شما را بهعنوان مدرس اولین ارکستر ویژه بانوان میشناسند و برای نسل من بیشتر شهرت شما در آن بخش بوده است. شما هم سرپرست بودید، هم تکنواز و همنواز و هم آهنگساز، اما نسل امروز درباره ارکستر بانوان چیزی نمیداند. لطفاً شما بفرمایید.
قبل از من، آقای احمد فروتن راد که استاد هنرستان بودند، ارکستری متشکل از خانمها که برخی فارغالتحصیل بودند و برخی نبودند، تشکیل دادند. از بیرون کادر هنرستان هم دو، سه نفر اضافه شده بودند و در مناسبتهای مختلف اجرا داشتند. مدتی هم خانم سیمین آقارضی و خانم مهین زرین پنجه سرپرستی ارکستر را داشتند. مدتی هم آقای پورتراب بودند و بعداز ایشان به من پیشنهاد شد که سرپرستی کنم. گمانم سال ۱۳۴۸ بود. تغییراتی در آن دادیم و نوازندههای بهتری آوردیم. ارکستر برنامههای موظف داشت و بروشورهایش اگر باقی مانده باشند، اسناد این کارها هستند. ارکستر بانوان در دو زمینه کار میکرد: یکی با سازهای ملی و دیگری با سازهای غربی. بیشتر برنامهها زنده بود و بعضی هم ضبط شدند. فیلمهایی که باقیمانده خیلی خوش کیفیت نیستند. سفر هم خیلی رفتیم. از جمله به افغانستان، نزد محمدظاهرشاه، اعضای ارکستر گاه عوض میشدند. از اعضای ثابت، خانمها: وزیری تبار، شکالور، صالح، بروجردی، میرخانی، مشیری، رهبری، کریمی، اطرایی، حاجیغلامحسین، پاشایی، حقیقی، افتاده، اسماعیلی و شاهسوندی بودند. اکثراً قوی و حرفهای ساز میزدند. شعرها را آقای ابراهیم صفایی و خانم لعبت والا بررسی میکردند. شورای بررسی هم استادانی چون پورتراب و رادمرد را داشتند، سالهای پرکاری بود.
در زمینه آهنگسازی چطور؟ آیا فقط از کارهای خودتان بود؟
خیر! از خیلی افراد بود همیشه گفتهام که من خودم را آهنگساز ندانستهام و کارهای دیگران را بیشتر تنظیم کردهام. خیلی افراد آهنگهایشان را میدادند و بعد از بررسی و تصویب در ارکستر اجرا میشد.
از آقایان خواننده چه کسانی با شما کار میکردند؟
آقایان: تورج کیارس، اسفندیار طهوری، نادر گلچین و احمد ابراهیمی. امتیاز کار ما بهخاطر نوع جنسیت نبود و بهخاطر شسته رفته بودن کار ما بود. همه میدانستند که با یک ارکستر حرفهای سروکار دارند و این برخی آقایان را ناراحت میکرد.
حامی این ارکستر؟
چرا از ارکستر بانوان صفحهای پر نشد؟
برای اینکه دید اجتماعی به زنان، آنهم زن هنرمند، دیدگاه مطلوبی نبود. فضا مرد سالار بود و توقع شان از زن این بود که فقط در خانه بماند و خانهداری کند. استعداد و فرهیختگی و هنر زن را تحمل نمیکردند و تا جایی که میتوانستند، مانع میتراشیدند. خانمهای ارکستر این عقیده را داشتند که باید موسیقی را پاک و پاکیزه جلو ببرند و ذهنیتهای غلط گذشته را باطل کنند. اما جامعه در مجموع همکاری نمیکرد. در وزارتخانه، رفتار و ظاهر خانمها خیلی خوب کنترل میشد و از ما توقع داشتند تصویر شایسته و آبرومندی از زن هنرمند ایرانی ارائه کنیم. ولی در سایر ارکان جامعه این طور نبود.
۱ نظر