حامل
برای آنکه نت های موسیقی را در دورهای پی درپی که پیشتر نشان داده شد بتوان به خط موسیقی نوشت خطوطی به کار برده می شود که حامل نام دارد.
حال در ساده ترین و معمول ترین کاربرد خود عبارت است از پنج خط موازی با فاصله های مساوی. حامل پنج خطی دارای یازده محل برای جا دادن نت های موسیقی است پنج محل روی خط ها چهار محل میان خط ها یک محل پایین و یک محل بالای حامل
به این ترتیب روی هر حاملی می توان یازده نت جای داد.
به شکل زیر توجه کنید : (در سمت راست نت ها روی خط نوشته شده ) و ( در چپ نت ها ما بین خط) و ( در بال یک نت بالای خط چسبیده به خط زیرین خود ) و ( در پایین یک نت چسبیده به خط بالایی خود )پس به این ترتیب در یک خط حامل می توان تا یازده صدا نوشت.
نکته : در ضمن نت ها را طبق قرارداد مانند زبان های لاتین و ریاضی از چپ به راست
می نویسند و می خوانند.( در این شکل استثنا برای درک بهتر مطلب به این صورت نوشته شده. )
نام نت ها بروی حامل
بستگی نام نت ها با جایشان روی حامل قراردادی است:به این ترتیب که جایی را روی یکی از خطوط حامل مبدأ فرض می کنند و یکی از نت های هفتگانه را در آنجا می گذارند و بقیه ی نت ها را از آن مبدأ حساب می کنند.مثلا اگر چنین فرض کنیم که روی خط دوم حامل نت ( سل ) قرار گرفته است. نت های دیگر به ترتیب شکل زیر نامگذاری می شوند . در این صورت برای مشخص کردن این مبدأ در ابتدای حامل نشانه ای به این شکل به نام کلید سل روی خط دوم می نویسند
در حامل بالا که معروفترین حامل موسیقی است نت های روی خط از پایین به بالا عبارتند از 🙁 می ).( سل ).( سی ).( ر ).( فا ).و نت های میان خط ( فا )،( لا )،( دو )،( می )،نت زیر حامل ( ر )،و نت بالای حامل ( سل )،است.
نکته : ( طبق قانون و قرارداد کلید سل را نمی توان روی خط های دیگر نوشت فقط روی خط دوم باید نوشت )
پس در نتیجه کلید سل نام خود را به نتی می دهد که روی آن خط نوشته شده باشد یعنی خط دوم
خط های تکمیلی یا اضافه
گفته شد که روی حامل تنها یازده نت می تواند جای گیرد که البته نسبت به تعداد نت های کاربردی موسیقی ( بیش از ۶۰نت) رقم بسیار ناچیزی است. برای رفع این کمبود در زیر و بالای حامل هر جا و هر زمان که نیاز باشد خط هایی کوتاه می گذراند و به یاری آنها بر کاربرد حامل وسعت نت نویسی روی آن می افزایند.
نکته:خط های تکمیلی چه به سوی بالا و چه به سوی پایین تا آنجا افزوده می شود که چشم با اندکی تجربه بتواند تعدادشان را به آسانی تشخیص دهد.
به طوری که در شکل بالا دیده می شود بر روی حامل با افزودن خط های تکمیلی (در این نمونه چهار خط – از هر دو سمت ) تعداد نت ها از ۱۱ به ۲۷ رسیده است. تعداد خط های تکمیلی البته محدود نیست. نت های تکمیلی نیز با همان روال نت های حامل ( تناوب نت های روی خط و میان خط ) نوشته می شود .
نیم خط
خط
در اصطلاح خط هایی را که از میان نت ها می گذرند نیم خط و خطوط تکمیل کننده در زیر یا بالای نت را خط می نامند.
shoma ba in model be hich ja nemiresid
mosighi ro nemishe ba khat kesh o gonia nevesht
be nazare man ke kheili ham mofid ast!
سلام. امیدورام که مطالب تئوری بصورت مداوم و همراه با یک هدف مشخص ادامه پیدا کند. بسیار ممنون
دستتان درد نکند.عالی وبسیار مفیداست.
شهرام.
از مطالبی که درج کردین تشکر می کنم. اگر ممکن است راجع به هارمونی نیز از ابتدا به صورت مداوم مطلب بنویسید ممنون می شوم.
مطالب زیادی در مورد هارمونی در سایت قرار گرفته شده که باز هم ادامه پیدا میکند.
Mamnoooooooooooooooooooooooooooooooooon
بد نیست سعی کنید بهتر توضیح بدهید
با سلام خیلی خوب بود امیدوارم ادامه داشته باشد
salam duste aziz be nazaram shoma hanuz motavajjeh neistid ke not baraye che manzur ijad shodeva estefadash baraye chist.
maznuram dusti bud ke avvalin nazaro dadan
مرسی.ادامه بدین
سلام,خیلی به من کمک کرد.مرسییییییییییی
خوب بود عالی بود
سپاسگزارم
ممنون از شما . لطفا ادامه پیدا کنه