مروری بر «اجرای تکنوازی پیانوی فریماه قوام صدری در سیوچهارمین جشنوارهی موسیقی فجر»
درست دو دهه از نخستین اجرای «شهرزاد» علیرضا مشایخی میگذرد. این نقطهی اوج، در جستجوی او در پی چندصدایی موسیقی ایران، از نخستین اجرا تا امروز سرگذشتی داشته و با نام یک پیانیست پیوند خورده است چنانکه هر دو از آنِ یکدیگر شدهاند. فریماه قوامصدری برجستهترین مفسر/اجراکنندهی آثار پیانویی مشایخی از روز نخست تا ضبط و این تازهترین اجرا، همراه قطعهی شهرزاد بوده با آن زیسته و پیش آمده است. درست ازهمینروست که میتوان از تکامل شهرزاد سخن گفت یا لااقل از تکامل اجرایش.
شنیدن اجرای شهرزاد در سومین شب جشنواره یک پیام بیشتر نداشت؛ اگر خود شهرزاد نقطهی اوجی در کارنامهی آهنگسازش است، اجرای بیستسالگیاش در تاریخ اجراها نیز نقطهی اوجی بهراستی دستنیافتنی است. سرانجام هر دو اوج قرین شدند و قوامصدری و شهرزاد با این اجرا به نقطهای رسیدند که ممکن است دیگر تکرار نشود.
تعهد مثالزدنی پیانیست به زیبایی قطعه (چیزی افزون بر خواست صرف آهنگساز، همچون از آنِ خود دانستن/یکی شدن با قطعه) عامل اصلی تکامل اجرای شهرزاد بود تا به این جایگاه برسد. در اجرای تازه، دقت بهحداعلای خود رسیده بود.
هیچ دینامیک منفرد، هیچ تأکید، هیچ مفصلبندی هرچند کوچک و بهظاهر کماهمیت، هیچ سلول ریتمیک و دیگر مؤلفههای ساختار خُرد قطعه نبود که پیانیست نادیدهاش بگیرد. کافی بود کسی تفکیک دامنهی دینامیکی ظریف آکوردهای ابتدای «نبرد» را بشنود یا توازن دو دست و جداییناپذیریشان را در پاساژهای موازی «درحاشیهی کویر» و هزار ریزهکاری به زیبایی بدلشدهی دیگر را دریابد تا مطمئن شود از این فراتر نمیشود رفت.
چنین دقت وسواسآمیز و ریزبینانهای آنجا به مؤلفهای ارجمند و تحسینبرانگیز بدل شد که از سطح یک توجه ملانقطی مکانیکی به جزئیات فراتر رفت و ساختمانی منحصربهفرد از زیبایی شهرزاد ساخت. او حتا دشوارترین خوان را به پیروزی از سر گذراند.
معمولاً این حد دلمشغولی با ساختار خُرد همراه این خطر مهلک است که ساختار کلان از هم بپاشد و قطعه به مجمعالجزایری از تکنیک تبدیل شود، تعادل استادانهای که فریماه قوامصدری بین این دو برقرار کرده بود، گویی دوباره اجزاء شهرزاد را به هم پیوند زد و روحی را که بهسادگی میتوانست از آن پر بکشد بازگرداند.
***
گفتگوی هارمونیک
قطعه شهرزاد ساخته علیرضا مشایخی با اجرای تکنوازی پیانوی فریماه قوام صدری در سیوچهارمین جشنوارهی موسیقی فجر در سال ۱۳۹۷ اجرا شد. شهرزاد ۹ فصل دارد و هر فصل روایتگر یک موضوع خاص است. در این کنسرت ابتدای هر فصل خانم رزیتا شاکر روایتهایی را میخواند و بعد از خواندن، تک نوازی پیانو توسط قوام صدری میشود. آلبوم شهرزاد سال ۱۳۸۰ توسط کانون موسیقی اداره کل امور فرهنگی و فوق برنامه دانشگاه تهران تولید شد و پیش از این در سال ۱۳۷۷ با اجرای قوام صدری و روایت خوانی حسین رحیمی در تالار وحدت به اجرا درآمده بود.
سلام گمان می کنم نام راوی رزیتا شاکر هست به جای روبیکا