گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

خوشحالم که روسیه را انتخاب کردم

هنرستان عالی موسیقی یا کنسرواتوار شهر سنت پترزبورگ در روسیه تاکنون پرورش دهندهء رهبران، آهنگسازان و نوازندگان بسیاری بوده است. به تازگی برای نخستین بار، دیپلم عالی آهنگسازی این کنسرواتوار، موسوم به دیپلم قرمز، به یک ایرانی اعطا شده است؛ به محمدرضا تفضلی، آهنگساز ۳۳ سالهء ایرانی.

محمدرضا تفضلی در تهران متولد شده، از هنرستان موسیقی در این شهر، دیپلم نوازندگی ویلنسل گرفته و از دانشگاه آزاد، مدرک کارشناسی موسیقی دریافت کرده است. تفضلی از سال ۱۳۸۰ تحصیلات خود در رشته آهنگسازی را در کنسرواتوار سنت پترزبورگ پی گرفت. وی از مدارک کنسرواتوار، فعالیت های اجرایی و حال و هوای تحصیل موسیقی در روسیه می گوید؛ کشوری که به ندرت مقصد دانشجویان و مهاجران ایرانی است.

در روسیه معمولاً برای پایان تحصیلی دو مدرک می‌دهند. یکی مدرک آبی‌ست، یکی هم مدرک قرمز. مدرک قرمز، مدرک عالی محسوب می‌شود و مدرک آبی مدرک عادی. مدرک قرمز برای کسانی‌ست که تحصیلات را بهتر طی کرده‌اند. البته این به معنای این نیست که کسانی که مثلاً دیپلم آبی می‌گیرند، موزیسین‌های ضعیف‌تری باشند. بسیاری از کسانی که دیپلم‌ آبی گرفتند از موزیسین‌های بسیار خوبی بودند. مسئلهء تحصیلات و نمرات خوب گرفتن البته می‌تواند به قدرت موسیقیایی ربط داشته باشد، ولی این همیشه به‌طور مطلق نیست. کما اینکه همدوره‌های ما که دیپلم آبی گرفته اند موزیسین‌های بسیار خوبی هستند.

چه شد که برای تحصیل موسیقی، روسیه را انتخاب کردی؟

خیلی اتفاقی پیش آمد. ولی من از قبل در ایران، همیشه جریان موسیقی قرن بیستم را که طی می‌کردم از سیستم موسیقی روسی خیلی خوشم می آمد. آهنگسازانی که در روسیه بودند مانند سرگی راخمانینوف و دیمیتری شوستاکویچ را می‌شناختم. این سیستم را به جریانات دیگر ترجیح می‌دادم. هنگامی که وارد کنسرواتوار سن پترزبورگ شدم، دیدم آن سیستم کلاسیک خودش را با نظام جدید حفظ کرده و هنوز اسلوب کلاسیک در آن وجود دارد.

زیرا نه همه ولی بیشتر آهنگسازان آنجا، یعنی در کنسرواتوار سن پترزبورگ شاگردان شوستاکویچ هستند. البته در اینجا استثنای بزرگی هم مانند سرگئی میخاییل شوینسکی هم وجود دارد که برای خودش اصلاً مکتبی دارد. همچنین استاد خود من که یکی از برجسته‌ترین شاگردان شوستاکویچ است این سیستم کلاسیک را همچنان حفظ کرده است اما نگاه، نگاه جدیدتری است نسبت به موسیقی مثلاً نیمه‌ء اول سدهء بیستم یا اوایل نیمه‌ی دوم قرن بیستم. خیلی خوشحالم که اینجا را برای تحصیل انتخاب کرده‌ام.

فکر می‌کنی مهمترین تفاوت های روسیه در زمینه آموزش موسیقی با اروپایی مرکزی – غربی یا آمریکا و کانادا چیست؟

ببینید اصل دوران تحصیل در روسیه برخلاف اروپا و آمریکا که ۴ساله است، ۵ ساله است. این البته می‌شود گفت بطور کلی ربط پیدا می‌کند به سیستم تحصیلی آنجا. اما در مورد موسیقی شاید بشود گفت که اصیل‌ترین مکاتب موسیقی در دنیا سه مکتب هستند. مکتب آلمانی و در کنارش مکتب اتریشی‌ست که در واقع مکتب اتریشی هم به‌نوعی با تفاوت های اندک، مشتق شده از مکتب آلمانی است. یکی دیگر، مکتب فرانسوی‌ست که سبک خودش را دارد و دیگری هم مکتب روسیه. مکتب روسیه از آن دو مکتب بسیار جوانتر است، به دلیل اینکه خود روس ها اصلاً نسبت به کشورهای دیگر که صاحب موسیقی کلاسیک شدند و به جایگاه پیشرفته‌ای هم دست پیدا کردند، خیلی دیرتر شروع کردند.

در قیاس با فرانسه، ایتالیا و آلمان حتا به دویست‌سال هم نمی‌رسد. ایتالیا و فرانسه بیش از هزار سال است و آلمان هم نزدیک به هزارسال می‌شود که فرهنگ این نوع موسیقی را دارد، اما در روسیه دویست سال هم نیست. با این حال توانسته مکتب اصیلی را ایجاد کند. درواقع می‌شود گفت از دو مکتب فرانسوی و به ویژه آلمانی الهام گرفته است و در عین حال به زبان شخصی خودش دست پیدا کرده است.

این برمی‌گردد به یک سری پایه‌های موسیقیایی. یعنی پایه‌هایی که درواقع از راه آن، شخصیت‌سازی و شکل‌گیری ذهنیت موسیقیایی در دانشجویان و هنرآموزان شکل می‌گیرد. می توان گفت این نه تنها در آهنگسازی، بلکه در نوازندگی و خوانندگی هم وجود دارد و به هیچ عنوان هیچکدام از این مکتب‌ها برتر از آن دیگری نیست. هرکدام از اینها مانند گلی هستند با رایحهء خودشان.

فضای کنسرواتوار سن‌ پترزبورگ که خودت در آنجا درس می‌خواندی و کلاً فضای آموزش موسیقی در روسیه چه تفاوت های عمده‌ای با ایران دارد، استادها،… همه چیز!

تفاوت ها از زمین تا آسمان است. البته من کسی هستم که واقعاً خیلی چیزها از استادان ایرانی یاد گرفته‌ام. خودم را مدیون کسانی می‌دانم که ازشان چیز یاد گرفتم و تعدادشان خوشبختانه کم نیست؛ احمد پژمان، شاهین فرهت، علی شریفیان، اینها کسانی بودند که من از آنها یک سری مبانی و شناخت موسیقی کلاسیک را یاد گرفتم. در دانشگاه هم درس های موسیقی قدیم ایران را از فرهاد فخرالدینی را هیچگاه فراموش نمی‌کنم ولی خب فضای اینجا واقعاً فرق می‌کند؛ یعنی آنقدر فرق می‌کند که قابل بحث نیست.

audio file
بشنوید این مصاحبه را از رادیو زمانه

اینجا موزیسین خیلی بیشتر است، موزیسین باسواد خیلی بیشتر است. چون تعداد موزیسین‌های دانا و باسواد زیاد است میان استادان، یک تواضع خاصی دیده می‌شود. می‌بینید که طرف، کوه علم هارمونی است، کسی است که از آلمان دعوتش می‌کنند که بیاید درباره باخ صحبت کند یا بیاید روی اسنادی که از باخ وجود دارد پژوهش کند ولی در عین‌حال آنقدر خاکی‌ است که می‌شود در خانه کنارش نشست و راجع به این مسایل با او صحبت کرد؛ هر کمکی هم که از دستش بربیاید انجام می‌دهد.

استادان و دانشجویان بسیاری وجود دارد. اینها چون از بچگی کار می‌کنند تقریباً به سن ۲۰ سالگی که می‌رسند، موزیسین‌های بسیار جاافتاده ای می‌شوند. یعنی از آن به‌بعد باید خط پیدا بکنند،‌ تکنیک را پیدا کرده‌اند. در ایران معمولاً در این سنین، تازه موسیقی را به طور جدی آغاز می‌کنند! پس تفاوتها خیلی بیشتر می‌شود.

در این دوره، یک سری از کارهایت هم در کنسرواتوار اجرا شد، کارهایی که خودت ساخته بودی. در مورد این برنامه‌ها هم برایمان بگو.

سه کار اجرا شد، منتها در مورد اجرای دو کار اگر بخواهم توضیح بدهم، یکی سونات ویلنسل و پیانو بود که در کنسرتی از دانشجویان ایرانی اجرا شد. جا دارد اینجا از هردوشان نام ببرم، آرمان حبیبی و مهدی حسینی. هردو واقعاً آهنگسازان خوبی هستند. باعث غرور من است که من در کنار چنین ایرانیانی در کنسرواتوار همراه بودم. آن کنسرت که برای من خیلی به‌یادماندنی‌ست، در یک سالن خیلی کوچک اجرا شد، در سالن کنفرانس کنسرواتوار.

از دوستان ایرانی من، کوارتت زهی اجرا شد و از خود من، سونات ویلنسل و پیانو. یک کنسرت دیگر هم همین امسال اجرا شد که کنسرت کوارتت‌های زهی بود در جشنواره ای که توسط یکی از استادان من که استاد آنالیز و فرم کنسرواتوار است اداره می شود. جشنواره ای به نام «از آوانگارد تا امروز». در این جشنواره بخش‌های گوناگونی بود. یک بخش‌اش کوارتت‌های زهی آهنگسازان کنسرواتوار بود که در آن هشت اثر اجرا شد. این دو کنسرت، مهمترین کنسرت های من بودند ولی در عین‌حال کنسرت های پایان تحصیلی هم باید به اینها اضافه شود.

اکنون که می‌خواهی به ایران برگردی چه فعالیتی می‌خواهی داشته باشی؟

در ایران مانند همه‌جای دنیا، خیلی امکان آهنگسازی جدی وجود ندارد. کلاً موسیقی هنری در تمام دنیا موسیقی مظلوم و محجوری است. اگر ما بتوانیم دعوت بکنیم از یک سری نوازندگان اینجا که به ایران بیایند و کارهای ما را بزنند می‌تواند یک حرکت خوبی باشد. در ایران بچه‌هایی هستند که خوشبختانه فعالند. اگر بشود با آنها کار کرد هم خوب است.

می‌شود یک نوع تبادل فکری از نظر هنری ایجاد کرد. استعدادهای خوبی در ایران وجود دارد. ولی تمرکز من بیشتر روی تدریس خواهد بود و اگر فرصتی پیش بیاید که کار من اجرا بشود، خب، چه بهتر! این مسئله برای بسیاری از آهنگسازان دنیا به ویژه آهنگسازان نسبتاً جوانتر صادق است، در همه دنیا همینطور است و من هم البته نسبت به آن معترض نیستم.


رادیو زمانه

پژمان اکبرزاده

پژمان اکبرزاده

دیدگاه ها ۲۶

  • چنین اظهارنظری درباره مراکز آموزشی روسیه بسیار مایه تاسف است. دقیقا مانند این است که کسی از خارج از ایران بیاید وضعیت دانشگاه هایی مانند دانشگاه تهران در دانشگاه شریف را با شعبه هایی از دانشگاه آزاد مقایسه کند. در وضعیت نابسامان برخی مراکز دانشگاهی روسیه و اوکراین شکی نیست ولی کنسرواتوار سنت پترزبورگ یک کنسرواتوار معتبر بین المللی است و کاملا از این قضیه جداست. به یاد دارم که شهرت و درجه علمی این کنسرواتوار تا بدانجا رسید که چند ماه پیش مجله موسیقی بی.بی.سی مقاله ویژه ای را به سیستم آموزشی آن اختصاص داده بود. با مشتاقان و تحصیل کردگان به ایران بازگشته با چنین لحنی استقبال نکنیم و همه را به یک چوب نرانیم

  • من خدمت دوست عزیزمان آقای تفضلی سلام عرض میکنم.برای من به عنوان یک دانشجوی دانشگاهی که شما در ایران از آنجا لیسانس گرفته اید جای افتخار است که شما به چنین جایگاهی در موسیقی رسیده اید.امیدوارم (والبته مطمئن) که در آینده از شما بیشتر خواهیم شنید.به عنوان یک عاشق موسیقی خیلی دوست دارم با کارهاتون آشنا بشم.مراقب خودتون باشین .خدا حافظ.

  • ba salam khedmate aghaye tafazzolie aziz. baese eftekhare ke daneshjooyane irani betoonan be madareje ali beressand va afradi manande shoma niz az eftekharate in marzo boom hastand. vali be onvane kasi ke chand sal dar ukraine va 1 sal ham dar russia tahsil karde bayad begam ke motoasefane in ye haghighate ke sathe marakeze amoozeshe alie russia va sayere jomhooriha, nesbat be zamane ghabl az foroopashie shoravi ofte kheili cheshmgiri dashte. dar in keshvarha be daneshjooyane khareji be shekle $ negah mikonand. reshve gerftan kheili marsoome. osoolan asatide taraze avval ro baraye daneshjooyane khodeshoon va asatide zaiftar ro baraye kharejiha mizaran. motoasefane man shenidam ke dar kheili az keshvarhaye oroopaye gharbi ham intori shode. vali hich kodoom az in masael baes nemishe ke zahamate shoma nadide gerefte beshe.az samime ghalb arezooye movaffaghiat baratoon daram.va dar akhar ye soal az shoma daram: age kasi yeki az asatide shoma ro zire soal bebare, aya oonam mesle shoma axolamal neshoon mide? va inghadr asabi mishe

  • moteassefane hanuz dar Iran javve zedde honari daman gire be zaher honar mandane javan ast ke baraye bozorg kardan va matrah kardane khod az hich tohmat ,pish davari ,va ghezavate bishenakht khod dari nemikonand.duste mohtaram ke chand khatte avvale een nazariat ra neveshte va az onvane esme khod ham eba darid!man az doostane besyar nazdike aghaye tafazzoli dar dorane tahsil dar Russia hastam va ehtemlan haman sonnati kari ke hich az musighi nemidanad dar nazare shoma!man ghasde esbate khod ra dar eenja nadaram vali be nokati az nameye shoma eshare mikonam.1-ey kash shoma midanestid ke moghayeseye mousighie sonnati va classic besyar ebtedai va moteassebane ast chera ke har kodam jaygahi jodagane va raveshe khasse khod ra darand,alfazi mesle MONOTONE

  • moteassefane hanuz dar Iran javve zedde honari daman gire be zaher honar mandane mamlekat ast ke baraye bozorg kardan va matrah kardane khod az hich tohmat ,pish davari ,va ghezavate bi shenakht khod dari nemikonand.duste mohtaram ke chand khatte avvale een nazariat ra neveshte va az onvane esme khod ham eba darid!man az doostane besyar nazdike aghaye tafazzoli dar dorane tahsil dar Russia hastam va ehtemlan haman sonnati kari ke hich az musighi nemidanad dar nazare shoma!man ghasde esbate khod ra dar eenja nadaram vali be nokati az nameye shoma eshare mikonam.1-ey kash shoma midanestid ke moghayeseye mousighie sonnati va classic besyar eshtebah,bi mored va moteassebane ast chera ke har kodam jaygahi jodagane va raveshe khasse khod ra darand,alfazi mesle MONOTONE ke shoma ba an ghasde koobandane musighie Iran ra darid dar mahafele honari dar kharej az Iran arzeshe khasse khod ra darad va dar jaye khodash bar rasi mishavad,dar een bare man baraye shoma harf ziad daram agar khastid jodagane bahs mikonim.2-dar morede 6 saal budane doreye tahsil dar Russia aghaye tafazzoli tozih dadand vali zekre een nokte baraye shoma lazem ast ke dar bishtare keshvar haye Orupa alaan 3+2+3 ast ke ma dar russia yek 5 saal darim va yek 3 saal.3-ba hamin pazirofte shodane asan(be ghole shoma)doost daram bebinam dar soorate pazirofte shodan che moddat dar an mohit davam miavardid.4-baese eftekhare man ast ke ta be hal har 3 nafare ma (Reza Tafazzoli,Arman Habibi,Mehdi Hosseini)tavanesteim name Iran ra ba eftekhar dar kharej az marz haye Iran bar sare zabanha biandazim,hatta dar coservatuar shabi ra be onvane shabe Irani ekhtesas dadand va faghat az karhaye ma 3 nafar estefade kardand.na faghat ma balke ghabl az ma khanome Gita Danai ba sar bolandie tamam reshteye musicology va piano ra ba eftekhar be payan resandeand va khanome Nima Akbari ham ke reshteye rahbari ra tamam kardeand. man be shoma ejazeye chenin barkhordhaye kharej az adabe yek honarmand ra nemidaham ,ey kash yeki az ma ra az nazdik mishenakhtid ya kareman re shenide budid!!tamame een mataleb ra goftam ke faghat kami be fekr foroo ravid va hamvatanane khod ra ke dar conservatouar ba eftekhar va ehteram az anha nam borde mishavad ,baraye bozorg kardane khod nakoobid,rasmi ke risheye dirine dar Iran darad ,tamamie hadafe ma 3 nafar khedmat be roshd va arzeye asare honari dar Iran ast ke entezare chenin barkhordhaye kamelan moghrezane ra nadarim

  • salam bar to Ostad Mohamadreza Tafazzolli chetori duste aziz mano ke yadet miyad man alan inja opera mikhunam agar waght kardi biya 08.12.2007 alman man operaye Falstaf (Verdi) mikhunam biya konzertam. ba dorud Mohsen ).chon adresy az to nadarm majburam inja barat payam bezaram
    nokaretam

  • ba salam, {…} man na bain mr tafazzoli refigham na pesarkhalasham! vali konservatoare sanpeterzborgo az nazdik didam, va aslan be nazare man kasike to sanpeterzborg musighi khonde ba onke to tehran zamin ta asemon fargheshone! albate man az lahaze rohi va ehsasi migam! be barobache iran bar nakhore ye vaght! darzemn man daram foghamo dar reshreye medical& machanics engineering to madrid migiram va rabti be russieh nadaram!

  • واقعا متاسفم برای انسانی که انقدر راحت به خود اجازه می دهددیگران را زیر سوال ببرد.
    من خودم روسیه نبودم ولی شناخت دارم به خاطر تحقیق زیاد و باید به جرات گفت الان در جهان روسیه حرفهای اول رو در موسیقی مدرن می زنه البته همیشه از قطبهای اساسی موسیقی بودند و بزرگانی که از این سرزمین برخاستند که بسیار بوده اند همیشه خالق شاهکارهایی بی نظیر در تاریخ موسیقی بوده اند و همچنین سرزمینی است که همیشه پرورش دهنده ی بزرگان بوده و خواهد بود حال این بزرگان از هر کجای این کره ی خاکی که می خواهند باشند که من این رو در مورد استاد تفضلی شکی ندارم.
    ای کاش می شد هر چه زود تر این حرفهای پوچ این نگاره های زشت و افکار نادرست و نا بجارااز ذهن ها و از قلبمان پاک می کردیم و خود را وقف عشق محبت درونیات پاکمان می کردیم.
    من به شخصه از این وضع اسف بار ناراحتم و آرزومندم هر چه زودتر این اهریمن از روح جامعه و درونیاتمان جدا شود.به امید هر چه سریعتر رسیدن این روز.

  • salam man parham hastam mamnon az siteton man sale avale ke daram to conservatorye armanestan to yerevan dars mikhonam mikhastam bedonam mishe az inja pol zad be moscow mamnon misham age javabamo bedin

  • این اقایی که نظر اول را داده اول برود تحقیق کند بعد حکم صادر کند. دوره تحصیل در روسیه پنج سال است. که با کورس مقدماتی می شود شش سال.

  • با عرض سلام به هموطن عزیز.می خواستم بپرسم هزینه تحصیل واقامت در (روسیه) سنپترز بورگ یا کنسرواتوار چایکوفسکی تامقطع لیسانس (۵سال)است چقدر میشه.آقای محمدرضامن در ایران معماری میخونم(مقطع کارشناسی) وموسیقی یاد میگیرم می خواستم بپرسم میتونم در دانشگاههای روسیه موسیقی بخونم یا باید درهنرستان موسیقی دیپلم بگیرم بعد برم دانشگاه یا باید در کنسرواتوار آزومن ورودی بدم.
    رشته آهنگسازی ونوازندگی ویولن ونحوه آزمون ورودی را بنویسید ممنون میشم.

  • تبریک از اینکه فارق از تحصیل شده اید.من در روسیه نبوده ام اما از وضعیت تحصیل در انجا خصوصا سن پترز بورگ اگاه هستم.درست است که بخاطر پولی که دانشجوی خارجی وارد کشور می کند قبولی در دانشگاه انجا دیگر مثل سابق یعنی دوره سووت نیست اما این بدان معنی نمی باشد که کنسرواتوار سن پترزبورگ اعتبار خود را از دست بدهد البته هنرجویانی هم بوده اند که در کورسهای بعدی اخراج میشوند خصوصا در رشته های نوازندگی و … دوست گرامی نیز تا حدودی درست می فرمایند اما بهتر بود سخنان خود را سنجیده تر بیان می فرمودند.بهر حال بعد از فروپاشی شوروی و ایجاد نظام کاپیتال تاثیر سوء خود را نه در هنر بلکه در سایر علوم نشان داد.به نظر بنده دیگر جهان پدیدهای بنام شوستاکویچ و شاگردهایش را بروی خود نخواهد دیدوتا عمری از شاگردان آنها باقی است از آن مکتبی که بنیه اش سترگ و پولادین است بهره باید جست.شایان ذکر است دیمیتری دیمیتریویچ ۱۲ سال تدریس کرد و از کل اتحاد جماهیر شوروی ۲ آهنگساز غیر روس را پذیرفت و تا آخر عمر خویش با انها بسیار مانوس بود.(قارا قارایف و جودت حاجی یف ] از کشور آذربایجان من نیز به نوبه خودم از نزدیک با محبوبترین شاگرد جودت حاجی یف داداش اف و پسر ق.قارایف فرج قارایف ارتباط دارم و اب و هوای ان دوران و مکتبی که آنها پشت سر گذاشتهاند را حس میکنم.در ضمن بسیار خوب می بود نتهایی از آثارتان را در سایت بخصوصی می گذاشتید تا خیال خود و دیگران را راحت می کردید.من به شدت طرفدار موسیقی حرفه ای هستم و بطور جدی انتقاد می کنم ولی در نهایت سکوت بهتر از …….

  • سلام. باپوزش از تأخیر ناخواسته. تمام دوستانی که مایل به دانستن شرایط ورود به کننسرواتوار سن پترزبورگ هستند می توانند به سایت من که http://www.m-r-tafazzoli.com یاایمیل منtafareza53@yahoo.com یا فیسبوک من مراجعه نمایند. پاسخشان را خواهم داد.

  • استاد مدتهاست که از محظر شما در دانشگاه فیض می بریم و حالا که یواش یواش داریم فارق التحصیل میشیم میفهمیم قدر و منزلت شما رو.واقعا نمونه اید استاد….

  • بنده در دی ماه سال گذشته کامنت شماره ۲۵ رو نوشته ام و دیگر این سایت را مطالعه نکردهام اما در یک حادثه ای که آن را به فال نیک می گیرم دوباره مجبور به بازدید از این صفحه شدم.اکنون ۲۷ اسفند سال ۹۰ در حالی که در شهرمان (خلخال)بیشتر از ۲ متر برف باریده و فضائی سفید و خالص اطرافم را پوشانده لازم می دانم درون خود را به این سفیدی پاک آراسته و در مورد عرایض قبلی خود مطلبی را بنویسم .من در نظر خود قصد توهین و تخریب هنرمند محترم جناب تفضلی یا مکتب روس را نداشته ام .منظور اصلی بنده تاثیرات منفی نظام سرمایه داری بر پیکره علم و دانش و فرهنگ هنر در جهان و روسیه بوده که خود نیز از نزدیک شاهد آن بو ده اید.این بدان معنی نیست که خودای ناکرده شما و دوستان دیگر بی زحمت و با پول درس خواندهاید چراکه در آخر عرایض از شما خواسته ام آثارتان را در سایتی می گذاشتید تا آنهایی که این جنجالها را به پا می کنند و قصد تخریب دارند با آثار آشنا شوند که این هم از بی اطلاعی و عدم شناخت من از آقای تفضلی نشات گرفته است چرا که سایت ایشان را امروز بازدید کردم .به هر حال آگر در نظرات بنده حتی ذره ای توهین و بی مسئولیتی وجود دارد بنده مسئولیت آنرا به عهده گرفته و خود را از این بابت نکوهش می کنم.امیدوارم نوشته های صادقانه بنده را پذیرا باشید.

  • سلام. متشکرم از جناب تفضلی به خاطر مصاحبه ی خوبشون.
    بنده از شاگردان آهنگسازی ایشون در دانشگاه هنر هستم و در چند سالی که مشغول به تحصیل هستم یکی از بهترین اساتید بنده به حساب میان و مفتخرم که شاگردشون باشم. براشون آرزوی موفقیت های بیشتر میکنم و سلامتی همیشگی …

بیشتر بحث شده است