ساختمان و اجزای تشکیلدهندهی دفهای دارای پوست طبیعی در منطقهی کردستان عبارتاند از:
- کمانه، کلاف، کمه، قاب، غربالی؛
- آوازهی دف؛
- شستی یا جادستی؛
- گلمیخ یا پونز؛
- حلقه، زنجیر، ملیله، جلاجل، خشخشه یا رخت؛
- قلاب؛
- پوست یا برگه؛
- تسمهی چرمی یا برزنتی.
دفها را از نوع چوب و پوست (دباغی صحیح، کهنه بودن، یکدست بودن ضخامت، فاقد لکههای سفید و یکنواخت بودن رنگ)، فاصلهی حلقه با پوست، فاصلهی حلقه با حلقهی بعدی، برش انتهایی کمانه و اتصال بهپوست، شکل دایرهوار کمانه، آوازهی دف، پهنای کمانه، برش صحیح شستی، وزن مناسب و… که در نهایت منجر بهخوشدست بودن ساز و تولید صدای خوشایند میشود، مورد ارزیابی قرار میدهند.
کمانه: در زبان کُردی بهکمان دف «چهمه»، «کاما»، «کامار» و «کهوانه» میگویند. بهزاد نقیبسردشت در کتاب خود با عنوان «سازشناسی موسیقی کُردی» نوشته است:
«کمان دف از چوبهای گردو، چنار، به و بید ساخته میشود. ضخامت چوب کمانه، حدود یک تا دو سانتیمتر، پهنای آن از پنج تا ۱۰ سانتیمتر و قطر دف از ۴۸ تا ۷۰ سانتیمتر، متغیر است» (نقیبسردشت، ۱۳۸۵: ۲۹۵).
کمانه: یک حلقهی چوبی است که از چوب درخت تاک و زیرمجموعهی تیرهی بیدیان همچون: صنوبر، بید سرخ، کبوده و… ساخته میشود. قطر کمانه میتواند بین ۵۰ تا ۶۰، ارتفاع آن بین پنج تا ششونیم و قسمتی که گلمیخها بر روی آن قرار دارند بین یکونیم تا دو و دو دهم سانتیمتر باشد (مقربصمدی، ۱۳۸۷: ۷۹-۷۸). علیاصغر نصراللهپور در مورد جنس کمانه، علاوه بر چوبهای مذکور بهچوب گردو، نارنج و انجیر نیز اشاره میکند و قطر دایرهی دف را بین ۴۱ تا ۵۴ میداند (نصراللهپور، ۱۳۷۸: ۷۳). خاکطینت نیز در کتاب خود بهچوب درختان گردو، مو، زبانگنجشک (ون، بناو یا بناوچ)، چنار، نارنج و بید قرمز اشاره میکند (خاکطینت، ۱۳۸۳: ۵۸).
حیدر محمدی، سازندهی دف میگوید: «بدنهی چوبی قابمانند که از جنس چوب درختانی مانند: بید، بهشکل یکلایه؛ چنار، مو، نارنج و گردو بهشکل دولایه و زبانگنجشک، افرا و توت بهشکل سهلایه استفاده میشود، با عرض بین پنج تا پنج و هفت و در مواردی هم تا هفت سانتیمتر و طول دو متر که وقتی بهشکل دایره میشود، قطر آن حدوداً ۵۳ تا ۵۷ که تا ۶۰ سانتیمتر نیز رایج است؛ البته معمولاً برای کودکان و نوجوانان با ابعادی کوچکتر و قطری کمتر از ۵۰ سانتیمتر ساخته میشود. ضخامت کمانههای یکلایه و دولایه، بین یکوهشت تا دو سانتیمتر متغیر است. آوازهی دف نیز از نیمهی کلاف شروع و بهتدریج کم میشود تا بهضخامتی معادل دو و نیم تا سه میلیمتر برسد» (محمدی، ۱۳۹۹).
بهروز محمدی، در کتاب «دف و بزمهای آن در تکایای قادریه» ضخامت بیرونی کمانه را که گلمیخها قرار دارند بین یک تا یکونیم سانتیمتر ذکر میکند (محمدی، ۱۳۷۹: ۱۲). ضخامت کمانه باید از محل نصب حلقهها تا پوست، بهتدریج کم شود (آوازه) تا صدایی پر حجم و شفاف از دف بهوجود آید؛ همچنین محل اتصال کمانه با پوست نباید کمتر از یک میلیمتر باشد، چون در اینصورت بر اثر تیزی چوب، پوست پاره خواهد شد (مقربصمدی، ۱۳۸۷: ۷۹-۷۸). ضخامت چوب در سمت پوست حدود دو تا سه میلیمتر است (توحیدی، ۱۳۷۶: ۷۹).
سلام،
خدا حفظتون کنه که واقعا از گنجینه های موسیقی ایران هستید و با تلاش هایی که انجام می دهید باعث زنده نگهداشتن موسیقی و هنر ایرانی شده اید.
به امید موفقیت های بیش از پیش
استاد طریقت ، عالی بود .
مطالب جالب و خاص ،بی نظیر !