گیاهِ پیوندی
از باغچهبان، پایور، پژمان و حتی پیش از آنها تا امروز همواره برخی موسیقیدانان ایرانی سراغ موسیقی نواحی نیز رفتهاند. از میراث ردیفی که بگذریم، عدهای نغمههای محلی را از صافی موسیقی کلاسیک غرب گذراندهاند (خواندههایِ منیر وکیلی را نام ببریم از میان دهها اثر دیگر) گاه آثاری منتج از علاقهمندیهایی پژوهشی تصنیف شدهاند (مانند «موسیقی مازندرانی» محمدرضا درویشی) گاه این موسیقیها بستری برای مردمپسند شدن موسیقی کلاسیک ایرانی بودهاند (مثلاً در «شب سکوت کویر»، کیهان کلهر) و گاه دستمایهی برداشتهایی شخصی شدهاند (مثلاً در برخی کارهای محسن نامجو).
همچنین در دهههای گذشته عاملینی از خود این موسیقیها که موسیقی علمی نیز میدانستند دانش و تجربهشان را به خدمت موسیقی خود درآوردهاند (آثاری از کامکارها و نمونههای دیگر). از همین نوع، در شاباجی نیز چند قطعه از موسیقی مازندران برای گروه سازهای ایرانی و یکی دو ساز محلی تنظیم شده که حاصل کار در اینجا یک موسیقی دورگه از آب درآمدهاست. مرکزگرایی و نوع برخورد با موسیقی مازندران در اجرای تارِ تنها به روشنی عیان است.
تار شور دستگاهی مینوازد و هیچ نشانی از مازندران در آن نیست. در تنظیم برای گروه نیز بافت رقیق هموفونیک، بهکارگیری ایدههایی چون استیناتو، استفاده از برخی تکنیکها در نوازندگی سازها که متعلق به موسیقی محلی نیستند و از همه مهمتر تعدیل فواصل، موسیقی را به بیانی کلاسیک نزدیک کردهاند. در شروع قطعات، شنونده نمیتواند حدس بزند که قرار است موسیقی محلی بشنود.
در دیگر سو آنچه ابوالحسن خوشرو میخواند یا آنچه للـهوا مینوازد دقیقاً در همان فواصلی نیست که گروه نشان میدهد. به بیان دیگر محتوای اخذ شده از مخزن موسیقی محلی، با الک شدنِ گلبوتههای بومی و پر شدن از چاشنیهای شهری، در تثبیت هویت موسیقایی خود–که حرف و هدفِ این اثر است- تنها به گویش، حضور یکی دو ساز بومی و نهایتاً با لهجهدادن به برخی لحظات معدود موسیقی با چند اشاره و لحن بسنده کردهاست؛ مقایسه کنیم با آلبوم «مالکنون» (عطا جنگوک، ۱۳۷۶) که در آنجا همهی موسیقی، بختیاری حرف میزند.
موسیقیهای نواحی ایران، پوشیدن کت و شلوار شهری را هم تجربه کردهاند. اغلب به آنها پوشانده شده و گاه خود سراغاش رفتهاند. گاه بهشان آمده و گاه نه!
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
آلبوم «شاباجی» اثر است با آهنگسازی بابک خوشرو و صدای ابوالحسن خوشرو. از ۹ قطعه تشکیل شده است که منظومه عاشقانه بومی شاباجی آخرین قطعه اجرا شده در این آلبوم است. شاباجی به دلیل همراه بودن موسیقی دستگاهی ایران با موسیقی بومی مازندران، ساختاری متفاوت با بسیاری از آلبوم های موسیقی مازندرانی دارد. انتشارات نسیم مهر آوا در سال ۱۳۹۷ این آلبوم را منتشر کرده است.
۱ نظر