنصرِ حرکت است؛ حرکتی که بدون کوشش خودشناسانه در مسیر آگاهی نمیتوانسته رخ داده باشد؛ حرکتِ ساکنینِ قابِ دیروز.
***
گفتگوی هارمونیک
آلبوم «خجسته» اثری است با آهنگسازی فرید خردمند و اجرای گروه موسیقی سپهر. فرید خردمند در این آلبوم که سعی دارد به سبک و سیاق آهنگسازی موسیقی قدیم ایران به تصنیف موسیقی بپردازد. نوازندگان این آلبوم عود: نجمه صغیر، کمانچه: المیرا مردانه، تار: پریسا کاشفی، سنتور: احمد رضاخواه، نی: احسان عابدی و بندیر: فرید خردمند هستند. موسسه فرهنگی هنری ماهور این آلبوم را در سال ۱۳۹۷ منتشر کرده است.
۱ نظر