در ادامه مباحث مربوط به آکوستیک اتاق در این نوشته به مقدمه ای بر بررسی موضوع ضد صدا کردن یک اتاق و یا همان مقوله Soundproffing / Acoustic Isolation می پردازیم؛ شرایطی که در نظر گرفتن آنها می تواند مانع از ورود نویز و صداهای ناخواسته به اتاق و طبیعتآ مانع از خروج صدا به بیرون از اتاق شوند.
مقدمه
اگر به موسیقی علاقه داشته باشید و یا با سازی مانند پیانو کار کنید، احتمالآ لحظاتی برای شما بخصوص هنگام غروب و شب بوده است که در حال گوش دادن به موسیقی با صدای بلند یا تمرین پیانو بوده اید که ناگهان با برخورد احتمالآ خشن اطرافیان – حتی همسایگان – برای پایین تر آوردن صدا روبروه شده اید.
بدیهی است برای یک علاقمند به موسیقی هیچ چیز به این اندازه نمی تواند در آن لحظه که با اشتیاق به موسیقی گوش می دهد یا ساز تمرین می کند، دردناک باشد. بخصوص اگر هزینه زیادی برای تهیه یک سیستم صوتی خوب یا یک ساز با حجم صوتی بالا کرده باشد.
واقعیت آن است که هنگامی که هریک از ما هزینه زیادی برای تهیه یک سیستم صوتی خوب یا سازی مانند پیانو می کنیم، اگر هدف اصلی استفاده و لذت بردن از تمام امکانات آن باشد باید کمی هم برای شرایط استفاده از آنها هزینه کنیم، در غیر اینصورت نخواهیم توانست حتی در صورت مخالف نبودن اطرافیان از حداکثر مزایای سیستم صوتی یا پیانوی خود بهره ببریم.
زمان برای همگان طلا است، اما برای یک علاقمند به موسیقی – یا دست اندرکاران صدابردای و یا صاحبان سالن های کنسرت و … – علاوه بر آن سکوت هم نقش طلا را بازی می کند و برای رسیدن به آن باید هزینه کرد.
چگونه به هدف خود نزدیک تر شویم؟
برای آنکه شدت صدای تولید شده به سمت شنوندگان نا خواسته کاسته شود روشهای ساده، مشخص، اما نه لزومآ قابل دسترس با هزینه کم وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از :
– استفاده از تمهیداتی برای از بین بردن انرژی صوتی که به سمت اطاق مورد نظر می آید و یا برعکس کاهش انرژی صوتی که در اتاق تولید شده و طبیعتآ تمایل دارد در تمام جهت ها از دیوارها عبور کند. در این روشها با استفاده از تجهیزات خاصی معمولآ انرژی صوتی را به انرژی حرکتی بدون صدا (احیانآ کم صدا) و یا انرژی حرارتی تبدیل می کنند.
– دور کردن منبع تولید صدا (سیستم صوتی یا ساز) از شنوندگان ناخواسته. طبیعی است در حین طی شدن فاصله، در اثر برخورد صوت با مولکولهای هوا، صوت بتدریج انرژی خود را از دست می دهد و ضعیف تر می شود.
همانطور که مشاهده می کنید دو روشی که بیان شد بسیار بدیهی و ساده هستند اما استفاده و لحاظ کردن هر یک از آنها می تواند مشکلات خاص خود را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال برای کاهش انرژی صوتی به هنگام عبور از مرزهای اتاق – از هر طرف – نیاز به استفاده از تجهیزات damping یا وسایلی هستیم که جلوی هرگونه ارتعاش و انتقال انرژی را بگیرد.
و یا در ارتباط با دور کردن منبع تولید صدا با توجه به امکانات منزل خود مثلآ ناگزیر هستیم ساز یا سیستم صوتی گرانبهای خود را به داخل انباری یا اتاقی در آنطرف محوطه عادی منزل ببریم که عملآ می تواند برای خود دردسرها و نقطه ضعف های کاربردی داشته باشد. (هرچند اگر یک علاقمند جدی باشید به ناچار مجبور به انجام چنین کاری هم خواهید بود.)
البته روشهای فنی و تکنولوژیک دیگری هم برای حذف صداهای ناخواسته وجود دارد که در آن توسط میکروفن های مختلف، اصواتی که از اطراف منتشر می شود نمونه برداری شده پس از پردازش توسط کامپیوتر یا دستگاههای مخصوص اصوات مشابه اما معکوس آنها برای انتشار در جهت مخالف و حذف در محیط پخش می شود که طبیعی است دسترسی به این روش برای همگان امکان پذیر نخواهد بود.
Damping یا خفه کردن صدا
کاربردی ترین روش برای جلوگیر از نفوذ صدا از بیرون به داخل و یا برعکس Damping است. در این روش با استفاده از تجهیزات و روشهای مختلف محیط مورد نظر را از لحاظ آکوستیکی نسبت به اطراف ایزوله می کنند.
انواع صداهای ناخواسته که می تواند در اتاق تولید و یا به آن نفوذ کرده مانع از لذت بردن شما از موسیقی شوند را می توان به دو دسته تقسیم کرد. دسته اول صداهای عادی مانند صدای اتومبیل یا صحبت عابرین پیاده در خیابان، صدای جوی آب و … دسته دوم صداهای نا خواسته ای هستند که در داخل اتاق مورد نظر شما بوجود می آیند، که اغلب آنها ناشی از ارتعاش اجسام (پنجره، لوستر، لوازم منزل و … ) بر اثر برخورد صوت پر انرژی با آنها است.
طبیعی است که برای هریک از این موارد باید تمهیدات خاصی اندیشید و نیز برای جلوگیری از خروج صدا از داخل اتاق به خارج نیز تمهیدات مخصوص به خود را در نظر گرفت که در نوشته بعد به آن خواهیم پرداخت.
salam, sale no va tvalodetoon mobarak. neveshte khoobi bood. movafagh bashid.
سلام، لطفآ بگویید که چطور میشه با هزینه کم یک اطاق رو اکوستیک کنیم. مرسی.
سلام، سال نو و تولد دو سالگی مبارک. امیدوارم سالهای سال شاهد موفقیت و پیشرفت روز افزون شما باشیم که خالصانه به موسیقی کشور کمک می کنید.
سلام
ازمطالب پربارودرعین حال قابل فهم شما بسیارممنونم.
من ازشمادرخواست می کنم برای اکوستیک کردن اتاقم که
صدای زیادی درآن وارد وخارج میشود ویک پنجره بزرگ به سمت کوچه دارد; راهنمایی نماییدکه که چطور میشه با هزینه کم این کار روانجام بدهم.ممنونم.
ممنون از اطلاعات خوب و علمی که در اختیار ما قرار میدهید.
جدا عالی بود
منتظر مطالب بعدی در زمینه آکوستیک هستم
عالی بود
ba salam va tashakore besyaar
be onvaane yek navaazandeye ney va yek faareghotahsile reshteye physic besyaar estefaade kardam
do nokte be nazaram resid
aval inke mota’asefaane mataalebe in site dorost zamaani ke kamkam takhasosi mishan tamoom misham be nazaram khoobe mataalebi shabih in yeki KHEILI bishtar barasi beshan dovom inke agar baraatoon maghdor hast narm afzarhaaye mosighiaii ro mo’arefi konin ya amoozesh bedin paayandeo sarfaraaz bashin
Thank u so much
please explain more about this subject
salam
lotfan neveshtan dar in zamineh ra edameh dahid va uplod konid
dar soorat e emkan pasokh soal haye zir ra be
E-mail:
navidafghah@gmail.com
bezanid
۱.amoozesh e estefadeh az pashm e sang va panel
۲.roo kesh e pashm e sang che bashad? fom ? charm? ya panel haye gach iy?
۳.shekast dar saghf che gooneh va ba che material iy bashad?
۴.kaf e zamin az che jensi bashad?
omid varam pasokh ra daryaft konam
ba tashakor
navid
با سلام
من از مقالات اکوستیک شما هیچ چیز نفهمیدم
اگر ممکنه درمورد مهندسی صوت-اکوستیک کردن محیط-نرافزارهای ضبط و ویرایش صوت مرا راهنمایی کنید
لازم نیست وقت زیادی بگذارید اگر کتاب معرفی کنید با اشتیاق به دنبالش میروم
ba salam
lotfan baraye kharej nashodane seda az otagh va ayegh kardane divar ba yekh az anvae dar dastrase ayegh haye soti jahate poosheshe divar rahnamaee befarmaeed.
salam , merci az matalebe arzeshmandetan , dar khaneyi ke man zendeghi mikonam , sedaye bolandgoye hamsaye tabaghe payin divane koonande ast makhsosan dar otaghe khab lotfan rahnamayi konid che kar mitavan anjam dad baraye hale in moshkel . ba tashakor
باسلام خدمت شما عزیزان علاقه مند،من تجربیات خوبی در صدای دیجیتال و آکوستیک دارم آدرس ایمیل من saed.azari@gmail.com
باید تمهیدات خاصی اندیشید ?
سلام اگر می خواهید توی اطاق شخصی تون موزیک رو ظبط کنید پول بی خودی خرج نکنید. چون با امکاناتی که تو ایران هست هیچ جوری نمیشه جلوی نشتی صدا رو گرفت. حتی بهترین استودیو های ایران هم دچار این مشکل هستند. بهترین راه ساختن یک پانل ایزولاسیون…
ساخت یک همچین پانلی کار سختی نیست و با کمی حوصله حتی با یک کارتن مقوایی هم میشه اونو ساخت…
http://www.smproaudio.com/produkte/mikrofon-serie/mic-thing-flexibler-mikrofon-isolator.html
با سلام لطفا در مورد تفاوت میکسر هایساخته شده با شرکت های متفاوت توضیح دهید
مدیر عامل شرکت
سلام بنده در خوابگاهی زندگی میکنم که دیوارهای راهرو و سالن آن از سنگ است. چگونه میتوانم با هزینه کم و دانشجویی اتاقم را از سرو صدای آزاردهنده دیگران مصون کنم. ممنون
یاشا یاشا.کاوه وبقیه بر وبچ
این مطالب خیلی به من کمک کرد واقعا ممنون
با سلام
خواهشمند است بفرمائید کدام شرکت مواردی که فرمودید را جهت آگوستیک اتاق برای ما انجام میدهد بسیار ممنوم
باسلام . با توجه به مشترک بودن پنجره با همسایه پائینی و تبادل صوت از طریق پنجره خواهشمند است عایق صوتی ای معرفی نمائید که ضمن کمترین هزینه نور پنجره کور نگردد.
سلام,دوستان من تجربه خوبی برای آکوستیک کردن داشتم که نتیجه خوبی داشت,اگر کمکی خواستید تماس بگیرید در ضمن حدود ۴۰ متر پشم سنگ و فوم دارم که مورد نیازم نیست
nimahichi@yahoo.com
عااالی بود… مثله همیشه کامل و کاربردی…
سپاس از آقای رهنما عزیز….