نام فرانز اشمل (Franz Chmel) به منزله انقلابی در نوازندگی سازدهنی است و هنرش متعلق به آن دسته از نوازندگان است که اجرای موسیقی کلاسیک با این ساز را باور داشته و دارند. او با شکستن متدهای قراردادی، تکنیک بدیعی خلق کرد و امکان نواختن مشکل ترین قطعاتی را که حتی غیرممکن به نظر می رسید، فراهم نمود. چیره دستی او در نواختن این ساز به استعداد ذاتی اش برنمی گردد، بلکه نتیجه سالها سخت کوشی، ممارست و تجربه اوست.
فرانز اشمل در فوریه سال ۱۹۴۴ در اطریش متولد شد، از سن شش سالگی به همراه برادرانش نواختن سازدهنی را به صورت خود آموز آغاز کرد، در هشت سالگی وارد مدرسه موسیقی شد و در آنجا به نواختن آکاردئون و گیتار مشغول شد. در سال ۱۹۶۵ به ناگهان سازدهنی را کنار گذاشت و تصمیم گرفت بر حرفه اش به عنوان تعمیرکار شرکت راه آهن اطریش ، متمرکز شود، در همین سال او از همسر اولش جدا شد.
پس از آشنایی با همسر دومش بریجیتا (Brigitta) که یار و هم قدم فرانز در تمام مراحل زندگی بود، بر اثر تشویق های بیش از حد او، مجددا نوازندگی را از سر گرفت و این بار با نگاهی نو به این کار پرداخت. تلاش بی وقفه و عزم راسخش باعث شد پلکان ترقی را به سرعت صعود کند. در سال ۱۹۸۹ با جیمر مودی (James Moody) نوازنده، آهنگساز و رهبر ارکستر برجسته انگلیسی تبار آشنا شد. مودی که تا آن زمان سابقه هم نوازی با تامی ریلی (Tommy Reilly) ستاره بی بدیل نوازندگی سازدهنی را دارا بود، پس از شنیدن صدای سازدهنی فرانز در کمال ناباوری به او گفت : “به نظر می رسد از یک کره دیگر آمده باشی، شیوه نوازندگی ات مافوق تصور است!”
“Carnaval de Venise “ساخته یان بابتیست آربان (Jean-Baptiste Arban) را با اجرای اشمل بشنوید
فرانز به تلاش هایش با هدف از میان برداشتن محدودیت های این ساز، ادامه داد و در نواختن ساز دهنی به پیشرفت عظیمی دست یافت. صدایی که از نواختن این ساز توسط او به گوش می خورد، غیرقابل باور بود و تا آن زمان هیچ کس صدایی مشابه از این ساز نشنیده بود. او بر خلاف نوازندگان دیگر که از دستشان برای تولید ویبراتوها کمک می گرفتند، با استفاده از زبانش این کار را انجام می داد. فرانز اشمل با اجرای قطعاتی که حتی خبره ترین نوازندگان سازدهنی در آن زمان نواختن آنها را با این ساز امری غیرممکن تلقی می کردند، به شهرت دست یافت.
او روزانه ۴ ساعت به تمرین می پرداخت و در سال ۱۹۸۹ موفق شد اولین آلبومش با عنوان زیگوینروایسن (Zigeunerweisen) را عرضه نماید. او به تمارین روزانه اش شدت بیشتری بخشید و تقریبا شش ساعت از روز را به این امر اختصاص می داد. در سال ۱۹۹۴ دومین آلبومش با عنوان “Fantasia Baroque” را روانه بازار کرد. علاوه بر جیمز مودی بسیاری از آهنگسازان برجسته دیگر نیز برای او آهنگ های مختلفی ساخته اند. در سال ۲۰۰۰ سومین اثرش با عنوان “سازدهنی کلاسیک، بخش اول Classic Harmonica Vol 1” را منتشر ساخت.
زیگوینروایسن (Zigeunerweisen) ساخته پابلو سارازات (Pablo De Sarasate) را با اجرای اشمل بشنوید
در ۲۷ فوریه سال ۲۰۰۳ جایزه “Jakob Prandtauer” در شهر “St. Pölten” اطریش به فرانز اشمل اعطا شد. او پس از دریافت این جایزه به رسانه های خبری اظهار داشت :” بسیار خوشحالم، نه به دلیل اجراهای موفقم، بلکه به این دلیل که توانستم این جایزه را برای سازدهنی دریافت کنم.”
مجاهدت های اشمل در این عرصه، این امکان را برای نوازندگان سازدهنی فراهم نموده که ماحصل ده سال تجربه و مطالعه او را در مورد این ساز که همواره مورد بی مهری بزرگان موسیقی قرار گرفته، در اختیار داشته باشند.
او در ژوئیه سال ۲۰۰۱ یک سمینار شش روزه با موضوع سازدهنی، در اطریش برگزار کرد، در ماه مه سال ۲۰۰۴ متن کامل این سمینار با عنوان ” هم نوایی سازدهنی با ارکستر” عرضه شد، در حال حاضر متن فوق الذکر در سایت اختصاصی اشمل قابل دسترسی است. در مقدمه این متن به نقل از او، خطاب به نوازندگان جوان آمده است :
” اصولا نداشتن استعداد در زمینه نوازندگی را بهانه ای بیش نمی دانم و معتقدم استعداد من در این زمینه مطلقا بیش از شما نیست، تنها تفاوتی که وجود دارد به توانایی ام در برخورد با مشکلات بنیادین در نواختن قطعات مختلف با این ساز بر می گردد که تا اندازه ای حرفه ای تر از برخورد شماست. ”
در جایی دیگر آمده است :” اینکه دسته ای از افراد سازدهنی را بیشتر یک اسباب بازی می پندارند تا یک ساز، دو دلیل دارد: یکی اینکه تا به حال تک نوازی یک نوازنده واقعی را با این ساز نشنیده اند، دلیل دوم کمبود قطعات کلاسیک ساخته شده برای ساز دهنی است. در مورد دلیل اول، به هر ترتیب تمی توان برای چنین طرز تفکری افراد را سرزنش نمود، کار درست این است که بتوانیم با شیوه نواختنمان دید آنها را تغییر دهیم. در توضیح دلیل دوم نیز این کمبود واقعا وجود دارد، اساتیدی چون باخ، موزار و بتهوون هیچگاه قطعه ای برای سازدهنی نساختند، همه می دانیم که این ساز در آن روزگار به صورت کنونی وجود نداشته و با اطمینان می گویم اگر ساز دهنی امروزی در دوره موزار یا آهنگسازان مطرح دیگر یافت می شد، به طور قطع برای این ساز نیز قطعاتی ساخته می شد. ”
“Hexentaenze Le Streghe “ساخته Nicolo Paganini را با اجرایFranz Chmel بشنوید
در بخشی که به جنبه های تئوری و عملی مربوط به تکنیک های نوازندگی ساز دهنی مربوط است، دو روشی که امکان استفاده از آنها در نواختن این ساز وجود دارد، مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار گرفته اند. به طور قطع نوازندگان این ساز با دو روش “Puckering” و “Tongue Blocking” آشنایی کامل دارند، در “Puckering” نوازنده لب هایش را در حالتی مانند سوت زدن قرار می دهد و هوا تنها در یکی از سوراخ های ساز جریان پیدا می کند، در “Tongue Blocking” نوازنده لبان خود را بر روی دو یا چند سوراخ قرار می دهد و سوراخ هایی از ساز که در لحظه مورد استفاده قرار نمی گیرند، با کمک زبان بسته می شوند. به عقیده اشمل، روش “Tongue Blocking” هر چند مشکل تر است، اما مزایای بسیاری را داراست و به سازدهنی امکانات شگفت آوری می افزاید، بنابراین در صورتی که نوازنده ای بخواهد از کلیه امکانات این ساز در اجراهایش بهره جوید، ناگزیر از به کار گیری تکنیک “Tongue Blocking” است.
سخنان اشمل در سمینار مزبور با یک جمله خطاب به عموم نوازندگان پایان می یابد: “موسیقی باید از روح و قلبتان نشات بگیرد، اگر با تمام وجود بنوازید، بدون شک مستمعین راضی و خرسند خواهند شد.”
مرسی . خوندن این مقاله منو برای تمرین بیشتر تو سازدهنی که عاشقش هستم راسخ تر کرد . حرفهای اشمل خیلی به دلم نشست . بازم مرسی .
salam sahar khanoom
lotfna befarmayeed chegoone mitavanam albumhaye do navazie saz dahani va pianoye in honarmand ro tahie konam
khahesh mikonam mano rahnemayee konid chooh az gheteye paganini khyeli khosham umad
mikham albumhaye kamelesho dashte bsham
lotfan mano rahnemayee konid
دوست عزیز شما در صورت داشتن کارت اعتباری می توانید از فروشگاههای اینترنتی مانند amazon.comاین آثار را سفارش داده و تهیه نمایید.
sahar khanom kahhesh mikonam be man begid chetori mitonam karte etebari tahie befarmayam
:))
شهر کتابهای تهران بعضی هاشون سی دی هم از خارج میارن باید سفارش بدی
salam!
vaghean terekundin ba in maghale tun!!
dast o panjatun dard nakone!!
dast Marizad
Age betunin ye matlaba ham dar mored e Harmonica & Jazz tahie konin ke dige mahshare!
aziza mustafa zadeh tu yeki 2 ta az karhash az harmonica estefade karde ke vaghean bi nazire. lotfan age momkene begin che karhaye Jazz e digeii hast ke tush harmonica dshte bashe.
Daste hamatun ro be garmy mifesharam
به زودی مطلبی در مورد نوازندگان هارمونیکا ( سبک بلوز و جز)در سایت قرار خواهد گرفت.
سلام!
ممنون به خاطر توجهتون!
یک نکته جالب: در آلبوم Jazziza سازدهنی را Toots Thielemans بزرگ نواخته است !
salam
mamnoonam az matalebe ghashangeton .dar barabare in hame zolmi ke be in saz shode shoma bain kar vaghan lotfe bozorgi kardin ke dar morede ghabeliataie in saz vase ma neveshtin .dar morede ghataate kelasik mikhastam be bachehaie saz dahani zan begam ke be nazare man mishe az ye seri ghete ke vase kolan sazaie badi tanzim shode vase in saz ham estefede kard yani fekr mikonam besheman khodam y e sonat az bakh ro ke vase flot hast az dostam gereftam va mikham rosh kar konam .albate alan ham ghatate celasici hastan ke ba saz dahani kheila mizanan ( pedar khande love story papion mishel esteregof va…)ama be ghole dostam az bas ina roo zadan dige nakh nama shodan . man ham be hame bache haie celasick kar pishnahad mikonam ke hatman ye emtehani bokonan va az ghtati ke vase sazhaie badi mese flot kelariment saksifon neveshte shode estefadi konid hatman bazishon ba saz dahni bayad ghashang beshan va roye saz beshinan masalan man malagona ro az flot bardashtam va basaz dahani mizanam bad nemishe vase hamegi arezoie mofaghiat mikonam be khosos setare khanom ke hamishe nazaraie jalebi midan
salam
متشکر از انتخاب زیباتون
با سلام دستتون درد نکنه اگه ممکنه مقاله ای هم در مورد جایگاه سازدهنی در ایران ونوازنده ها بزارید ممنون میشم میدونم که استقبال میشه
ممکنه توی سایت لیریک فیلمهای رومئو و ژولیت-قصه عشق-پدر خوانده رو هم بذارین؟مرسی از سایت پر محتواتون
salam man babakam aliye man khodam konserto laminor baraye vialon e bakho ro zadam ba saz dahani kare besyar jalebi bood mersi shar aliye
در مورد اشعار و شعرهای شاعران بزرگ اروپائی چیزی ندارید؟
man khodam saz dahany ro yad gereftam va hala ham dar orumiee celas daram. man ahle shahre bukan hastamva dar sabkhaye clasic va jaz kar mikonam.dar morede sayte shoma bayad begam ke karetun 20e.
salam lotfan dar bareye aghaye mansur paknegad chizi benevisid.
salam az zahamat shoma sepas gozaram
aghayoon aliye az in etelaat vaghean estefade kardam
بهتریت سایتی که در زمینه موسیقی در اینترنت برای فارسی زبانان وجود دارد.چقدر خوب و علمی کار کردید.امید وارم که امکان لذت بردن از این سایت رو برای خودم و دیگران فراهم کنم.حتما این سایت رو به دوستانم معرفی خواهم کرد.
salam.omidvaram ke haleton khub bashe
besyar sepasgozaram bekhatere etelaati ke be man dadid man az in saite shoma kheili chizha yad gereftam va baes shod ke man bishtar tamrin konam man bishtar az 7sal hast ke saz dahani mizanam age mishe baz ham matalebi jadid benevisid va mano bishtar rahnamaee konid montazere emaileton hastam
shad o movafagh bashid
لام. ممنون به خاطر مطلب خیلی خوبتون. یه سوال داشتم, خود اشمل وب سایت یا ایمیل خاصی نداره؟
MRCE az matalebe ziba va mofidetoon. soalam in bood ke aya besurat khodamooz ham mishe insazo osooli yad gereft
salam mer30 kheyli zeba doob.
ye lotfe mikonid behem as linkhaye down loadesh moarefi konid.
bazam mer30
salam aga matalebton jaleb va khandani bod dastet dard nakoneh omidvaram ke kareto haminjori be khobi pish bebari .
البته آقای اشمل در طراحی سازدهنی هم ید طولایی دارند . چون مرتبط با مطلب شما بود لینک دادم
http://apsez.blogspot.com/2009/12/nc64-concert.html
سلام لطفا یه سایت برای ساز دهنی به من معرفی کنید . با تشکر afshinnote@yahoo.com
mamnunam az matalebe ghashangetun
az dustayi ke note saz dahani lazem daran
mikham ke be emaile man pm bezanan
man ye chanta note ghashang daram
ke mitunam taghdimetun konam
jackhonest26@yahoo.com