درباره فخری ملک پور
بانوی هنرمند، فخری ملک پور (مدرس) یکی از نمونههای عالی برای مفهوم «مکتبداری» در موسیقی کلاسیک ایرانی است. همین موضوع قدر و مرتبه ایشان را بسی بالاتر از یک نوازنده دانا و با احساس ترسیم میکند. از چندین جهت، مقام ایشان در موسیقی کلاسیک ایرانی، ممتاز و متمایز از دیگر کسانی است که در ساز تخصصی خود، عمر صرف کرده و برحسب استعدادشان به مقامی رسیده اند. اگر بخواهیم این مقام والا را در فشردهترین عبارت خلاصه کنیم حاصلش همین چند کلمه است: مسئولیت فرهنگی و انسانی.
اما حاصل عمری هشتاد و پنج ساله، آن هم با هفتاد و چند سال سابقه حضور در موسیقی، در این کلام فشرده، فهمیده نخواهد شد. نگارنده در این یادداشت مختصر که از سر ارادتی بوده و نه برحسب لیاقتی (که نداشتهام)، سعی دارد فهرست وار، تعدادی از این خصوصیات را که وجود گوهرین بانو ملکپور را معرفی میکنند، توضیح دهد. امیدوارم کاستیهای ذهن و زبان این کمترین ارادتمندشان را ببخشند و نادیده بگیرند.
بانو ملک پور از «استاد دیدهترین» هنرمندان هستند. تنها سایه رفیع استاد مرتضی محجوبی بالای سر ایشان نبوده است. منظومه درخشانی از نامهای بلند و جاویدان در محیط پرورش و آموزششان حضور داشتهاند: عبدالحسین شهنازی، حسین تهرانی، احمد عبادی، ادیب خوانساری، رهی معیری و… خلاصه، یک نسل طلایی از بزرگترین هنرمندان، معلمان ذوق و استعداد ایشان بودهاند.
چنین فرصتی در آن زمان هم برای هر کسی وجود نداشت و امروز… امروز فقط میتوان آن را جزو آرزوهای محال قلمداد کرد. پدر هنرشناس ایشان، شادروان ذبیحالله ملکپور از هیچ امکانی برای پرورش چنین ذوق لطیف و گیرایی فروگذار نکرده و غیر از موسیقی، در سایر زمینههای ادبی و فرهنگی نیز بهترین استادان زمان را به خدمت گرفته بودند: از خوشنویسی تا شعر و ادب و از جغرافیا و تاریخ تا زبان آموزی. بانو ملک پور سالهای آغازین عمر را در غنیترین محیط ممکن گذرانده و به بهترین نحو آموزش دیدهاند.
بانو ملکپور، ثمره همه آموختههایشان را در نوازندگی پیانوی ایرانی به شیوه استاد محجوبی به کار گرفتهاند: لطافت زخمههای سه تار؛ شیرینی هنر ضربی خوانی و تنبک نوازی، کششها و حالات زیبای هنر آواز ایرانی؛ شعرشناسی؛ همه و همه، در نوازندگی پراحساس خانم ملکپور، قابل شناساییاند. اصولاً هنر نوازندگی پیانوی ایرانی به ردیف شناسی و نواختن یک ساز اصیل ایرانی (بویژه سه تار) بسیار وابسته است و شخص استاد محجوبی نیز چنین مسیری را در اوایل عمر پیموده بودند و به شاگردان مستعدشان نیز سفارش میکردند.
بانو ملکپور عزیز، در تمام این هفتاد و چند سال نوازندگی پیانو وفاداری تام و تمام خود را به اصول و فنون و ظرایف روش استادشان، مرتضی خان محجوبی حفظ کرده و از تجربه گراییهای بیقاعده و از دخل و تصرفهای دلبخواهی در آموزشهای استادشان پرهیز داشتهاند. یکی از مهمترین شاخصهای هنرمند کلاسیک، همین است: اصرار بر حفظ دقیق چارچوبها و پرورش احساس آزاد در محدوده آن، که هنرمند مستعد را در آن واحد، هم اصیل و هم خلاق تربیت میکند. پایبندی ایشان به روش استادشان، در لحظه لحظه اجرایشان معلوم است ولی تفاوتهای شخصی و احساسی هردو نفر نیز مشخص است. باید اذعان کرد که تا امروز هیچکدام از شاگردان خانم ملکپور، نتوانستهاند در حد و حدود استادشان، این حد از اصالت و فردیت را عملاً نشان بدهند و میتوان گفت هنوز هم شباهت ظاهری و باطنی اجرای بانو ملکپور به اجراهای استاد محجوبی، بیش از همه افرادی است که میشناسیم.
بنام خداوند هنر آفرین
خواهر بزرگوار، هنرمند نامی و
عموزاده ارجمندم
سرکار علیٌه بانو فخرالسادات ملکپور
با درود فراوان
نوروز ، روزهای آغازین سال
یکهزارو چهارسد خورشیدی و
بیست و نهم ماه مارس گریگوری ،
” روز جهانی پیانو ” بر سرکار عالی
فرخنده باد
با آرزوی ” بهترینها ” برایتان و به امید
دیدار هرچه زودتر.
ارادتمند
دوستدارتان
دستبوسی از هزاران دستبوس دستان
هنرآفرینتان
سید مرتضی سلامی پور حکیم
(جزایری شوشتری)
از تهران
تلفن : ۸۸۴۵۹۹۸۹
موبایل : ۰۹۱۰۸۵۶۶۳۹۷
۰۹۱۶۴۲۳۴۵۹۹
E-mail : mortezasalamipour@yahoo.com