بازتاب صدای باورمندان اعصار پیشین
کیفیت، کیفیت و باز هم کیفیت. این اولین چیزی است که هنگام شنیدن اوراتوریوی آوازی لوریس چکناوریان، زندگانی مسیح، به گوش میرسد. در این اثر خوانندگان در چهل موومان (دو بخش) به آواز تسبیح معبود میگویند. حتا اگر ندانیم شالوده و مادهی اولیهی این نواهای مذهبی از کجا و با صرف چه همت و متحمل شدن چه زحماتی آمده خود آثاری که میشنویم گویای گویا است. و حتا اگر نتوانیم معنای متن آیینیشان را دریابیم یا بر بستر فرهنگ دینی مسیحی درکشان کنیم (که قاعدتا اغلب ما نمیتوانیم چنین کنیم) این آثار آوازی زیبایی معنوی-موسیقایی مختص خودشان را دارند.
تکههای این اوراتوریو سفری شگفتانگیز و رازآمیز به دل سنتهای قرون وسطای مسیحی (روایت ارمنی) فراهم میکند، تصویری بازآفریده به دست آهنگساز امروزین از متنهایی موسیقایی به نمایش میگذارد که قدمتشان بین ۱۵۰۰ تا ۱۰۰۰ سال است (گرچه ما نمیدانیم دقیقا سهم آهنگساز چقدر است و سهم متنهای مرجع چقدر). زمانشان بسیار از ما دور است. چنان دور که بیم آن میرود موسیقی اصلا ارتباطی برنیانگیزد و مفهومی را در ذهن شنونده نسازد. اما چنین نیست. کافی است تنها بگذاریم صدا به درون بیاید و در ذهن نفوذ کند. آنگاه پژواک صدای آن مومنان تاریخی اثر میگذارد و شنونده را مجذوب میکند.
با یا بی هر گونه درک فرهنگی لیتورژیک، حتا بدون باور به ایمان مذهبی مسیحی خطوط موسیقایی رنگارنگ و پرطنینی که در “Lord Have Mercy” (Resurrection and Ascension) میشنویم همچون اوجی برای اوراتوریو مسحور کننده است. سکون کیهانی و ازلی موجود در هر یک از آوازها، از همان اولین، “The Lord’s Prayer”، (گرچه در اندک جاهایی به فراخور متن ممکن است دگرگونی حالت نیز بپذیرد) نمایی مییابد و حضور خود را همچون عنصری برآمده از شکوه و هیمنهی ایمان با صدای پرصلابت تکخوان و ساختار سنگین و متین همخوانان پایدار میکند.
همان کاری را میکند که در اصل قرار بوده بکند؛ در دلهای باورمندان احساسی الهی برمیانگیزد. روایت موسیقایی محض ما از زیباییهای چنین اثری –که فارغ از اینها است- فرآوردهی جانبی آن غایت اولیه است. و این زیبایی، ولو جانبی، چندان هست که ارج آهنگساز را در نگاه ما افزون کند.
نویز
***
گفتگوی هارمونیک
«مجموعه برگزیده آثار لوریس چکناواریان» که توسط موسسه فرهنگی هنری «راد نو اندیش» به مدیریت بردیا صدرنوری توسط موسسه «ایران گام» در سال ۱۳۹۷ در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است. پیش از این مجموعه آثار لوریس چکناواریان به همت انتشارات آوای باربد به بازار عرضه شده بود.
۱ نظر