در مرداد ماه سال ۱۳۹۹ یک خبر بر روی صفحه های خبرگزاری های فارسی زبان منتشر شد: «به نقل از روابط عمومی دفتر موسیقی، شورای ارزیابی سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر پس از تشکیل هفت جلسه، پیشنهاد لحاظ کردن شورای سیاستگذاری جشنواره به منظور بررسی و تصویب راهبردها و برنامه های اجرایی و هنری کلی جشنواره در ارکان جشنواره را ارائه کرد. همچنین این شورا وظیفه تعیین دبیر را نیز برعهده دارد. بر این اساس، شورای پیشنهاد دبیر که تنها وظیفه پیشنهاد دبیر جشنواره را داشت، براساس تغییر آیین نامه از ارکان جشنواره حذف شد و شورای سیاستگذاری که بررسی و تصویب راهبردها، تعیین رویکردهای کلان، تصویب کلیات فراخوان، انتخاب دبیر جشنواره و … را برعهده دارد، به ارکان جشنواره افزوده شد. آیین نامه جشنواره موسقی فجر پس از تغییر و اصلاح، مبنای برگزاری سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر است.»
حال «دیدهبان موسیقی» پرسشی درباره سرنوشت این آییننامه مطرح کرده که میخوانیم:
آییننامه جشنواره فجر، چه شد؟ (۲)
«جشنواره موسیقی فجر»، تنها جشنواره موسیقی کشور که نزدیک به چهار دهه بهطور مستمر برگزار میشود، همواره بیشترین بودجه حوزه موسیقی را به خود اختصاص داده و از سوی دولت و وزارت فرهنگ بیشترین حمایت را داشته است.
برگزاری این جشنواره که از سال۶۴ آغاز شد با آزادتر شدن نسبی فضای هنری کشور و رونقگیری رویدادهای موسیقایی مستقل از اوایل دهه ۸۰ اندک اندک به سبب نگاهها و سیاستهای ناآگاهانه، غیر هنری، سیاسی و تا حد زیادی محفلیِ حاکم، از قافله موسیقی کشور عقب ماند و نتوانست بهجز در ادعای متولیانش جایگاه مطلوبی در موسیقی کشور و طبعاً در میان رویدادهای مشابه جهانی به دست آورد.
آخرین تلاشهای جامعه موسیقی برای اصلاح این جشنواره و حرکت آن به سوی یک رویداد هنری پویا و موثر در سال ۹۷، نهایتاً به تدوین آییننامهای انجامید که عدم تعهد متولیان دورههای بعدی به روح همان آییننامهای که خود تدوین و تصویبش کرده بودند، گویی آخرین امیدها را نیز نقش بر آب کرد به گونهای که در دورههای اخیر شاهد کمترین واکنشها و توجهات از سوی اهالی موسیقی نسبت به این رویداد بودهایم.
با اینکه همین آییننامه در سال ۹۹ بازنگری شده است اما به نظر میرسد این بازنگری هم در واقع با هدف تصدیگری بیشتر دولت و وزارت فرهنگ بوده تا آنکه پاسخی به دغدغههای جامعه هنری باشد. از طرفی حتا متن آییننامه جدید تا امروز مخفی نگه داشتهشده و از سوی متولیان جشنواره اعلام عمومی نشده است.
دیدبان موسیقی ایران بیش از یکسال پیش با مطلبی تحت عنوان «آییننامه جشنواره فجر کجاست؟» پرسشهایی را در این خصوص مطرح کرد که تا امروز پاسخی نگرفته است و جا دارد با طرح دوباره همان موضوع مجددا بپرسیم سرنوشت آییننامه جشنواره چه شد؟
پرسشها چنین است؛
۱- آیین نامه جدید جشنواره فجر کجاست؟
۲- آییننامه اولیه پس از اعلام فراخوان و کسب پیشنهادات تهیه شد و پس از نهایی شدن، برای کسب نظرات هنرمندان مدتی بر روی سایت معاونت هنری قرار گرفت و سپس امضا و ابلاغ شد که به این ترتیب متن کامل آن در سایت معاونت هنری قرار گرفت. چرا هیچیک از این مراحل برای تغییرات جدید به انجام نرسید؟
۳- منتقدان و خبرنگاران موسیقی در راستای وظیفهشان، بدون آییننامه چه مبنایی برای تحلیل، نقد و ارزیابی عملکرد جشنواره دارند و چرا هیچ پیگیری و پرسشی برای آگاهی یافتن از محتوای این آییننامه در رسانهها دیده نمیشود؟
دیدهبان موسیقی
۱ نظر